Kermaisen sileä keitto villinä kasvavasta ketunleivästä,
purjosipulista ja perunasta valmistettu keitto. Käenkaalista ja purjosta sekä uusista
perunoista sakeutettu tai talviperunoista soseutettu keitto, valitset sen itse
miten keitot valmistat.
Kävimme sienimetsässä ja löysimme jo nyt suppilovahveroita.
Täten voin ilmoittaa että olemme täällä Tampereen seudulla keränneet
suppilovahveroita elokuun puolesta välistä jouluaaton aattoon asti, vaikkei
samana vuonna mutta on hyvä tietää että se on mahdollista. Useimmiten keräämme
suurimman määrän suppilovahveroita myöhään syksyllä kun jo suurin osa sienten
kerääjistä on luovuttanut.
Ketunleipä tai käenkaali |
Minulla on sienikorissa, puhtaita mutta käytettyjä
pieniä paperipusseja ja nämä paperipussit käytän sienien ja villien yrttien
lajitteluun jo metsässä jolloin työ kotona helpottuu. Tällä kerta sieltä metsästä
tuli mukaan kerättyä vähän muutakin kuin vain sieniä, keräsin myös ketunleipää
ja vähän muutakin kivaa, mutta niihin toisiin keräämiini yrtteihin ja niin edelleen palaa
takaisin tässä lähiaikoina paremmalla ajalla.
Perinteinen ranskalainen keitto
Ketunleipä, toiselta nimeltään käenkaali, maistuu yllättävän paljon sienille ja voisi kuvitella syövänsä sienikeittoa, joten jollet pidä sienistä ja niiden mausta et varmaankaan pidä ketunleivästäkään. Jos olet kiinnostunut villien yrttien ja kasvien ruokaköytöstä kannatta sinun lukea myös teksitini villit yrtit ja kasvit talteen jossa ole syventynyt asiaan paremmin.Ketunleipää käytetään ranskassa pinaatin tapaan, ja tähän voit käyttää puolet pinaattia ketunleivän lisäksi jos haluat, tai et ole saanut kerättyä tarpeeksi tuoretta ketunleipää, ketunleipää voi aivan pinaatin tavalla ryöppäyksen jälkeen pakastaa. Myös ketunleivässä on paljon oksaalihappoa joka voi aiheuttaa munuaiskiviä, joten ketunleipäkeiton kanssa kannattaa aina juoda runsaasti, samoin kuten pinaatin tai muiden oksaalihappoa sisältävien ruoka-aineiden kuten raparperin, mangoldin, punajuurien. Oksaalihappo sitoo itseensä kalkkia sekä magnesiumia joten ne eivät imeydy ruoasta samalla aterialla.
Ketunleipää kattilassa |
Käenkaalin käsittely
Ketunleipää voi kerätä heti keväällä keittoon, mutta samalla tavalla kuten minä sienireissuilla kerään paljon muutakin talteen kuin vain sieniä ja tämä tapahtuu helpoiten paperipussimenetelmällä. Käenkaali voi kukkia uudestaan syksyllä ja sillä on hennot vaaleat tai valkoiset pienet läpikuultavat kukinnot joissa on punertavia, samanvärisiä suonia kuin ketunleivän varsissa syksyllä. Keväällä varret ovat usein vihreitä ja jotka muuttuvat iän kanssa punertaviksi. Tuore ketunleipä säilyy hyvänä parisen päivää paperipussissa jääkaapissa säilytettynä, ryöpättynä ja pakastettuna saman kuin pinaatti, jopa vuoden koska se ei sisällä rasvaa kuin hyvin pienessä määrin.Perunaa ja käenkaalia kuullottumassa |
Kaksi vaihtoehtoista tapaa
Voit valmistaa keiton sekä isoista talviperunoista, joit tarvitse tähän keittoon neljästä kuuteen tai pienistä uusista perunoista joita tarvitset pari isoa miehen kourallista. Uusista perunoista valmistettua ketunleipäkeittoa ei kannata soseuttaa kosta uudet perunat eivät soseudu hyvin, ja uusista perunoista keitetty keitto kannattaa sen sijaan suurustaa ja jättää siihen kaikki raaka-aineet paloina. Mitä pienemmäksi perunat pilkot, sitä nopeammin sen kypsyvät. Suurusta keitto parilla ruokalusikallisella arrowjuurta jollin myös vegaanit voivat syödä tätä keittoa kunhan olet käyttänyt öljyä voin sijaan kuullotukseen. Anna arrowjuuren kypsyä viitisen minuuttia keitossa kunnes se on suurustanut ja sakeuttanut sen paksummaksi ennen sen tarjoilua. Arrowjuuren voi sen puutteessa korvata perunajauhoilla.Tummunut käenkaalinlehti |
Käenkaali tummuu
Ketunleipä tummuu tai pikemminkin harmaantuu ruskeaksi lämmön vaikutuksesta, joten ketunleipäkeitto on suuri pettymys väriltään jos odotit kauniin vihreää keittoa. Käytä purjosipulista vain sen valkoinen osa, säästä vihreävarsi myöhempään käyttöön. Ruokosokerin tarkoitus on tasapainottaa ketunleipien kirpeää happamuutta, ja tämä kirpeys vaihtelee vuoden ajan mutta myös ketunleivän kasvupaikasta toiseen.
Keitto sisältää sekä voita että kermaa joten valitse
laktoosittomat vaihtoehdot jollei laktoosi sovi sinulle. Nesteenä tähän voisi
myös käyttää kanalientä, mikä olisi ainoa ranskalaisittain oikein, mutta
käyttämällä vettä tätä voi syödä myös kasvissyöjät jotka syövät maitotuotteita,
muttei kuitenkaan vegaanit. Vegaaneille voit korvata voin öljyllä ja käyttää
soijakermaa tavallisen kerman sijaan. Tällä reseptillä saat lämmintä keittoa
kuudelle ruokailijalle alkuruoaksi.
Ranskalainen ketunleipäkeitto
1 purjosipuli
200 g tuoreita ketunleivänlehtiä
3 rkl voita
4 talviperunaa
1½ l vettä
1½ dl vispikermaa
1-2 tl merisuolaa
½ tl mustapippuria
½ tl muskottipähkinää
(1 rkl ruokosokeria)
Halkaise purjosipulin valkoinen osa ja huuhtele se
sisustasta kaikki roskat. Anna purjon kuivua kokonaan. Poista ketunleipien
tyvikohta ja liota niistä kaikki roskat ja huuhtele ne huolellisesti. Anna
ketunleivän kuivahtaa lävikössä tai kuivaa se salaattilingossa. Leikkaa purjo
puolen sentin renkaiksi. Kuori perunat ja paloittele ne pieniksi. Paloittele
ketunleipä noin viiden sentin pituisiksi paloiksi. Kuullota perunanpalat,
purjosipuli suikaleet ja ketunleipää voinokareessa kunnes sekä purjo että
perunat ovat tullee läpikuultaviksi, noin viitisen minuuttia. Ketunleivän väri
muuttuu kauniin kirkkaan vihreästä himmeän rusehtavaksi vihreäksi. Kaada vesi
kattilaan ja keitä keskilämmöllä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kerma jos
soseutat talviperunoista keitetyn keiton ja soseuta keitto. Jos käytit uusia
perunoita ja et soseuta keittoa, sekoita arrowjuuri kermaa pienessä kulhossa ja
lisää keiton sekaan koko ajan sekoittaen. Annan keiton hautua juuri alle kiehumispisteen
kunnes keitto on saennut ja on sileää, noin viitisen minuuttia. Tarkista keiton
maku ja mausta se suolalla, juuri raastetulla muskottipähkinällä sekä
ripauksella ruokosokerilla. Tarjoile keitto
kuumana kulhoista tai lämpimiltä syviltä lautasilta hyvän tuoreen leivän
kanssa.