18. elokuuta 2012

TipunchMakea rommicocktail jossa sokeriruokosiirappia, tummaa rommia ja limettiä, raikas huurteiseksi jäähtynyt jano joka vian herättää lisää janoa.

Yllättäen meille saapui rommin maistajaiset kotiin keskellä viikkoa, puolison hyvä ystävä on hyvin tietoinen ruoasta bloggailustani sekä perhetaustastani, ja koska hän pitää rommista ja on erikoistunut hieman epätavallisempiin rommeihin päätti hän kuultuaan etten pahemmin pidä rommista yllättää minut rommimaistajaisilla ja tutustuttaa minut, Rhum Agricole’en joka on hieman epätavallisempi rommilajike. Joten pyydän nyt jo etukäteen anteeksi kuvia, jotka eivät yllä tavalliselle tasolleni.

Rommia, rommia, rommia
Netistä jälkeenpäin luettuani lisää asiasta huomasin että olin jo reilut kaksi vuosikymmentä sitten Seychelleillä tutustunut Mauritiuksen Rhum Agricole'en, joka tähän mennessä oli se ainoa rommi josta olen ollenkaan pitänyt. 

Rhum Agricole tarkoitta suomeksi maalaisrommia, tai talonpoikaisrommia ja se eroaa tavallisesta rommista siten että valmistetaan sokeriruo’on tuoreesta mehusta, eikä sokeriruo’osta keitetystä melassista, kuten esimerkiksi Bacardi. Muuten valmistusmenetelmä on sama. Tätä talonpoikaisrommi kypsytetään myös tynnyreissä, samoin kuten tavallista rommia, ja saman tuottajan eri vanhat rommit maistuvat aivan erilaisilta kypsyessään vuosia.

Rommia ja sokeriruokosiirappia
Rommimaistiaiset ja eri lajikkeet rommia joita maistelimme löytyy Herkkusuun lasissa blogissa, josta voit lukea niistä lisää jos sinua kiinnostaa, koska ne eivät kuulu tänne ruokablogiin toisin kuin cocktailit jotka kuuluvat tänne ruokien lomaan. Ja juu, kuten kuvasta ilmenee voi ulkomailta ostaa Rhum Agricole’a viiden litran päniköissä, toisin kuin täällä kotona Suomessa jossa näin isossa pakkauksessa saa Alkosta ostettua vain viiniä.

Tipunch, Guadeloupessa perinteinen juoma, josta useimmat meidän maisteltavat rommitkin olivat peräisin. Tipunch'ia juodaan siellä digestiivinä, siis ruoan jälkeisenä ruoansulatusta edistävänä juomana. Juoma muistuttaa hyvin vahvasti brasilialaista Caipirinhaa jossa myös käytetään limettiä sekä rommia muistuttavaa Cachacaa, mutta jossa myös sen lisäksi on tuoretta minttua sekä sokeria. Cachaca toisin mielestäni maistuu enemmän tequilalle kuin rommille.

5 litraa rommia
Tutustuin rommimaistiaisten jälkeen erittäin maukkaaseen cocktailiin nimeltään Tipunch joka koostuu rommista, sokeriruokosiirapista ja tuoreen limetin mehusta joka oli taskussa kannettu mukaan Tipunch’ia varten. Tipunch’issa juoman makeus tulee sokeriruo'osta valmistetusta aromaattisesta siirapista joka hyvin paljon muistuttaa käyttämääni mustaa siirappia, Black Treacle jota olen käyttänyt esimerkiksi. Limetin tarkoitus on nataa juomalle hieman raikkautta ja lasiin limetti pannan kokonaisena jotta jokainen itse voi määritellä limettimehun määrän juomassa sitä lisää puristamalla lusikalla juoman sekaan.

Myös sokeriruokosiirapissa on hyvin tumman aromaattinen lakritsanmaku josta hyvin paljon pidän, ja se sopi yllättävän hyvin yhteen sen tuoreen limetin mehun kanssa. 

Maisteltu Tipunch
Ja miten siinä sitten kävikään? Ystävä kysyi mitä pidin cocktailista ja vastasin että jos henkilö joka ei pidä rommista, eikä ole koskaan pitänyt rommista maistelee drinkkiä suutaan muikistellen se on hyväksi todettu ja meillä kotona se ilmaistaan lauseella ”täähän on ihan juotavaa” tai kun ruoasta on kyse ”täähän on ihan syötävää” joka suomeksi tarkoittaa sen olevan on hyvää ja maukasta, jollei jopa herkullista. Lausahdus perustuu isäni joka kerta yllättyneisiin kommentteihin ruoastani. Olen perheen ainoa jolla ei ole mitään muodollista kokkikoulutusta ja joka on vain sijaiskärsijänä sekä omalla kokemuksella omannut keittotaidon. Mutta takaisin siihen Tipunch’iin ja miten se valmistetaan. 

Tipunch
4 cl tummaa Rhum Agricole’a
4 cl sokeriruokosiirappia
2 paksua limetin viipaletta
runsaasti jäitä

Pese limetti ja anna sen kuivahtaa. Leikkaa limetistä paksuja viipaleita ja pane kaksi viipaletta jokaiseen lasiin. Mittaa lasiin myös sekä sokeriruokosiirappi että rommi ja lisää jäitä lasiin. Lisää lasiin lusikka jotta jokainen janoinen voi itse puristaa juoman sekaan lisää limettimehua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...