7. elokuuta 2012

Marokkolainen sitruunakanaTulista sitruunaista marokkolaisittain maustettua grillattua kanaa. Sitruunaista grillikanaa Ras el hanoutilla maustettua joka voit valmistaa sekä paloina että varrastettuna bambutikkuihin.

Maustaminen

Tämä ei ole kostea marinadi, eikä kuivakaan vaan sen välimuoto ainoana nesteenä itse kana ja sitruunanmehu. Kana marinoidaan vähintään neljä tuntia jääkaapissa, hätätapauksessa tunti, puolitoista menettelee huoneenlämmössä. Kanaa kannatta kuitenkin marinoida yön yli jääkaapissa, silloin sen saa parhaan maun ja mehevöityy hienosti ja kanan voi marinoida siinä rasiassa kun se ostit niin säästyt yhdeltä lisätiskiltä. 

Kanapalat maustumassa
Yleensä lisää suolan vasta kun liha tai kana on marinoitu, mutta tässä tapauksessa savusuola ajaa nesteitä ulos kanasta ja se edesauttaa kanan maustumista. Kana grillataan kuumalla hiilloksella kunnes se on saanut kauniin värin ja grilliraidat pintaa, tämän jälkeen se kypsennetään valmiiksi joko uunissa miedommassa lämpötilassa, tai grillikannen alla keskilämmöllä. Uunissa tämä tarkoittaa noin 200 astetta ja vartista kahteenkymmeneen minuuttiin vähän kanan koipien koosta. 

Kanaa

Käytän tähän aina koipireisi paloja koska niissä on eniten makua mutta ne pitää ensin paloitella jotta niistä saa sopivan kokoista sormiruokaa. Voit myös maustaa kanapaloja samalla tavalla ja pujottaa ne grillivartisiin, tällöin kana valmistuu nopeammin kuin alla mainittuna ja tämän kanan kypsyyden suhteen viittaan reseptiini Yakitori. Muista vain liottaa bambutikkuja puolisen tuntia ennen kanan niille pujottamista, jotta ne kestävät paremmin grillin lämpöä, mutta myös tekevät kanan helpommaksi varrastaa tikkuihin.
Ras el hanoutia myllyssä

Ras el hanout  

Ras el hanout on marokkolainen reilun kolmenkymmenen mausteen sekoitus jonka reseptin löydät tekstistäni ras le hanout. Käytä tähän kanaan mausteen lisäksi Luomu viljeltyä sitruunaa koska sitruunankuori käytetään mausteena, muista kuitenkin pestä se ennen käyttöä ja tässä tapauksessa ja anna sen kuivua kokonaan ennen sen käyttöä. Raasta tai suikaloi kuoresta vain sen keltainen uloin kerros. Vältä saamasta mukaan sitruunan valkoista kitkerää kuorta. Voit myös tähän käyttää kuivattu sitruunakuorta jos sinulla sitä on. Halkaise vasta kuoren raastamisen jälkeen sitruuna ja purista siitä sen mehu marinadiin jossa maustat kanapalat.

Ras el hanoutista olen myös valmistanut epäpyhäänpossunpaistia sekä jälkiruoaksi marokkolaista käärmekakkua jonka kanssa maistuu kuuma minttuteen jollet sitä mieluummin syö kahvin tai teen kanssa. Tällä reseptillä saat lämpimän pääruoan neljälle hengelle tuttuun tapaan kun tarjoilet kanaa keitetyn riisin tai uusien perunoiden ja vihreän salaatin kanssa, tai sitten sormisyötävää hieman isommalle joukolle, tästä riittää noin kuudelle, jopa kahdeksalle hengelle, kunhan tarjolla on muutakin sormiruokaa tai naposteltavaa sitruunakanapalojen lisäksi.

Marokkolainen sitruunakana
3 kanan koipireisipalaa
3 valkosipulinkynttä
3 tl ras el hanout maustesekoitusta
1 sitruuna
4 pientä kuivattua punaista chiliä

Paloittele koipireidet kolmeen palaan. Leikkaa koiven nivelestä terävällä veitsellä läpi ja leikkaa reiden keskikohdalta viilto kokonaan luun ympäri. Paina veitsellä luun kohtaa voimalla niin luu napsahtaa poikki. Kuori ja hienonna valkosipuli. Pane valkosipuli ja ras el hanout kulhoon tai rasiaan jossa sen ostit ja jossa nyt marinoit sen. Hienonna morttelissa neljä kuivattua punaista chiliä, lisää ne muiden mausteiden sekaan. Voit myös käyttää kananpakkausta hyväksesi niin säästy tiskiltä. Raasta sitruunankuori ja halkaise se. Purista sitruunanmehu mausteseoksen sekaan ja lisää raastettu kuori ja teelusikallinen suolaa. Sekoita kunnolla ja lisää kanat. Varmista että kaikki kananlanat ovat saaneet mausteita pintaansa. Peitä astia tiivistä muovilla ja anna kanan maustua jääkaapissa neljä tuntia, tai yön yli. Mausta kanapalat suolalla ja grillaa ne uunissa 200 asteen lämmössä kypsiksi, noin puolituntia, 20 minuuttia vähän riippuen kanapalojen koosta. Mitä pienempi pala, sitä nopeammin se on kypsää.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...