15. elokuuta 2012

PihatatarisalaattiSalaatti villinä kasvavasta pihatatarista, rikkaruohosta lisukesalaattia. Mielenkiintoinen mutta miedonmakuinen villiyrtillä ryyditetty lisukesalaatti. 

Tällä kertaa vegaanin keskiviikon merkeissä lisukesalaatti muuntuu tilaisuuteen kuin tilaisuuteen ja sopii lisukkeena ruoan kuin ruoan kanssa ja tämä voisi olla niitä vihersalaatteja joista aina jaksan mainita ruoan lisukkeeksi.

Tuoretta pihatataria

Yleinen rikkaruoho

Pihatatari on jokaisessa puutarhassa sekä kasvimaassa runsaasti rehottavana kasvava rikkaruoho ja sillä on varsin mieto maku eikä se valitettavasti pahemmin maistu millekään, mutta se on hyvä jatkumo puutarhan syötäville rikkaruohoille, toiselta nimeltään villeille yrteille. Pihatatar on kiva ja erikoisen näköinen lisä salaattiin kuin salaattiin ja sillä on pienen pieniä mitättömiä vaihtelevan värisiä kukintoja, joskus valkoisia ja toisinaan vaaleanpunertavia tai vihreitä pienen pieniä kukkia.

Pihatatari alkaa valitettavasti jo tähän vuoden aikaan olla varsiltaan aika puiseva joten käytä vain sen uusia ja pieniä lyhyitä oksankärkiä joissa kukinnot sijaitsevat pienten vihreiden soikeiden lehtien kanssa. Pihatataria on perinteisesti käytetty kasvilääketieteessä ja kuten kaikkien lääkekasvien suhteen, älä liioittele sen käyttöä ja käytä sitä vain pieninä määrinä salaatissa koristeena koska sen maku on hyvin mieto.  

Pihatataria voi kerätä niin kauan kuin sitä on saatavilla ja se kannatta huuhdella ja liottaa runsaassa kylmässä vedessä ennen sen käyttöä. Jos olet kiinnostunut pihatatarista sekä muista villiyrteistä ja niiden käytöstä sekä hyödyntämisestä, suosittelen sinun lukemaan lisää niiden keräämisestä tektistäni villit yrtit ja kasvit talteen

Pihatatarisalaaatti lisukkeena
Tämän lisukesalaatin pyöräytät siitä salaatista josta itse parhaiten pidät ja lisäät salaatin sekaan kourallisen pihatataaria. Salaattiin voit käyttää keräsalaattia kuten lehtisalaattia, jäävuorisalaattia tai pari ruukkua ruukkusalaattia kuten Romaine sidesalaattia, Lollo Rossoa tai tammenlehtisalaattia. Salaatti maustetaan perussalaattikastikkeella, toiselta nimeltään vinaigretellä, ja se tarjoillaan heti jottei sen sisältämät raaka-aineet nuudu liikaa salaattikastikkeen vaikutuksesta. 

Tämä on sekä vegaanille että lihaa syövälle sopiva lisukesalaatti jonka kaikkiruokaiselle voit tarkoilla grillatun liha lisukkeena ja vegaanille tai kasvissyöjälle grillatun marinoidun tofun lisukkeeksi ja tofun valmistat helposti seuraamalla reseptiäni soijamaitoa ja tofua. Tällä reseptillä saat lisukesalaatin tuttuun ja hyväksi todettuun tapaan neljälle hengelle.

Lisukesalaatti pihatatarilla

1 kerä salaattia
2 tomaattia
kourallinen pihatataria
mustapippuria
suolaa

Pane pihatatari likoamaan isoon kulhoon runsaaseen viileään veteen. Anna sen likoa siellä viitisen minuuttia jotta kaikki lika vajoaa vedessä kulhon pohjalle. Liikuttele veden pinnan rajassa kelluvaa pihatataria aika ajoin jotta se puhdistuu kokonaan. Nosta pihatatari ylös vedestä ja anna sen kuivahtaa puhtaalla talouspyyhkeellä. Huuhtele salaatti sekä tomaatit ja anna myös niiden kuivahtaa lävikössä. Pilko salaatti pienemmäksi suupalan kokoisiksi paloiksi, tee sama tomaatilla. Sekoita vinaigrette ohjeen mukaan salaattikulhossa. Riivi pihatatarista irti sen pienet vihreät lehdet ja kukinnot sen oksien kärjistä. Lisää salaatti ja tomaatit salaattikulhoon pihatatarin kanssa ja sekoita. Tarkista salaatin maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja mustalla pippurilla. Tarjoile lisukesalaatti oitis grillatun tofun kanssa vegaanille tai grillatun lihan tai kanan kanssa kaikkiruokaiselle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...