24. elokuuta 2012

Palterohaperopasta


 Tuoreita metsäsieniä, Palterohaperoita, Kangashaperoista vai Isohaperoita, haperoita kuitenkin miedosti villinä kasvavalla kangasajuruoholla maustettuna pastan kanssa tarjoiltuna.

Minulla ei ole muistia että meillä olisi valmistettu mitään haperoista, en lapsuudessa harrastanut sieniä kuin keräämisharrastuksena, enkä liioin suostunut edes maistamaan niitä kuin pakon edessä. Metsästä kyytiin lähti Palterohaperoa sekä isohaperoa tai kangashaperoa, tarkka haperolajike on hieman epäselvää mutta sillä ei tässä kohdassa ole merkitystä, vain se että ne varmasti ovat haperoja. 

Tuoreet haperot

Haperoiden tunnistaminen

Nuoret haperot, varsinkin punaiset nuoret haperot voivat maistua kirpeälle, ne eivät ole myrkyllisiä mutta niiden kirpeä maku ei lähde niitä kypsentämällä. Muistan että mamma sienimetsässä maisteli haperoita mutta ne jäivät minulta pimennokseen, mihin mamma niitä käytti paitsi sienimunakkaaseen mutta muistan että mamma sienimetsässä maisteli haperoita ja sylki maistamiansa sienenpaloja ulos. Joten, haperoita voi maistaa kunhan vain on aivan varma että se on hapero, sylkäise sienipala ulos ja että kirpeät ja kitkerät haperot eivät sovellu ruoaksi.  

Haperot pannulla sipulin kanssa
Haperoiden ei kannata antaa muhia liian pitkään jottei niistä tule liian sitkeitä, nopea paistaminen tai ruskistus vain riittää. Maultaan Palterohapero maistuu vähän kuin miedon herkkutatin ja keltavahveron tai keltaorakkaan risteytykselle. Huomasin muuten Finelin sivuilta että haperoiden ja tattien ravintosisältö on sama. Palterohaperoa voi myös käyttää raakana salaateissa pienissä määrin, aina uusia raaka-aineita maistaessa kannattaa olla varuillaan ettei satu olemaan allerginen juuri sille maistetulle sienelle.

Juustoraaastetta pastaan
En tähän käyttänyt Parmesaania enkä Pecorinoa vaan vitivalkoista kypsytettyä Gouda-tyyppistä kutunmaitojuustoa joka kivasti korosti haperoiden pähkinäistä makua. Tässä käytin spagettia kun sitä sattui olemaan ruokakomerossa mutta voit hyvin käyttää tähän muutakin pastaa josta itse pidät. Muista suolata spagetin keitinvesi, maista keitinvettä ja tarkista että se maistuu merivedelle, tämä on ainoa tapa jolla saat pastasi maustettua. Kuivapastan sijaan voit tietenkin myös käyttää tuorepastaa joka kestää vain 2-3 minuuttia kiehua. 

Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.

Villiä timjamia mausteena

Käytin tähän maustamiseen tuoretta kangasajuruohoa mutta voit sen uutteessa käyttää kuivattua kangasajuruohoa, tai korvata sen sen viljeltynä kasvavalla serkulla, timjamilla. Reseptissä olen maininnut tuoreen yrtin määrän ja noin puolikas teelusikallinen on riittävä määrä jos käytät kuivattua yrttiä tuoreen sijaan. Kangasajuruohon on tarkoitus olla vienona taustamakuna Palterohaperoille tai Kangashaperoille. Sekä villien sienten että kasvien suhteen pätee samat säännöt ja sinun kannatta myös lukea teksitiini villit yrtit ja kasvit talteen jossa olen käsitellyt asiaan syvemmin.

Kangasajuruoho kukkii
Puhun usein kevätsipulista ja tarkoitan tällä tuoretta uuden sadon sipulia oli se sitten kevään ensimmäisiä kevätsipuleja tai ns. nippusipulia jota juuri nyt kaupat ovat pullollaan kun viime vuoden talvisipulit alkavat olla mennen talven lunta, tai menossa pahasti pilalle ja uuden sadon sipulit eivät vielä oikein ole kuivuneet tarpeeksi ja ovat epätasaisen laatuisia, jotkut pehmeitä toiset taas oikealla tavalla kiinteitä. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä ruokaa neljän hengen perheelle tai alkuruoaksi noin kuudelle hengelle.

Pastaa tuoreilla palterohaperoilla

500 g Palterohaperoita
1 sipuli tai 2 kevätsipulia
300 g pastaa
1 rkl kangasajuruohoa
loraus kermaa
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria

Huuhtele kangasajuruoho ja anna sen kuivua kokonaan puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtele kevätsipulit huolellisesti jos niitä käytät ja anna niiden kuivahtaa. Perkaa sienet, älä pese niitä vaan harjaa ne huolellisesti ja leikkaa tyven multaiset kohdat pois. Keitä ylös vesi isossa kattilassa, mausta keitinvesi suolalla ”merivedeksi”. Keitä spagetti kypsäksi pakkauksen ohjeiden mukaan, noin 8-12 minuuttia. Kuori sipulit jollet käytä kevätsipuleita, ja suikaloi ne. Leikkaa myös sienet noin puolen sentin viipaleiksi. Ruskista sipuli ja sienet kevyesti kauniin ruskeiksi kuumalla paistin pannulla voinokareessa aika ajoin sekoittaen. Valuta lävikössä pastasta pois keitinvesi. Hienonna kangasajuruoho hienon hienoksi ja lisää se viime hetkessä pannulle sienien sekaan kerman ja pastan kanssa ja sekoita kunnolla. Kerman on vain tarkoitus antaa pastalle kermaista pintaa, se ei ole kastike. Raasta juusto ja lisää se pastan sekaan ja sekoita kaikki kunnolla keskenään. Tarkista ruoan maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja vasta rouhitulla mustapippurilla suoraan myllystä. Tarjoile ruoka heti lämpimänä raikkaan salaatin kanssa joko alkuruokana kuudelle tai pääruokana neljälle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...