17. elokuuta 2012

Uunisiikaa siankärsämölläTuoreella villinä kasvaneella karhunlaukalla ja siankärsämöllä maustettua uunissa haudutettua siikaa, siankärsämöllä maustettuja uusia voiperunoita sekä puna-apila salaattia jossa myös viinisuolaheinää, pippurisen mausteista villiä Rucolaa sekä tavallista Rucolaa. Supisuomalaista kalaa, siikaa villiyrteillä höystettynä ja uunissa foliokääreessä haudutettuna.

Fooliossa haudutettu siika

Uunisiikaa foliossa

Kalan valmistuksen idea on saada sen omat maut esille, joten se haudutetaan foliossa jossa kaikki aromit säilyvät ja tämä on laiskan emännän tapa valmistaa kalaa, sitä ei tarvitse fileoida eikä suomustaa, kunhan vain kala on perattu ja huudeltu kunnolla. Muista kuivata kala ennen sen kypsennystä. Voit valmistaa kalan folioon käärittynä sekä grillissä että sisällä uunissa, valmistapa on identtinen. Kala täytetään ja maustetaan ennen se folioon käärimistä tuoreella karhunlaukalla ja siankärsämön lehdillä sekä maustetaan suolalla ja pippurilla ja uuniin foliokääreessä kypsymään. Kalaa tarvitset noin pari sataa grammaa jokaista ruokailijaa kohden.
Siian täyte

Karhunlaukan puutteessa voit korvata sen tuoreen valkosipulin varrella jossa on samantyyppinen hienostunut vieno valkosipulin maku. Kala kypsyy samassa ajassa kuin uudet perunat kiehuvat kypsiksi, muista vain aina lisätä uudet perunat kiehuvaan veteen, ja ”vanhat” talviperunat kylmään veteen niitä kypsyttäessä.

Puna-apilaa

Puna-apilaa salaattiin

Lisukesalaatti sai lisämakua puna-apilan kukinnoista sekä sen vihreistä lehdistä, ja siinä on myös kahta eri lajiketta mausteista Rucolaa sekä kauniin punaista viinisuolaheinää, se vähän mikä kissoilta oli jäänyt popsimatta suihinsa. 

Salaattikastikkeeksi vain tavallinen perinteinen salaattikastike, vinaigrette jossa mallasetikkaa sekä hyvälaatuista oliiviöljyä sekä suolaa. Pippuria salaatti ei välttämättä tarvitse koska sen raaka-aineissa on niin paljon mausteisuutta. Puna-apila maistuu hyvin miedolle mutta kummassakin Rucolassa on pippurisuutta sitä enemmän.

Siankärsämöä

Siankärsämöä mausteena

Siankärsämöstä käytetään sen pienet ja hennot lehdet, sekä joitakin kukintoja viimeistelyyn, puna-apilaa käytetään kourallinen salaattiin, joista riivitään terälehdet irti ja sekoitetaan salaattikastikkeeseen sekä 5-6 kukintoa viimeistelyyn. Tarjoilin kalan kanssa uusia keitettyjä voiperunoita jotka maustoin voisulan lisäksi tuoreilla siankärsämön lehdillä perinteisen tillin sijaan. Tällä reseptillä saat lämpimän ruoka annoksen tuttuun tapaan neljälle ruokailijalle, alkuruokana tästä sen sijaan riittää jopa kuudelle hengelle.

Siankärsämöllä täytettyä uunisiikaa

1 kg siika
kourallinen karhunlaukkaa
kourallinen puna-apilan lehtiä
suolaa
valkopippuria 

Puna-apilasalaatti lisukkeeksi

400 g uusia perunoita
nokare voita
kourallinen puna-apilan lehtiä
1 nippu tuoretta Rucolaa
1 nippu viinisuolaheinää
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl mallasetikkaa

Viimeistelyyn:
puna-apilan kukintoja

Huutele kaikki yrtit sekä salaatit huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Huuhtele kala ja kuivaa sen talouspaperilla. Asettele kala reilusti isommalle foliolle ja mausta se sekä ulkoa että sisältä suolalla ja valkopippurilla. Täytä kalan sisus karhunlaukalla ja siankärsämön lehdillä. Kääri folio tiivistä kalan ympärille ja kypsennä se uunissa 200 asteen lämmössä noin 20–30 minuuttia. Harjaa uudet perunat puhtaiksi ja keitä ne kypsiksi miedosti suolatussa vedessä kattilassa. Kaada perunoiden keitinvesi pois ja lisää kattilaan voinokare ja anna sen sulaa perunoiden sekaan. Lisää sekaan siankärsämön lehtiä ja sekoita. Riivi puna-apilan kukinnoista irti niiden terälehdet. Pane ne salaattikulhoon ja lisää kulhoon myös oliiviöljy ja etikka. Mausta suolalla ja sekoita kaikki keskenään. Lisää kulhoon salaatit ja sekoita. Avaa kalan käärö ja nosta kalannahkaa sen mahan reunasta ylös selkärankaa päin, jatka kunnes olet paljastanut kalan lihan kokonaan. Leikkaa kalasta annospalat ja asettele lämpimille lautasille. Nosta kalan ruodot pois ja käännä kala. Poista myös toisen puolen nahka samalla tavalla ja leikkaa annospalat ja nosta ne lautasille. Asettele voissa pyöräytettyjä kuumia perunoita viereen ja lusikoi voisulaa niiden päälle ja annosten ympärille. Asettele salaattia perunoiden viereen ja viimeistele annokset ripottelemalla siankärsämön kukkia ja apilanterälehtiä annosten päälle. Tarjoile heti annokset lämpimänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...