Tournedos strutsista. Pekoniin kääritty grillattu strutsinliha tournedos, sitruunaisella
valkosipulivoilla maustettuja uusia perunoita ja valkoviinissä bräseerattuja tuoreita
vihreitä papuja.
Strutsin liha
Strutsi on lintu joten sillä ei samalla tavalla ole sen selkärangan sisäpuolelle sisäfileetä kuin härällä, mutta koska liha on niin hämäävästi naudanlihan tapaista halusin kuitenkin valmistamaan tournedosin tapaiset pekoniin käärityt korkeat pihvit ja kesän kunniaksi tarjoilin ne uusien keitettyjen Siikli perunoiden kanssa johon yhdistin sitruunaisen valkosipulimaustevoin.Pekoni lihaan kiinni tikuilla |
Strutsi on hyvin mietoa maultaan ja halusin tässä antaa sen omalle perusmaulle
mahdollisuuden päästä oikeuksiinsa ja näyttää värinsä. Strutsissa on hyvin
hienostunut häränlihamainen maku, eikä se mitenkään muistuta riistan makua, voisin ehkä jotenkuten verrata strutsin makua
hanheen tai ankkaan vaikkei se kuitenkaan ole samaa.
Strutsinlihan kypsennys
Strutsin lihan koostumus taas on samalla lintumainen ja hieman sitkeähkön tuntuinen sitä leikatessa, mutta suussa sulavan mureaa sitä syödessä. Strutsia ei tarvitse villisian tapaan kypsentää kokonaan läpikypsäksi vaan sen voi turvallisesti jättää mediumiksi, siis sisältä punertavaksi. Strutsinlihan on jo kypsää kun sen sisälämpötila lihamittarilla mitattuna on 60 astetta, ja läpikypsää se on jo 70 asteessa. Tarkista liha kypsyys lihamittarilla jotta saat sen sellaiseksi kuin haluat. PEkonin voit itse riimisuolata ja kylmäsavustaa seuraamalla reseptiäni pekoni.Strutsipaisti |
Vihreät bräseeratut pavut
Papujen valmistustapa on vaihtelee hieman onko sinulla tuoreita vihreitä papuja vai pakastettuja papuja. Tuoreet ryöpätään ja niiden annetaan valua lävikössä kuiviksi jonka jälkeen ne käsitellään samalla tavalla kuin vihreät pavut suoraan pakastimesta. Paista pavut nokareessa voita kunnes ne ovat saaneet hieman ruskeaa väriä reunoihin. Tämän jälkeen ne keitetään, tai bräseerataan valkoviinissä ja annokset viimeistellään sitruunaisella valkosipulivoilla.
Sinun kannatta tähän käyttää Luomuviljeltyä sitruunaa koska se kuoret
käytetään. Oli sitruuna sitten tavallinen tai luomuviljelty pitää se kuitenkin pestä huolellisesti ja antaa kuivua
kokonaan ennen sen käyttöä. Valkosipulisitruunavoin voi valmistaa jo pitkään
etukäteen ja säilyttää pakastimessa jossa se säilyy noin puolisen vuotta.
Valmista maustevoi samalla tavalla kuin reseptissäni kangasajuruohovoi. Älä unohda että liha aina paistetaan huoneenlämpöisenä joten
leikkaa strutsipaistista hyvissä ajoin sopivan kokoiset viipaleet jotta liha
saa temperoitua noin tunnin verran. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan
annokset neljälle hengelle.
Strutsin tournedos
400 g strutsipaistia
400 g uusia perunoita
suolaa
mustapippuria
400 g vihreitä papuja
½ dl kuivaa valkoviiniä
½ sitruunankuori
100 g voita
2 valkosipulinkynttä
Vvita ja öljyä paistamiseen
Ota voi ulos huoneenlämpöön jotta se on pehmeää. Pese sitruuna
ja anna sen kuivua kokonaan. Kuori valkosipuli ja hienonna se. Raasta sitruunasta
kuori ja pane se pieneen kulhoon valkosipulin kanssa. Lisää voi ja sekoita
kaikki kunnolla keskenään. Pane voi jääkaappiin tekeytymään ja kovettumaan. Leikkaa
paistista noin reilun pekoniviipaleen korkuisia viipaleita lihaa poikkisyin.
Kääri palat kokoon lihansyyt ylöspäin ja kääri sen ympärille pekoniviipale.
Kiinnitä pekoni lihaan joko cocktailtikuilla tai paistinarulla. Suolaa liha
sekä suolalla että vasta rouhitulla mustapippurilla. Ruskista lihat kuumalla
pannulla voi ja öljyseoksessa. Ruskista myös pekoni joka puolelta. Pane tournedos'it
uuniin 175 asteeseen kypsymään valmiiksi. Pese perunat ja keitä ne miedosti
suolatussa vedessä. Ryöppää tuoreet pavut ja anna niiden valua lävikössä. Paista
papuja kuumassa pannussa voi nokareessa kunnes ne ovat saaneet hieman väriä reunoihin,
ja jos käytätä pakastepapuja että pavut ovat sulaneet. Lisää pannulle viini ja
anna sen kiehua kokoon ja imeytyä papuihin. Ota liha ulos uunista kun se on
niin kypsää kuin sen haluat olevan ja anna sen vetäytyä vähintään viisi minuuttia
ennen tarjoilua, mieluiten kymmenen minuuttia. Lisää lihasta ulos valunut neste
pannulle papujen kanssa. Sekoita papuja aika ajoin, keitä kunnes neste on
kiehunut melkein kuivaksi pannulla.
Annosten kokoaminen:
Irrota lihasta tikut tai paistinaru jolla pekonin kiinnitit
ja asettele strutsitournedos’it lämpimille lautasille, annostele sekä papuja että
perunoita viereen. Lusikoi pannulta nestettä tournedosin ympärille j alisää
sitruunavoita papujen sekä perunoiden päälle sulamaan, tarjoile oitis lämpimänä
vihreän salaatin kanssa.