Silkkisen pehmeää kermaista , oikeasta kermasta valmistettua
jäätelöä kunnon vanhan ajan kerma jäätelöä. Aidolla vaniljalla maustettua kermajäätelöä
kuten se valmistettiin ennen vanhaan.
Tämä on ehtaa vanhan ajan kermajäätelöä, ei mitään kevyt
light versiota vaniljanmakuisesta vanilliinilla maustetusta tofu, kasvirasva
tai riisijäätelöä. Tämä on aitoa jäätelöä kuten se ennen vanhaa tehtiin ja sitä
jäätelöä jota vielä lapsuudessani valmistettiin aidoista raaka-aineista.
Vispattua jäätelömassaa |
Kermajäätelö
valmistettiin ennen vanhaan vain paksusta ja rasvaisesta vispikermasta, kananmunan
keltuaisista, aidosta vaniljatangosta sekä sokerista, valkaistusta valkoisesta
taloussokerista jotta se oikeasti on kermanvalkoista samettisen pehmeää vanhan
ajan jäätelöä. Samaa jäätelöä kun ennen vanhaa sai jätskikioskista
presidentinlinnan edestä kauppatorilta ja jota nykyään harvoin edes näkee
jollei sitä itse valmista. Kaupassa myydään kyllä jäätelöä jossa on vaniljaa
mutta ne sisältävä useimmiten myös vanilliinia muiden lisäaineiden lisäksi.
Tämän saman kermajäätelön voit valmistaa laktoosittomasta
kermasta, ja kerma-maidosta jossa on puolet ja puolet kermaa ja täysmaitoa
jolloin jäätelö ei ole aitoa vanhan ajan kermajäätelöä mutta tulos tätä samaa
perusreseptiä seuraamalla on myös kutunmaidosta laktoosittoman kerman lisäksi
valmistettuna on ollut tarpeeksi tyydyttävä jotta voin sitä suositella teille. Vanhan
ajan perinteiseen kermajäätelöön ei kevytmaito tai kahvikerma oikein sovellu
hyvin, ja käytä kutunmaitoa tai laktoositonta kermaa vain jos sinulla tai
vieraillasi on laktoosin kanssa ongelmia.
Maustettu kerma lämpiämässä |
Tässä jäätelössä on ehdottoman tärkeää että käytät joko
aitoa vaniljatankoa, tai aidosta vaniljasta valmistettua vaniljauutetta jotta
saat aitoa kermajäätelöä. Käytä tähän yksi vaniljatanko, tai noin
teelusikallinen vaniljauutetta. Hätätapauksessa myös vaniljasokeri käy, mutta
vanilliini on keinotekoista vaniljan sukuista aromia joka ei maistu samalla se
sitä saa selluloosan valmistuksessa sivutuotteena. Joten jollet sitä ennen
tiennyt, männyistä saa vaniljanaromia, vanilliinia.
Käytetyn vaniljatangon voit hyödyntää käyttämällä sen
vaniljasokerin valmistukseen, huuhtele vain vaniljatanko huolellisesti ja anna
sen kuivua kokonaan yön yli. Lisää kuivunut vaniljatanko sokerin sekaan ja anna
sen maustaa sokeri vaniljasokeriksi. Anna sokeri maustua kuukausi pari ja
surauta sitten vaniljatanko sokerin seassa maustemyllyssä tai
sauvasekoittimella tasaiseksi jauheeksi ja sinulla on aitoa itse valmistettua
vaniljasokeria.
Vaniljan siemeniä |
Jos sinulla on kiire saada jäätelö valmiiksi voit jäähdyttää
jäätelöseoksen joko asettamalla kattilan kylmään veteen jäähtymään, tai
talvella ulos kylmään parvekkeelle tai verannalla. Älä kuitenkaan pane lämmintä
kermaa suoraan hellalta kattilassa jääkaappiin jäähtymään. Tällä tavalla
jääkaapin sisälämpötila nousee lämpimän kattilan vaikutuksesta ja jääkaapin
muut ruoat voivat tällä tavalla mennä pilalle.
Vanhan ajan kermajäätelö on kovempaa jäätelöä kuin se johon
olemme nykyään tottuneet, ja tämän vanhan ajan kermajäätelön pitää antaa sulaa jonkin
aikaa ennen jäätelön annostelua jotta se suju helpoiten. Tämä sulatusaika
riippuu tietenkin huoneenlämpötilasta, onko kesähelteitä vai tavallinen reilun parin
kymmenen asteen huoneenlämpö mutta viidestä minuutista varttiin.
Säilytä
valmista jäätelö tiiviillä kannella varustetussa rasiassa, jossa se, muista
vain että jäätelö kovettuu enemmän ja enemmän joka kerta kun avaat ja sulatat
sen annostelua varten, joten monesti avattu jäätelörasia ei säily yhtä pitkään
kuin avaamattomana säilytetty jäätelö, joka säilyy noin kolmisen kuukautta
avaamattomana.
Vaniljauutetta |
Ja jollei sinulla ole jäätelökonetta ei se ole este saada hyvää
jäätelö aikaiseksi, lue vain reseptini Avokadojäätelö sekä mansikkajäätelö jossa kummassakin olen selostanut
menetelmän aika läpikotaisin. Tämän vanhan ajan kermajäätelön lisäksi ja kahta jo edellä mainitun lisäksi voit
kokeilla myls reseptiäni kuusenkerkällä maustettua kutunjogurttijäätelöä.
Tällä reseptillä saat noin 4-6 annosta vanhan
ajan vaniljalla maustettua kermajäätelöä jälkiruoaksi. Annoskoot tietenkin
vähän riippuen miten jälkiruoan nälkäisiä vieraasi ovat, tai miten paljon jäätelöä
lapset saavat itseensä ahdettua synttärijuhlissa.
Vanhan ajan kermajäätelö
6 dl vispikermaa
1 vaniljatanko
4 munan keltuaista
100 g sokeria
Kaada kerma isoon
kattilaan miedolle lämmölle. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisustasta
siemenet ja lisää ne halkaistun vaniljatangon kanssa kerman sekaan. Kiehauta
ylös kerma ja ota kattila sivuun lämmöltä. Anna vaniljan maun vetäytyä kermassa
kannen alla kunnes se on kokonaan jäähtynyt, tai vähintään reilu puolisen
tuntia. Jäähdytä kuitenkin kerma kokonaan ennen munien lisäämistä jotteivät ne
juoksetu. Erottele munan valkuaiset kulhoon tai rasiaan ja isoon kulhoon. Vatkaa
keltuaiset sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisvaahto
kermakattilaan ja sekoita kunnolla. Lämmitä jäätelöseosta miedolla lämmöllä
koko ajan hämmentäen kunnes seos on tullut hieman paksummaksi. Nouki ylös
vaniljatanko. Kaada jäätelö-seos
jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä kunnes jäätelö on valmista. Kaada astiaan
ja pane pakkaseen kovettumaan. Ota jäätelö ulos pakkasesta vähän ennen
tarjoilua jotta se pehmenee hiukan jolloin annosten tekeminen helpottuu.