Tuoreita
metsäsieniä, Palterohaperoita, Kangashaperoista vai Isohaperoita, haperoita
kuitenkin miedosti villinä kasvavalla kangasajuruoholla maustettuna pastan
kanssa tarjoiltuna.
Minulla
ei ole muistia että meillä olisi valmistettu mitään haperoista, en lapsuudessa
harrastanut sieniä kuin keräämisharrastuksena, enkä liioin suostunut edes
maistamaan niitä kuin pakon edessä. Metsästä kyytiin lähti Palterohaperoa sekä isohaperoa
tai kangashaperoa, tarkka haperolajike on hieman epäselvää mutta sillä ei tässä
kohdassa ole merkitystä, vain se että ne varmasti ovat haperoja.
Tuoreet haperot |
Haperoiden tunnistaminen
Nuoret haperot, varsinkin punaiset nuoret haperot voivat maistua kirpeälle, ne eivät ole myrkyllisiä mutta niiden kirpeä maku ei lähde niitä kypsentämällä. Muistan että mamma sienimetsässä maisteli haperoita mutta ne jäivät minulta pimennokseen, mihin mamma niitä käytti paitsi sienimunakkaaseen mutta muistan että mamma sienimetsässä maisteli haperoita ja sylki maistamiansa sienenpaloja ulos. Joten, haperoita voi maistaa kunhan vain on aivan varma että se on hapero, sylkäise sienipala ulos ja että kirpeät ja kitkerät haperot eivät sovellu ruoaksi.Haperot pannulla sipulin kanssa |
Haperoiden
ei kannata antaa muhia liian pitkään jottei niistä tule liian sitkeitä, nopea
paistaminen tai ruskistus vain riittää. Maultaan Palterohapero maistuu vähän
kuin miedon herkkutatin ja keltavahveron tai keltaorakkaan risteytykselle. Huomasin
muuten Finelin sivuilta että haperoiden ja tattien ravintosisältö on sama. Palterohaperoa
voi myös käyttää raakana salaateissa pienissä määrin, aina uusia raaka-aineita
maistaessa kannattaa olla varuillaan ettei satu olemaan allerginen juuri sille maistetulle
sienelle.
Juustoraaastetta pastaan |
En
tähän käyttänyt Parmesaania enkä Pecorinoa vaan vitivalkoista kypsytettyä
Gouda-tyyppistä kutunmaitojuustoa joka kivasti korosti haperoiden pähkinäistä
makua. Tässä
käytin spagettia kun sitä sattui olemaan ruokakomerossa mutta voit hyvin
käyttää tähän muutakin pastaa josta itse pidät. Muista suolata spagetin keitinvesi,
maista keitinvettä ja tarkista että se maistuu merivedelle, tämä on ainoa tapa
jolla saat pastasi maustettua. Kuivapastan sijaan voit tietenkin myös käyttää tuorepastaa
joka kestää vain 2-3 minuuttia kiehua.
Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.
Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.
Villiä timjamia mausteena
Käytin tähän maustamiseen tuoretta kangasajuruohoa mutta voit sen uutteessa käyttää kuivattua kangasajuruohoa, tai korvata sen sen viljeltynä kasvavalla serkulla, timjamilla. Reseptissä olen maininnut tuoreen yrtin määrän ja noin puolikas teelusikallinen on riittävä määrä jos käytät kuivattua yrttiä tuoreen sijaan. Kangasajuruohon on tarkoitus olla vienona taustamakuna Palterohaperoille tai Kangashaperoille. Sekä villien sienten että kasvien suhteen pätee samat säännöt ja sinun kannatta myös lukea teksitiini villit yrtit ja kasvit talteen jossa olen käsitellyt asiaan syvemmin.Kangasajuruoho kukkii |
Puhun
usein kevätsipulista ja tarkoitan tällä tuoretta uuden sadon sipulia oli se
sitten kevään ensimmäisiä kevätsipuleja tai ns. nippusipulia jota juuri nyt
kaupat ovat pullollaan kun viime vuoden talvisipulit alkavat olla mennen talven
lunta, tai menossa pahasti pilalle ja uuden sadon sipulit eivät vielä oikein
ole kuivuneet tarpeeksi ja ovat epätasaisen laatuisia, jotkut pehmeitä toiset
taas oikealla tavalla kiinteitä. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä
ruokaa neljän hengen perheelle tai alkuruoaksi noin kuudelle hengelle.
Pastaa tuoreilla palterohaperoilla
500 g Palterohaperoita
1 sipuli tai 2 kevätsipulia
300 g pastaa
1 rkl kangasajuruohoa
loraus kermaa
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria
Huuhtele
kangasajuruoho ja anna sen kuivua kokonaan puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtele
kevätsipulit huolellisesti jos niitä käytät ja anna niiden kuivahtaa. Perkaa
sienet, älä pese niitä vaan harjaa ne huolellisesti ja leikkaa tyven multaiset
kohdat pois. Keitä ylös vesi isossa kattilassa, mausta keitinvesi suolalla ”merivedeksi”.
Keitä spagetti kypsäksi pakkauksen ohjeiden mukaan, noin 8-12 minuuttia. Kuori
sipulit jollet käytä kevätsipuleita, ja suikaloi ne. Leikkaa myös sienet noin
puolen sentin viipaleiksi. Ruskista sipuli ja sienet kevyesti kauniin ruskeiksi
kuumalla paistin pannulla voinokareessa aika ajoin sekoittaen. Valuta lävikössä
pastasta pois keitinvesi. Hienonna kangasajuruoho hienon hienoksi ja lisää se
viime hetkessä pannulle sienien sekaan kerman ja pastan kanssa ja sekoita
kunnolla. Kerman on vain tarkoitus antaa pastalle kermaista pintaa, se ei ole
kastike. Raasta juusto ja lisää se pastan sekaan ja sekoita kaikki kunnolla
keskenään. Tarkista ruoan maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja
vasta rouhitulla mustapippurilla suoraan myllystä. Tarjoile ruoka heti lämpimänä
raikkaan salaatin kanssa joko alkuruokana kuudelle tai pääruokana neljälle.