4. elokuuta 2012

KesäkeittoPerinteinen kesäkeitto jossa uusia perunoita, porkkanoita, kukkakaalia ja sokeriherneitä. Satokauden tuoreista vihanneksista maitoon valmistettu keitto.

Yksi kesän ehdottomia herkkuja on kesäkeitto, ja sitä on syötävä kerran, jollei jopa toisen, kesässä. Kesäkeitto on joka vuosittaisista herkuista, ja se maistuu joka vuosi yhtä hyvälle samoin kuin juhannuksen ensimmäiset tillin kanssa keitetyt uudet perunat. Keskustelin tässä juuri hiljattain äidin kanssa kesäkeitosta puolison kuullen, ja aloitin kai kysymykseni tyhmällä tavalla koska kumpikin yhtä ääneen sanoi samaa, ei, ei kesäkeitossa ole sipulia. Kysymykseni olisi pitänyt olla, jos olisin saanut tarpeeksi aikaa kysymykseni loppuun sanottua, mahtaakohan kesäkeitto olla ainut perinteinen suomalainen keitto jossa ei käytetä sipulia, kun taas kuoro luuli että kysyin onhan kesäkeitossa sipulia.

Kesäkeitto kiehumassa
Kesäkeitostakin on monen monta eri versiota, meillä lapsuudessani keittoon käytettiin uusia perunoita, porkkanoita, kukkakaalia sekä herneitä. Keiton voi suurustaa käyttämällä munan keltuaisia ja vehnäjauhoja ja näin myös ehdotettiin äidin vanhassa koulukirjassa ja keitto maustetaan vain ja ainoastaan suolalla sekä valkopippurilla. Veden ja maidon suhde on keitossa tärkein, keiton vihannesten keittämiseen käytetään vain niukasti vettä. Kaikki vihannekset keitetään kypsiksi vedessä ja keiton viimeistelyyn, tai pikemminkin juuri ennen kuin keitto on valmista, keitinveden sekaan lisätään suhteessa 2/3 maitoa jonka annetaan kiehua ylös. Tämän jälkeen keitto maustetaan ja on valmista.

Pienet uudet perunat
Ennen vanhaan kesämökillä oli naapurissa pientila jossa vielä siihen aikaan oli maitokarjaa, ja koska olin jo ”iso tyttö” sain itse käydä siellä hakemassa maitoa tonkassa. olin tosi ylpeä kun sain itse yksin noutaa maitoa, en tosin muista sainko rahat mukaan vai menikö maksut kenties aikuisten kautta. maitotonkka oli noin litran, puolen toista vetoinen kannellinen tonkka eikä kotimatkakaan ollut pitkä, vaikka se siltä ”isosta tytöstä” joskus tuntuikin, olisikohan puolisen kilometriä. Suurin osa kotimatkasta kului rattoisasti pellon viertä pitkin soratiellä, mutta puolivälissä kotimatkaa pellon piennar muuttui metsäksi tien kummallakin puolella, samalla kuin ylämäki alkoi, ja tässä kohdassa minua aina alkoi pelottaa. 

Porkkanalantit
Olin jostain syystä saanut päähän että metsässä asui susia, ja että ne vaanivat juuri yksinäisiä pieniä tyttölapsia kuusten lomasta ja aikaisempi laulellen hyppely ruohonkorsien yli vaihtui joka kerta siinä samassa silmän räpäyksessä pakokauhun omaiseen henkensä eteen ylämäkijuoksuun. Voitte varmaan arvata ettei maitotonkka pitänyt tästä, maitoa läikkyi kannesta huolimatta pitkin tietä ja vaateita ja maitomatkani harventuivat kunnes pappa keksi että aidosti pelkään metsää enkä halunnut siellä edes lyhyttä kotimatkaa kulkea ja alkoi tulla minua vastaan puoleen väliin ylämäkeä paikkaan josta hänet pystyin näkemään ja matka jatkui tämän jälkeen rauhallisesti ja kaikki maito pysyi tonkassa. Muistan että tätä hakemaani maitoa käytettiin juuri kesäkeittoon, ja se maito oli pastöroimatonta ja homogenisoimatonta. Mistä pääsenkin maitoon ja sen rasvaisuuteen.

Tästä raakamaidosta valmistettu kesäkeitto oli kermaista ja maukasta, ja jonka makua ei millään korvaavalla tuotteella saa, joten jos sinulla ei ole raakamaitoa josta valmistaa keittoa, käytä tähän täysmaitoa ja lisää siihen tilkka kermaa. Huomaa ettei maitoa pidä keittää suolan kanssa, suolattu maito voi juoksettua, ja tästä syystä suolaa lisätään vasta kun keitto on valmis.

Sokeriherneet
Kesäkeiton idea on käyttää kesän uusia ja tuoreita vihanneksia ja antaa niiden luovuttaa makunsa keitolle, siksi tähän keittoon ei tule vihanneslientä vaan itse vihannekset saavat maustaa keiton. Koska tämä keitto on kesäkeitto nimeltään, on tähän keittoon se ainoa ja oikea peruna on uusi peruna, ja suosittelen lämpimästi Siikliä jolla on makea ja täyteläinen maku. Perunat vain raaputetaan tai harjataan jotta niistä irtoaa niiden ohuet kuoret ja keittoon.

Porkkanoita voit käyttää nipussa ostettuja uuden sadon porkkanoita, mutta vieläkin parempi jos sinulla on omia itse viljeltyjä porkkanoita, tämä on hyvä tapa saada hyödynnettyä ne porkkanamaasta harvennetut pienet porkkanat. 

Silvotut sokeriherneet
Keittoon tulee myös herneitä, ja tässä kannatta myös panostaa makeisiin tuoreisiin uusiin herneisiin. Joskus kesällä makeina myydyt sokeriherneet eivät taida olla aivan oikeita sokeriherneitä vaan uusia herneen palkoja jotka myös ovat alussa makeita mutta iän myötä pienten herneiden pullistuttua pinkeiksi palon sisällä, ne ovat jo saaneet kuivan koostumuksen ja maistuvat liidulle. Keiton sisältämien vihannesten yleensä makeuttavat keitto tarpeeksi, muta jossain tapauksessa voi olla oikeutettua lisätä ripaus sokeria antamaan keitolle sitä jotain ekstraa mutta varo toki liioittelemasta sokerin käyttöä jottei keitosta tule liian imelää.

Muistan että lapsuuteni kesäkeitto viimeisteltiin tuoreella persiljalla, asia josta olen itse luopunut kun en pahemmin persiljasta välitä mutta voit toki itse käyttää persiljaa jos siitä pidät. Muista vain huudella sekunnilla se ja antaa sen kuivahtaa ennen sen käyttöä kuten aina käyttäessä yrttejä ruokaan. Itse käytän tähän keittoon aina pienen pieniä perunoita joita mahtuu kaksikin joka lusikalliseen, miniherneitä ja porkkanoita jotka juuri ja juuri yltävät lusikan reunan yli, mutta jollet jaksa näperrellä liikaa vihannesten parissa, ja vihannesten raaputtelu ja harjaamien on tämän ruoan aikaa vievin vaihe, käytä isompia vihanneksia ja paloittele ne. Mitä pienemmät vihannekset, sitä lyhyempi keittoaika. Perunat vastaavat isoa tavallista perunaa, joten suhteuta perunan määrä pieninä perunoina neljään isoon perunaan, jotka keittoon pienennetään. 

Herneen versot
Huomaa että laktoositonta maitoa ei kannata keittää, se ei ole tähän tarkoitettu joten lisää se vasta viimeiseksi. Suurusta keitto 2-3 ruokalusikallisella vehnäjauhoja jotka sekoitat tiiviissä purkissa desin verran kylmää vettä ja hölskytä suurus tasaiseksi ja kaada keittoon ennen maidin lisäämistä. Anna keiton kiehua matalalla lämmöllä pari, kolme minuuttia kunnes keitto on saennut ja lisää tämän jälkeen vasta laktoositon maito. Anna maidon lämmetä ja tarjoile keitto oitis.

Raaka-aineet ovat tähän reseptiin kirjoitettu siinä järjestyksessä kun ne lisätään keittoon, ensin pisimmän kypsymisajan vaativat ja viimeiseksi lisätään nopeitten kypsyvät herneet. Käytä keiton viimeistelyyn huolelliseti huuhdeltuja tuoreita herneen versoja niin saat ammattimaisemman ulkonäön keittoosi. Tällä reseptillä saat taas tuttuun hyväksi todettuun tapaan ruokaa neljän hengen perheelle.

Kesäkeitto
5 dl vettä
2 porkkanaa
4 isoa uutta perunaa
½ kukkakaalia
2 dl silvottuja tuoreita herneitä
1 l maitoa
1-2 tl suolaa
½-1 tl valkopippuria
(1 tl sokeria)
(2-3 rkl vehnäjauhoja)

Viimeistelyyn:
tuoreita herneen versoja

Silvo herneet paloista pieneen kulhoon. Raaputa porkkanat ja harjaa perunat puhtaiksi. Pilko porkkanat ohuiksi puolen sentin paksuisiksi lanteiksi. Huuhtele kukkakaali ja paloittele se pieniksi puketeiksi. Lisää kattilaan porkkanat ja vettä. Anna kiehua ylös ja lisää perunat sekä kukkakaali. Annan keiton kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia ja lisää silvotut herneet, keitä keittoa viisi minuuttia ja lisää sekaan maito. Tarkista keiton maku ja mausta se oman makusi mukaan vasat jauhetulla valkopippurilla, suolalla sekä ripauksella sokeria. Tarjoile keitto heti lämpimänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...