Kauniin punaisia auringon lämmittämiä tuoreita vadelmia
lempeän makeassa ja kermaisessa sitruunabasilikalla maustetussa makeassa
avokadomoussessa. Hieman erikoisempi jälkiruoka jossa makea sitruunabasilikalla
maustettu avokadovaahto korvaa perinteisen vispikerman tai jäätelön ja ruoka sopikin
sekä vegaaneille että laktoosille herkille henkilöille. Yhdistelmä voi
kuulostaa kummalliselle mutta se toimii.
Vadelmat ovat tässä jälkiruoassa pääroolissa, ja tästä
syystä niiden on ehdottomasti oltava tuoreita juuri pensaista kerättyjä
vadelmia, pakastevadelmista tätä ei kannatta edes kokeilla, ne valuisivat avokadomoussen
sekaan jolloin jälkiruoka ei olisi sama. Voit tällä samalla vaahdolla, tai moussella
korvata perinteiset jäätelöt, vispikermat sekä vaniljakastikkeet jälkiruoissa,
kokeile vain ensin että avokadon maku, joko on mieto ja lempeä, sopii kyseisen
raaka-aineen kanssa. Vaahto saadaan soseuttamalla tuoretta avokadoa
sitruunamehun kanssa, ja se maustetaan tuoreella sitruunabasilikalla sekä
tomusokerilla.
Mehukkaita vadelmia |
On tärkeää että käytät tässä annoksessa juuri tomusokeri jotta
sokeri liukenee sitruunamehun ja sekoittuu avokadon kanssa nopeasti. isompia
rakeinen sokeri voi jäädä avokadon sekaan kokonaisena jolloin sokeri ikävästä
rouskuu hampaitten välissä kun sitä syö. Varmista että avokadot ovat kypsiä
painamalla niitä hellästi niiden tyvestä, jos avokado joustaa on se kypsä.
Avokado lusikoidessa voi siitä löytyä mustuneita kohtia, jätä nämä sikseen
äläkä käytä niitä turhaan vaahtoon jotta se säilyttää kauniin vihreän värinsä. Tuore
sitruunabasilika on ehto tähän, se antaa sekä mousselle että viimeistelyyn sitä
jotain, ja se maustaa avokadovaahdon säestämällä sitruunan mehun omaa kirpeän sitruksista
makua. Sokeri voit käyttää tähän oman makusi mukaan, itse en sitä käytä suuria
määriä.
Kuoresta lusikoitua avokadoa |
Annokset on viimeistelty kaltatuilla pistaasipähkinöillä ja sitruunabasilikanlehdillä sekä tomuttamalla
tomusokeria päälle. Pistaasit kalttaat helposti
samalla tavalla kuten mantelit, ja jos tämä kalttaaminen, tai pistaasien
kuoriminen, ei ole on sinulle ennestään tuttua kannattaa sinun lukea reseptini
punainen glögi jossa neuvon miten mantelit kaltataan. Muista vain aina kalttauksen jälkeen
antaa pähkinöiden kuivua kunnolla, muuten ne hometuvat helposti säilytyksen
aikana. Voit valmistaa tämän avokadomoussen hieman etukäteen, kunhan vain
peittelet sen tiivisti muovikelmulla. Muista kuitenkin että oli moussessa miten
paljon sitruunamehua tahansa, se ajan myöten kuitenkin tummuu ja muuttuu tylsän
harmaaksi. Se kestää kuitenkin parisen tuntia jääkaapissa ja kokoa annokset
vasta viime tippaan juuri ennen niiden tarjoilua. Ja jos pidät avokadosta
jälkiruoassa kannatta sinun myös kokeilla reseptiäni avokadojäätelö. Saat tällä reseptillä tuttuun tapaan jälkiruokaa neljälle ruokailijalle.
Vadelmia avokadovaahdossa
6 dl tuoreita vadelmia
Avokadomousse:
2-3 avokadoa
1 sitruuna
½-1 tl tomusokeria
3 oksaa sitruunabasilikaa
Viimeistelyyn:
pistaasimanteleita
tuoreita sitruunabasilikan lehtiä
tomusokeria
Kalttaa pistaasipähkinät ja anna niiden kuivahtaa. Huuhtele
sitruunabasilika ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Halkaise avokadot
ja poista niiden kivet. Lusikoi avokadonliha kulhoon. Riivi sitruunabasilikan
lehdet irti varsista ja hienonna suurin osa niistä. Muista säästää sitruunabasilikaa
annoksien viimeistelyyn. Halkaise sitruuna ja purista sen mehut avokadon sekaan
hienonnetun basilika kera kulhoon. Soseuta avokadot sauvasekoittimella ja
tarkista vaahdon maku. Lisää tomusokeria avokadovaahtoon oman makusi mukaan.
Lusikoi annoslaseihin vadelmia ja avokadovaahtoa kerroksittain. Asettele
sitruunabasilika lehtiä vadelmien lomaan sinne tänne pinnalle ja viimeistele
annokset ripottelemalla pistaasipähkinöitä sinne tänne vaahdon pinnalle. Tomuta
viimeiseksi hieman tomusokeria päälle ja tarjoile annokset oitis.