Perinteinen kesäkeitto jossa uusia perunoita,
porkkanoita, kukkakaalia ja sokeriherneitä. Satokauden tuoreista
vihanneksista maitoon valmistettu keitto.
Yksi kesän ehdottomia herkkuja on kesäkeitto,
ja sitä on syötävä kerran, jollei jopa toisen, kesässä. Kesäkeitto on joka
vuosittaisista herkuista, ja se maistuu joka vuosi yhtä hyvälle samoin kuin
juhannuksen ensimmäiset tillin kanssa keitetyt uudet perunat. Keskustelin tässä juuri hiljattain äidin
kanssa kesäkeitosta puolison kuullen, ja aloitin kai kysymykseni tyhmällä
tavalla koska kumpikin yhtä ääneen sanoi samaa, ei, ei kesäkeitossa ole
sipulia. Kysymykseni olisi pitänyt olla, jos olisin saanut tarpeeksi aikaa
kysymykseni loppuun sanottua, mahtaakohan kesäkeitto olla ainut perinteinen
suomalainen keitto jossa ei käytetä sipulia, kun taas kuoro luuli että kysyin
onhan kesäkeitossa sipulia.
Kesäkeitto kiehumassa |
Kesäkeitostakin on monen monta eri versiota,
meillä lapsuudessani keittoon käytettiin uusia perunoita, porkkanoita,
kukkakaalia sekä herneitä. Keiton voi suurustaa käyttämällä munan keltuaisia ja
vehnäjauhoja ja näin myös ehdotettiin äidin vanhassa koulukirjassa ja keitto maustetaan
vain ja ainoastaan suolalla sekä valkopippurilla. Veden ja maidon suhde on keitossa
tärkein, keiton vihannesten keittämiseen käytetään vain niukasti vettä. Kaikki vihannekset
keitetään kypsiksi vedessä ja keiton viimeistelyyn, tai pikemminkin juuri ennen
kuin keitto on valmista, keitinveden sekaan lisätään suhteessa 2/3 maitoa jonka
annetaan kiehua ylös. Tämän jälkeen keitto maustetaan ja on valmista.
Pienet uudet perunat |
Ennen vanhaan kesämökillä oli naapurissa pientila jossa vielä siihen aikaan oli maitokarjaa, ja koska olin jo
”iso tyttö” sain itse käydä siellä hakemassa maitoa tonkassa. olin tosi ylpeä
kun sain itse yksin noutaa maitoa, en tosin muista sainko rahat mukaan vai
menikö maksut kenties aikuisten kautta. maitotonkka oli noin litran, puolen toista
vetoinen kannellinen tonkka eikä kotimatkakaan ollut pitkä, vaikka se siltä ”isosta
tytöstä” joskus tuntuikin, olisikohan puolisen kilometriä. Suurin osa kotimatkasta
kului rattoisasti pellon viertä pitkin soratiellä, mutta puolivälissä kotimatkaa
pellon piennar muuttui metsäksi tien kummallakin puolella, samalla kuin ylämäki
alkoi, ja tässä kohdassa minua aina alkoi pelottaa.
Porkkanalantit |
Olin jostain syystä saanut
päähän että metsässä asui susia, ja että ne vaanivat juuri yksinäisiä pieniä
tyttölapsia kuusten lomasta ja aikaisempi laulellen hyppely ruohonkorsien yli
vaihtui joka kerta siinä samassa silmän räpäyksessä pakokauhun omaiseen
henkensä eteen ylämäkijuoksuun. Voitte varmaan arvata ettei maitotonkka pitänyt
tästä, maitoa läikkyi kannesta huolimatta pitkin tietä ja vaateita ja maitomatkani
harventuivat kunnes pappa keksi että aidosti pelkään metsää enkä halunnut
siellä edes lyhyttä kotimatkaa kulkea ja alkoi tulla minua vastaan puoleen
väliin ylämäkeä paikkaan josta hänet pystyin näkemään ja matka jatkui tämän
jälkeen rauhallisesti ja kaikki maito pysyi tonkassa. Muistan että tätä hakemaani maitoa käytettiin
juuri kesäkeittoon, ja se maito oli pastöroimatonta ja homogenisoimatonta. Mistä
pääsenkin maitoon ja sen rasvaisuuteen.
Tästä raakamaidosta valmistettu kesäkeitto
oli kermaista ja maukasta, ja jonka makua ei millään korvaavalla tuotteella
saa, joten jos sinulla ei ole raakamaitoa josta valmistaa keittoa, käytä tähän
täysmaitoa ja lisää siihen tilkka kermaa. Huomaa ettei maitoa pidä keittää
suolan kanssa, suolattu maito voi juoksettua, ja tästä syystä suolaa lisätään
vasta kun keitto on valmis.
Sokeriherneet |
Kesäkeiton idea on käyttää kesän uusia ja
tuoreita vihanneksia ja antaa niiden luovuttaa makunsa keitolle, siksi tähän
keittoon ei tule vihanneslientä vaan itse vihannekset saavat maustaa keiton. Koska
tämä keitto on kesäkeitto nimeltään, on tähän keittoon se ainoa ja oikea peruna
on uusi peruna, ja suosittelen lämpimästi Siikliä jolla on makea ja täyteläinen
maku. Perunat vain raaputetaan tai harjataan jotta niistä irtoaa niiden ohuet
kuoret ja keittoon.
Porkkanoita voit käyttää nipussa ostettuja
uuden sadon porkkanoita, mutta vieläkin parempi jos sinulla on omia itse
viljeltyjä porkkanoita, tämä on hyvä tapa saada hyödynnettyä ne porkkanamaasta
harvennetut pienet porkkanat.
Silvotut sokeriherneet |
Keittoon tulee myös herneitä, ja tässä
kannatta myös panostaa makeisiin tuoreisiin uusiin herneisiin. Joskus kesällä
makeina myydyt sokeriherneet eivät taida olla aivan oikeita sokeriherneitä vaan
uusia herneen palkoja jotka myös ovat alussa makeita mutta iän myötä pienten
herneiden pullistuttua pinkeiksi palon sisällä, ne ovat jo saaneet kuivan
koostumuksen ja maistuvat liidulle. Keiton sisältämien vihannesten yleensä
makeuttavat keitto tarpeeksi, muta jossain tapauksessa voi olla oikeutettua
lisätä ripaus sokeria antamaan keitolle sitä jotain ekstraa mutta varo toki
liioittelemasta sokerin käyttöä jottei keitosta tule liian imelää.
Muistan että lapsuuteni kesäkeitto
viimeisteltiin tuoreella persiljalla, asia josta olen itse luopunut kun en
pahemmin persiljasta välitä mutta voit toki itse käyttää persiljaa jos siitä
pidät. Muista vain huudella sekunnilla se ja antaa sen kuivahtaa ennen sen
käyttöä kuten aina käyttäessä yrttejä ruokaan. Itse käytän tähän keittoon aina pienen
pieniä perunoita joita mahtuu kaksikin joka lusikalliseen, miniherneitä ja
porkkanoita jotka juuri ja juuri yltävät lusikan reunan yli, mutta jollet jaksa
näperrellä liikaa vihannesten parissa, ja vihannesten raaputtelu ja harjaamien
on tämän ruoan aikaa vievin vaihe, käytä isompia vihanneksia ja paloittele ne.
Mitä pienemmät vihannekset, sitä lyhyempi keittoaika. Perunat vastaavat isoa
tavallista perunaa, joten suhteuta perunan määrä pieninä perunoina neljään
isoon perunaan, jotka keittoon pienennetään.
Herneen versot |
Huomaa että laktoositonta
maitoa ei kannata keittää, se ei ole tähän tarkoitettu joten lisää se vasta
viimeiseksi. Suurusta keitto 2-3 ruokalusikallisella vehnäjauhoja jotka
sekoitat tiiviissä purkissa desin verran kylmää vettä ja hölskytä suurus
tasaiseksi ja kaada keittoon ennen maidin lisäämistä. Anna keiton kiehua
matalalla lämmöllä pari, kolme minuuttia kunnes keitto on saennut ja lisää
tämän jälkeen vasta laktoositon maito. Anna maidon lämmetä ja tarjoile keitto
oitis.
Raaka-aineet ovat tähän reseptiin kirjoitettu
siinä järjestyksessä kun ne lisätään keittoon, ensin pisimmän kypsymisajan
vaativat ja viimeiseksi lisätään nopeitten kypsyvät herneet. Käytä keiton viimeistelyyn huolelliseti huuhdeltuja tuoreita herneen versoja niin saat ammattimaisemman ulkonäön keittoosi. Tällä reseptillä
saat taas tuttuun hyväksi todettuun tapaan ruokaa neljän hengen perheelle.
Kesäkeitto
5 dl vettä
2 porkkanaa
4 isoa uutta perunaa
½ kukkakaalia
2 dl silvottuja tuoreita herneitä
1 l maitoa
1-2 tl suolaa
½-1 tl valkopippuria
(1 tl sokeria)
(2-3 rkl vehnäjauhoja)
Viimeistelyyn:
tuoreita herneen versoja
Viimeistelyyn:
tuoreita herneen versoja
Silvo herneet paloista pieneen kulhoon. Raaputa
porkkanat ja harjaa perunat puhtaiksi. Pilko porkkanat ohuiksi puolen sentin
paksuisiksi lanteiksi. Huuhtele kukkakaali ja paloittele se pieniksi
puketeiksi. Lisää kattilaan porkkanat ja vettä. Anna kiehua ylös ja lisää
perunat sekä kukkakaali. Annan keiton kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen
minuuttia ja lisää silvotut herneet, keitä keittoa viisi minuuttia ja lisää
sekaan maito. Tarkista keiton maku ja mausta se oman makusi mukaan vasat
jauhetulla valkopippurilla, suolalla sekä ripauksella sokeria. Tarjoile keitto
heti lämpimänä.