Valkoista kukkakaalia ja vaaleaa pastaa vihreässä miedosti savustetusta
kutuntuorejuustosta valmistetussa minttupestossa. Nopea ja terveellinen lämmin arkiruoka
kesälomien jälkeen nyt kun palataan arkeen ja koulut taas alkavat.
Tuplat hiilihydraatit ovat viime aikoina nousseet
italialaisen ruoassa huomioon, ja moni julkkiskokki onkin jo valmistanut
perunoita, pastaa ja vihreitä papuja pestokastikkeessa. Tästä inspiroituneena
valitsin itse valmistaa periaatteessa saman ruoan ilman niitä tuplia hiilareita
ja keitin kukkakaalia peruna sijaan vain sen pastan kanssa.
Tervakko |
Myös ne monessa
annoksessa käytetyt vihreät pavut jäivät pois ja sävelsinperinteistä tuoretta Pestoa vähän uudella
tavalla koska tutustuin hiljattain Kukkamäen kuttutilan tuorejuustoihin ja
heidän Tervakko, joka on miedosti savunmakuinen kutunmaitotuorejuusto sopii erinomaisen
tähän hyvin josta Pesto sai yrttien lisäksi tukevan savuisen sävyn joka sopi hyvin
tähä.
Tuoretta basilikaa |
Lisää Kukkamäen kuttutilasta voit lukea sivulta lähiruokaajossa on pieni esittely tilasta muiden mainittujen Tampereenseudun lähiruokatuottajien
lisäksi. Kutunjuusto oli tosiaankin tuorejuustoa, joten se ei ole saanut samaa
ytyä makuun kuin jonkun aikaa jo kypsytetty juusto, kuten esimerkiksi Pecorinoa
ja tästä syystä valitsinkin savujuuston maustamattoman sijaan. Tuorejuusto ei
myöskään ole yhtä suolaista kuin kypsytetty juusto joten tämä Pesto tarvitsee
lisäsuolaa, toisin kuin kypsytetystä Pecorinosta tai parmesaanista valmistettu Pesto.
Yrtteinä taas käytin perinteisen basilikan lisäksi sekä Rucolaa
että tuoretta viherminttua, ja perinteiset pinja siemenet Pestossa vaihtuivat
pistaasipähkinöihin joten Pestosta tuli tuplasti vihreää, savujuuston ruskeaan
pintaa ja sen vitivalkoista sisustaa lukuun ottamatta.
Oliiviöljyn määrä vaihtelee sen mukaan miten paksua tai
juoksevaa Pestostasi haluat, mutta myös juuston koostumuksesta.
Pistaasipähkinät |
Tuorejuustolla
öljyä ei välttämättä tarvitse yhtä paljon kuin kypsytetystä juustosta
valmistettu Pesto. Kypsytetystä juustosta nestettä on haihtunut enemmän joten
se on kuivempaa mutta myös suolaisempaa kuin tuorejuusto. Huuhdellut yrtit vain
pähkinöiden kanssa sekaisin sauvasekoittimella ja Pesto on öljyn lisäystä ja
maustamista vailla valmis. Käytä Pestoa heti pastan seassa tai pakasta
ylijäänyt osa sopivan kokoisissa erissä. Pesto säilyy jääkaapissa tiiviissä
rasiassa kolmisen päivää tuoreena ja hyvän makuisena, pakastimessa se taas
säilyy korkeintaan kolme kuukautta.
Voit myös itse valmistaa spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.
Voit myös itse valmistaa spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.
Ja jos haluat tähän annokseen jostain syystä tuplasti hiilareita voit käyttää tähän
kukkakaalin ja pastan lisäksi vaikkapa kesän uusia perunoita jotka keität
kukkakaalin kanssa yhtä aikaa. Tämä on kiva lämmin arkiruoka joka sopii myös
kasvissyöjille jotka syövät maitotuotteita ja tällä reseptillä saat tuttuun
tapaan lämmintä pääruokaa neljän hengen perheelle tai alkuruokaa kuudelle.
Kukkakaalipasta
1 iso kukkakaali
400 g pastaa
suolaa keitinveteen
Savuinen minttupesto:
1 dl tuoretta viherminttua
1 dl tuoretta Basilikaa
1 dl tuoretta Rucolaa
100 g savustettua kutuntuorejuustoa
1-2 valkosipulinkynttä
½-1 dl oliiviöljyä
mustapippuria
ruohosipulia viimeistelyyn
Savuinen minttupesto:
Huuhtele yrtit huolellisesti kylmässä vedessä ja anna niiden
kuivua puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori valkosipulin kynnet. Pane kuivat
yrtit mortteliin ja lisää suolaa. Kierrä lehdet kevyesti pyöritellen, ei
hakaten tai lyöden. Lisää kourallinen pähkinöitä kun lehdistä valuu vihreätä
nestettä ja jatka morttelilla pyörittämistä. Pienennä haarukalla savustettu
kutuntuorejuusto ja lisää sitä pienissä erissä koko ajan pyörittäen. Lisää
juuston jälkeen oliiviöljyä ohuena norona sitä valuttaen koko ajan sekoittaen
Pestoa kunnes se on tarpeeksi paksua ja niin juoksevaa kuin siitä haluat.
Tarkista Peston maku ja lisää siihen oman makusi mukaan suolaa ja vasta rouhittua
mustapippuria suoraan myllystä.
Kukkakaalipasta:
pese ruohosipuli ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtele kukkakaali ja paloittele se suupala kokoisiksi
paloiksi. Keitä kukkakaali miedosti suolatussa vedessä kymmenisen minuuttia ja
lisää samaan keitin veteen samaan kattilaan myös pasta. Anna pastan kiehua
pakkauksen ohjeen mukaan. Tämä on yleensä noin 8-12 minuuttia. Valuta
kukkakaali ja pasta lävikössä ja kaada takaisin kattilaan. Lisää reilusti Pestoa
kukkakaalin ja pastan sekaan ja sekoita varovasti mutta huolellisesti kaikki
keskenään. Annostele kukkakaalipastaa lämpimille lautasille ja viimeistele annokset ruohosipulisilpulla. Tarjoile pasta-annnokset heti joko lämpimänä pääruokana neljälle, tai alkuruokana kuudelle hengelle.