Tuoreista härkäpavuista valmistettuja juustokuminalla ja tuoreella
inkiväärillä maustettuja öljyssä paistettuja rapeita kullan keltaisia
pyöryköitä tai kvenellejä thaibasilikalla maustetun avokadodippikastikkeen
kera.
Härkäpavut palkoineen |
Härkäpavut |
Mutta tosiasia on että häkäpavut toimivat erittäin
hyvin juuri basilikan tai rakuunan kanssa, mutta myös jeera, siis juustokumina
sopii härkäpapujen kumppaniksi, tulisuutta saat käyttämällä joko chiliä, tuoretta
chiliä tai valmista tahnaa kuten reseptissäni Pop’s Pimen tai raastamalla kvenellitaikinan
sekaan tuoretta inkivääriä. Kvenellit, siis pyörykät voivat olla juuri niin
tulisia kuin itse haluat, mutta pidä dippikastike kuitenkin neutraalina jotta
sillä voi vaimentaa kvenellien tulisuutta. Tuoreita härkäpapupalkoja tarvitse tähän noin kaksinkertaisen
painon palkoineen, reseptissä härkäpapujen määrä on silvottuja härkäpapuja.
Pavut sipulin kanssa soseutumassa |
Nämä kvenellit voit dippikastikkeineen syödä sormin
välittämättä ruokailutavoista suoraan lautaselta tai servietistä kokkareilla
drinkin seurana mutta voit myös valmistaa tästä isompia pääruoaksi sopivampia
pihvejä tai pyöryköitä. Muista vain että härkäpapukvenellit, varsinkin
tuoreista härkäpavuista valmistetut ovat parhaimmillaan tuoreina, juuri öljyssä
keitettyinä eikä niitä kannatta valmistaa päiviä etukäteen vaan korkeintaan
tunti, pari ennen niiden tarjoilua.
Soseutettu kvenellitaikina |
Voit tietenkin myös valmistaa nämä
kvenellit kuivatuista härkäpavuista jotka olet ensin liottanut runsaassa
vedessä yön yli. Voit halutessasi keittää kvenellejä puolet ajasta, ja
viimeistellä ne keittämällä ne uudestaan lämpimässä öljyssä juuri ennen tarjoilua
jolloin ne kypsyvät valmiiksi, eivätkä enää sisällä lektiinejä, ja myös
lämpenevät.
Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä vegaania ruokaa
salaatin kera tarjoiltuna tai kuudelle hengelle naposteltavaa ruokaa. Härkäpapukvenellit
sopivat hyvin tapaksena tai muuten naposteltavana ruokana kun mukana on
vegaaneja tai laktoosille herkkiä henkilöitä, ja riisijauhojen takia ne sopivat
myös erinomaisesti keliakioille.
Härkäpäpukvenellit
500 g tuoreita härkäpapuja
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1-2 tl jeeraa
suolaa
1 tl leivinjauhoja
2-5 rkl riisijauhoja
mustaa pippuria
(chiliä tai tuoretta inkivääriä)
1 tl korianterinsiemeniä
oliiviöljyä keittämiseen
Basilikalla maustettu avokadodippi:
1 sitruuna
1 avokado
2-3 oksaa Thaibasilikaa
2-5 cm tuoretta inkivääriä
suolaa
Basilikalla maustettu avokadodippi:
Huuhtele basilika ja anna sen kuivahtaa. Halkaise
avokadot ja poista niiden siemen. Kuori avokadot ja paloittele ne astiaa jossa
aito soseuttaa ne. Halkaise sitruuna ja purista siitä mehua avokadon sekaan. Riivi
basilikanlehdet varsista ja hienonna ne karkeasti ja lisää avokadon sekaan. Kuori
tuore inkivääri ja raasta sen hienosti ja lisää se avokadon kanssa kulhoon. Lisää
tässä kohtaa myös chili. Soseuta avokado mausteiden kanssa tahnaksi ja mausta
suolalla oman makusi mukaan. Lisää sitruunamehua tahnan sekaan jos tahna on mielestäsi
liian paksua. Peitä dippikastike tiivisti muovilla ja pane se jääkaappiin
tekeytymään vähäksi aikaa.
Härkäpapukvenellit:
Silvo tuoreet härkäpavut paloistaan ja jauha pavut
monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Kuori ja hienonna sekä sipuli että
valkosipuli. Murskaa korianterin siemenet morttelissa. Lisää papujen joukkoon
hyvin sipuli, valkosipuli, jeera, jauhetut korianterin siemenet, jauhot ja
leivinjauhe. Jauha vielä massaa tasaiseksi. Lisää jauhoja jollei taikina pysy koossa. Kaada taikina kulhoon ja peitä kulhon
muovikelmulla ja jätä taikina tekeytymään noin puoleksi tunniksi huoneenlämpöön.
Muovaa taikinasta kahdella isolla lusikalla kvenellejä ja paista ne kuumassa
öljyssä kunnes ne alkavat saada väriä reunoilta. Käännä ne ja jatka keittämistä
toiselta puolelta. Kvenellien on tarkoitus olla rapeita ja kauniin kullan
värisiä. Nosta kypsät kvenellit talouspaperille jotta niistä imeytyy liika
rasva paperiin. Tarjoile pyörykät vihreän salaatin ja juuri valmistetun avokadodipin
kera.