22. elokuuta 2012

Vadelmia avokadovaahdossaKauniin punaisia auringon lämmittämiä tuoreita vadelmia lempeän makeassa ja kermaisessa sitruunabasilikalla maustetussa makeassa avokadomoussessa. Hieman erikoisempi jälkiruoka jossa makea sitruunabasilikalla maustettu avokadovaahto korvaa perinteisen vispikerman tai jäätelön ja ruoka sopikin sekä vegaaneille että laktoosille herkille henkilöille. Yhdistelmä voi kuulostaa kummalliselle mutta se toimii.

Vadelmat ovat tässä jälkiruoassa pääroolissa, ja tästä syystä niiden on ehdottomasti oltava tuoreita juuri pensaista kerättyjä vadelmia, pakastevadelmista tätä ei kannatta edes kokeilla, ne valuisivat avokadomoussen sekaan jolloin jälkiruoka ei olisi sama.  Voit tällä samalla vaahdolla, tai moussella korvata perinteiset jäätelöt, vispikermat sekä vaniljakastikkeet jälkiruoissa, kokeile vain ensin että avokadon maku, joko on mieto ja lempeä, sopii kyseisen raaka-aineen kanssa. Vaahto saadaan soseuttamalla tuoretta avokadoa sitruunamehun kanssa, ja se maustetaan tuoreella sitruunabasilikalla sekä tomusokerilla. 

Mehukkaita vadelmia
On tärkeää että käytät tässä annoksessa juuri tomusokeri jotta sokeri liukenee sitruunamehun ja sekoittuu avokadon kanssa nopeasti. isompia rakeinen sokeri voi jäädä avokadon sekaan kokonaisena jolloin sokeri ikävästä rouskuu hampaitten välissä kun sitä syö. Varmista että avokadot ovat kypsiä painamalla niitä hellästi niiden tyvestä, jos avokado joustaa on se kypsä. Avokado lusikoidessa voi siitä löytyä mustuneita kohtia, jätä nämä sikseen äläkä käytä niitä turhaan vaahtoon jotta se säilyttää kauniin vihreän värinsä. Tuore sitruunabasilika on ehto tähän, se antaa sekä mousselle että viimeistelyyn sitä jotain, ja se maustaa avokadovaahdon säestämällä sitruunan mehun omaa kirpeän sitruksista makua. Sokeri voit käyttää tähän oman makusi mukaan, itse en sitä käytä suuria määriä. 

Kuoresta lusikoitua avokadoa
Annokset on viimeistelty kaltatuilla pistaasipähkinöillä ja sitruunabasilikanlehdillä sekä tomuttamalla tomusokeria päälle. Pistaasit kalttaat helposti samalla tavalla kuten mantelit, ja jos tämä kalttaaminen, tai pistaasien kuoriminen, ei ole on sinulle ennestään tuttua kannattaa sinun lukea reseptini punainen glögi jossa neuvon miten mantelit kaltataan. Muista vain aina kalttauksen jälkeen antaa pähkinöiden kuivua kunnolla, muuten ne hometuvat helposti säilytyksen aikana. Voit valmistaa tämän avokadomoussen hieman etukäteen, kunhan vain peittelet sen tiivisti muovikelmulla. Muista kuitenkin että oli moussessa miten paljon sitruunamehua tahansa, se ajan myöten kuitenkin tummuu ja muuttuu tylsän harmaaksi. Se kestää kuitenkin parisen tuntia jääkaapissa ja kokoa annokset vasta viime tippaan juuri ennen niiden tarjoilua. Ja jos pidät avokadosta jälkiruoassa kannatta sinun myös kokeilla reseptiäni avokadojäätelö. Saat tällä reseptillä tuttuun tapaan jälkiruokaa neljälle ruokailijalle.

Vadelmia avokadovaahdossa
6 dl tuoreita vadelmia

Avokadomousse:
2-3 avokadoa
1 sitruuna
½-1 tl tomusokeria
3 oksaa sitruunabasilikaa

Viimeistelyyn:
pistaasimanteleita
tuoreita sitruunabasilikan lehtiä
tomusokeria

Kalttaa pistaasipähkinät ja anna niiden kuivahtaa. Huuhtele sitruunabasilika ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Halkaise avokadot ja poista niiden kivet. Lusikoi avokadonliha kulhoon. Riivi sitruunabasilikan lehdet irti varsista ja hienonna suurin osa niistä. Muista säästää sitruunabasilikaa annoksien viimeistelyyn. Halkaise sitruuna ja purista sen mehut avokadon sekaan hienonnetun basilika kera kulhoon. Soseuta avokadot sauvasekoittimella ja tarkista vaahdon maku. Lisää tomusokeria avokadovaahtoon oman makusi mukaan. Lusikoi annoslaseihin vadelmia ja avokadovaahtoa kerroksittain. Asettele sitruunabasilika lehtiä vadelmien lomaan sinne tänne pinnalle ja viimeistele annokset ripottelemalla pistaasipähkinöitä sinne tänne vaahdon pinnalle. Tomuta viimeiseksi hieman tomusokeria päälle ja tarjoile annokset oitis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...