25. elokuuta 2012

Vanhan ajan kermajäätelöSilkkisen pehmeää kermaista , oikeasta kermasta valmistettua jäätelöä kunnon vanhan ajan kerma jäätelöä. Aidolla vaniljalla maustettua kermajäätelöä kuten se valmistettiin ennen vanhaan.

Tämä on ehtaa vanhan ajan kermajäätelöä, ei mitään kevyt light versiota vaniljanmakuisesta vanilliinilla maustetusta tofu, kasvirasva tai riisijäätelöä. Tämä on aitoa jäätelöä kuten se ennen vanhaa tehtiin ja sitä jäätelöä jota vielä lapsuudessani valmistettiin aidoista raaka-aineista. 

Vispattua jäätelömassaa
Kermajäätelö valmistettiin ennen vanhaan vain paksusta ja rasvaisesta vispikermasta, kananmunan keltuaisista, aidosta vaniljatangosta sekä sokerista, valkaistusta valkoisesta taloussokerista jotta se oikeasti on kermanvalkoista samettisen pehmeää vanhan ajan jäätelöä. Samaa jäätelöä kun ennen vanhaa sai jätskikioskista presidentinlinnan edestä kauppatorilta ja jota nykyään harvoin edes näkee jollei sitä itse valmista. Kaupassa myydään kyllä jäätelöä jossa on vaniljaa mutta ne sisältävä useimmiten myös vanilliinia muiden lisäaineiden lisäksi.

Tämän saman kermajäätelön voit valmistaa laktoosittomasta kermasta, ja kerma-maidosta jossa on puolet ja puolet kermaa ja täysmaitoa jolloin jäätelö ei ole aitoa vanhan ajan kermajäätelöä mutta tulos tätä samaa perusreseptiä seuraamalla on myös kutunmaidosta laktoosittoman kerman lisäksi valmistettuna on ollut tarpeeksi tyydyttävä jotta voin sitä suositella teille. Vanhan ajan perinteiseen kermajäätelöön ei kevytmaito tai kahvikerma oikein sovellu hyvin, ja käytä kutunmaitoa tai laktoositonta kermaa vain jos sinulla tai vieraillasi on laktoosin kanssa ongelmia.

Maustettu kerma lämpiämässä
Tässä jäätelössä on ehdottoman tärkeää että käytät joko aitoa vaniljatankoa, tai aidosta vaniljasta valmistettua vaniljauutetta jotta saat aitoa kermajäätelöä. Käytä tähän yksi vaniljatanko, tai noin teelusikallinen vaniljauutetta. Hätätapauksessa myös vaniljasokeri käy, mutta vanilliini on keinotekoista vaniljan sukuista aromia joka ei maistu samalla se sitä saa selluloosan valmistuksessa sivutuotteena. Joten jollet sitä ennen tiennyt, männyistä saa vaniljanaromia, vanilliinia.

Käytetyn vaniljatangon voit hyödyntää käyttämällä sen vaniljasokerin valmistukseen, huuhtele vain vaniljatanko huolellisesti ja anna sen kuivua kokonaan yön yli. Lisää kuivunut vaniljatanko sokerin sekaan ja anna sen maustaa sokeri vaniljasokeriksi. Anna sokeri maustua kuukausi pari ja surauta sitten vaniljatanko sokerin seassa maustemyllyssä tai sauvasekoittimella tasaiseksi jauheeksi ja sinulla on aitoa itse valmistettua vaniljasokeria.

Vaniljan siemeniä
Jos sinulla on kiire saada jäätelö valmiiksi voit jäähdyttää jäätelöseoksen joko asettamalla kattilan kylmään veteen jäähtymään, tai talvella ulos kylmään parvekkeelle tai verannalla. Älä kuitenkaan pane lämmintä kermaa suoraan hellalta kattilassa jääkaappiin jäähtymään. Tällä tavalla jääkaapin sisälämpötila nousee lämpimän kattilan vaikutuksesta ja jääkaapin muut ruoat voivat tällä tavalla mennä pilalle. 

Vanhan ajan kermajäätelö on kovempaa jäätelöä kuin se johon olemme nykyään tottuneet, ja tämän vanhan ajan kermajäätelön pitää antaa sulaa jonkin aikaa ennen jäätelön annostelua jotta se suju helpoiten. Tämä sulatusaika riippuu tietenkin huoneenlämpötilasta, onko kesähelteitä vai tavallinen reilun parin kymmenen asteen huoneenlämpö mutta viidestä minuutista varttiin. 

Säilytä valmista jäätelö tiiviillä kannella varustetussa rasiassa, jossa se, muista vain että jäätelö kovettuu enemmän ja enemmän joka kerta kun avaat ja sulatat sen annostelua varten, joten monesti avattu jäätelörasia ei säily yhtä pitkään kuin avaamattomana säilytetty jäätelö, joka säilyy noin kolmisen kuukautta avaamattomana. 

Vaniljauutetta
Ja jollei sinulla ole jäätelökonetta ei se ole este saada hyvää jäätelö aikaiseksi, lue vain reseptini Avokadojäätelö sekä mansikkajäätelö jossa kummassakin olen selostanut menetelmän aika läpikotaisin. Tämän vanhan ajan kermajäätelön lisäksi ja kahta jo edellä mainitun lisäksi voit kokeilla myls reseptiäni kuusenkerkällä maustettua kutunjogurttijäätelöä

Tällä reseptillä saat noin 4-6 annosta vanhan ajan vaniljalla maustettua kermajäätelöä jälkiruoaksi. Annoskoot tietenkin vähän riippuen miten jälkiruoan nälkäisiä vieraasi ovat, tai miten paljon jäätelöä lapset saavat itseensä ahdettua synttärijuhlissa.

Vanhan ajan kermajäätelö
6 dl vispikermaa
1 vaniljatanko
4 munan keltuaista
100 g sokeria

Kaada kerma isoon kattilaan miedolle lämmölle. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisustasta siemenet ja lisää ne halkaistun vaniljatangon kanssa kerman sekaan. Kiehauta ylös kerma ja ota kattila sivuun lämmöltä. Anna vaniljan maun vetäytyä kermassa kannen alla kunnes se on kokonaan jäähtynyt, tai vähintään reilu puolisen tuntia. Jäähdytä kuitenkin kerma kokonaan ennen munien lisäämistä jotteivät ne juoksetu. Erottele munan valkuaiset kulhoon tai rasiaan ja isoon kulhoon. Vatkaa keltuaiset sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisvaahto kermakattilaan ja sekoita kunnolla. Lämmitä jäätelöseosta miedolla lämmöllä koko ajan hämmentäen kunnes seos on tullut hieman paksummaksi. Nouki ylös vaniljatanko.  Kaada jäätelö-seos jäätelökoneeseen ja anna koneen käydä kunnes jäätelö on valmista. Kaada astiaan ja pane pakkaseen kovettumaan. Ota jäätelö ulos pakkasesta vähän ennen tarjoilua jotta se pehmenee hiukan jolloin annosten tekeminen helpottuu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...