Salaatti villinä kasvavasta pihatatarista, rikkaruohosta
lisukesalaattia. Mielenkiintoinen mutta miedonmakuinen villiyrtillä ryyditetty
lisukesalaatti.
Tällä kertaa vegaanin keskiviikon merkeissä lisukesalaatti
muuntuu tilaisuuteen kuin tilaisuuteen ja sopii lisukkeena ruoan kuin ruoan
kanssa ja tämä voisi olla niitä vihersalaatteja joista aina jaksan mainita ruoan
lisukkeeksi.
Tuoretta pihatataria |
Yleinen rikkaruoho
Pihatatari on jokaisessa puutarhassa sekä kasvimaassa runsaasti rehottavana kasvava rikkaruoho ja sillä on varsin mieto maku eikä se valitettavasti pahemmin maistu millekään, mutta se on hyvä jatkumo puutarhan syötäville rikkaruohoille, toiselta nimeltään villeille yrteille. Pihatatar on kiva ja erikoisen näköinen lisä salaattiin kuin salaattiin ja sillä on pienen pieniä mitättömiä vaihtelevan värisiä kukintoja, joskus valkoisia ja toisinaan vaaleanpunertavia tai vihreitä pienen pieniä kukkia.
Pihatatari alkaa valitettavasti jo tähän vuoden aikaan olla
varsiltaan aika puiseva joten käytä vain sen uusia ja pieniä lyhyitä oksankärkiä
joissa kukinnot sijaitsevat pienten vihreiden soikeiden lehtien kanssa. Pihatataria
on perinteisesti käytetty kasvilääketieteessä ja kuten kaikkien lääkekasvien
suhteen, älä liioittele sen käyttöä ja käytä sitä vain pieninä määrinä
salaatissa koristeena koska sen maku on hyvin mieto.
Pihatataria voi kerätä niin kauan kuin sitä on saatavilla
ja se kannatta huuhdella ja liottaa runsaassa kylmässä vedessä ennen sen
käyttöä. Jos olet kiinnostunut pihatatarista sekä muista villiyrteistä ja
niiden käytöstä sekä hyödyntämisestä, suosittelen sinun lukemaan lisää niiden keräämisestä tektistäni villit yrtit ja kasvit talteen.
Pihatatarisalaaatti lisukkeena |
Tämän lisukesalaatin pyöräytät siitä salaatista josta itse
parhaiten pidät ja lisäät salaatin sekaan kourallisen pihatataaria. Salaattiin
voit käyttää keräsalaattia kuten lehtisalaattia, jäävuorisalaattia tai pari
ruukkua ruukkusalaattia kuten Romaine sidesalaattia, Lollo Rossoa tai tammenlehtisalaattia.
Salaatti maustetaan perussalaattikastikkeella, toiselta
nimeltään vinaigretellä, ja se tarjoillaan heti jottei sen sisältämät raaka-aineet
nuudu liikaa salaattikastikkeen vaikutuksesta.
Tämä on sekä vegaanille että
lihaa syövälle sopiva lisukesalaatti jonka kaikkiruokaiselle voit tarkoilla
grillatun liha lisukkeena ja vegaanille tai kasvissyöjälle grillatun marinoidun
tofun lisukkeeksi ja tofun valmistat helposti seuraamalla reseptiäni soijamaitoa ja tofua. Tällä reseptillä saat
lisukesalaatin tuttuun ja hyväksi todettuun tapaan neljälle hengelle.
Lisukesalaatti pihatatarilla
1 kerä salaattia
2 tomaattia
kourallinen pihatataria
mustapippuria
suolaa
Pane pihatatari likoamaan isoon kulhoon runsaaseen viileään
veteen. Anna sen likoa siellä viitisen minuuttia jotta kaikki lika vajoaa
vedessä kulhon pohjalle. Liikuttele veden pinnan rajassa kelluvaa pihatataria
aika ajoin jotta se puhdistuu kokonaan. Nosta pihatatari ylös vedestä ja anna
sen kuivahtaa puhtaalla talouspyyhkeellä. Huuhtele salaatti sekä tomaatit ja
anna myös niiden kuivahtaa lävikössä. Pilko salaatti pienemmäksi suupalan
kokoisiksi paloiksi, tee sama tomaatilla. Sekoita vinaigrette ohjeen mukaan salaattikulhossa.
Riivi pihatatarista irti sen pienet vihreät lehdet ja kukinnot sen oksien
kärjistä. Lisää salaatti ja tomaatit salaattikulhoon pihatatarin kanssa ja
sekoita. Tarkista salaatin maku ja mausta se oman makusi mukaan suolalla ja
mustalla pippurilla. Tarjoile lisukesalaatti oitis grillatun tofun kanssa
vegaanille tai grillatun lihan tai kanan kanssa kaikkiruokaiselle.