13. elokuuta 2012

Kukkakaalipasta savuisella minttupestollaValkoista kukkakaalia ja vaaleaa pastaa vihreässä miedosti savustetusta kutuntuorejuustosta valmistetussa minttupestossa. Nopea ja terveellinen lämmin arkiruoka kesälomien jälkeen nyt kun palataan arkeen ja koulut taas alkavat.

Tuplat hiilihydraatit ovat viime aikoina nousseet italialaisen ruoassa huomioon, ja moni julkkiskokki onkin jo valmistanut perunoita, pastaa ja vihreitä papuja pestokastikkeessa. Tästä inspiroituneena valitsin itse valmistaa periaatteessa saman ruoan ilman niitä tuplia hiilareita ja keitin kukkakaalia peruna sijaan vain sen pastan kanssa. 

Tervakko
Myös ne monessa annoksessa käytetyt vihreät pavut jäivät pois ja sävelsinperinteistä tuoretta Pestoa vähän uudella tavalla koska tutustuin hiljattain Kukkamäen kuttutilan tuorejuustoihin ja heidän Tervakko, joka on miedosti savunmakuinen kutunmaitotuorejuusto sopii erinomaisen tähän hyvin josta Pesto sai yrttien lisäksi tukevan savuisen sävyn joka sopi hyvin tähä. 

Tuoretta basilikaa
Lisää Kukkamäen kuttutilasta voit lukea sivulta lähiruokaajossa on pieni esittely tilasta muiden mainittujen Tampereenseudun lähiruokatuottajien lisäksi. Kutunjuusto oli tosiaankin tuorejuustoa, joten se ei ole saanut samaa ytyä makuun kuin jonkun aikaa jo kypsytetty juusto, kuten esimerkiksi Pecorinoa ja tästä syystä valitsinkin savujuuston maustamattoman sijaan. Tuorejuusto ei myöskään ole yhtä suolaista kuin kypsytetty juusto joten tämä Pesto tarvitsee lisäsuolaa, toisin kuin kypsytetystä Pecorinosta tai parmesaanista valmistettu Pesto.

Yrtteinä taas käytin perinteisen basilikan lisäksi sekä Rucolaa että tuoretta viherminttua, ja perinteiset pinja siemenet Pestossa vaihtuivat pistaasipähkinöihin joten Pestosta tuli tuplasti vihreää, savujuuston ruskeaan pintaa ja sen vitivalkoista sisustaa lukuun ottamatta.
Oliiviöljyn määrä vaihtelee sen mukaan miten paksua tai juoksevaa Pestostasi haluat, mutta myös juuston koostumuksesta. 

Pistaasipähkinät
Tuorejuustolla öljyä ei välttämättä tarvitse yhtä paljon kuin kypsytetystä juustosta valmistettu Pesto. Kypsytetystä juustosta nestettä on haihtunut enemmän joten se on kuivempaa mutta myös suolaisempaa kuin tuorejuusto. Huuhdellut yrtit vain pähkinöiden kanssa sekaisin sauvasekoittimella ja Pesto on öljyn lisäystä ja maustamista vailla valmis. Käytä Pestoa heti pastan seassa tai pakasta ylijäänyt osa sopivan kokoisissa erissä. Pesto säilyy jääkaapissa tiiviissä rasiassa kolmisen päivää tuoreena ja hyvän makuisena, pakastimessa se taas säilyy korkeintaan kolme kuukautta.

Voit myös itse valmistaa spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.

Ja jos haluat tähän annokseen jostain syystä tuplasti hiilareita voit käyttää tähän kukkakaalin ja pastan lisäksi vaikkapa kesän uusia perunoita jotka keität kukkakaalin kanssa yhtä aikaa. Tämä on kiva lämmin arkiruoka joka sopii myös kasvissyöjille jotka syövät maitotuotteita ja tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämmintä pääruokaa neljän hengen perheelle tai alkuruokaa kuudelle.

Kukkakaalipasta

1 iso kukkakaali
400 g pastaa
suolaa keitinveteen

Savuinen minttupesto:
1 dl tuoretta viherminttua
1 dl tuoretta Basilikaa
1 dl tuoretta Rucolaa
100 g savustettua kutuntuorejuustoa
1-2 valkosipulinkynttä
½-1 dl oliiviöljyä
mustapippuria
ruohosipulia viimeistelyyn

Savuinen minttupesto:
Huuhtele yrtit huolellisesti kylmässä vedessä ja anna niiden kuivua puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori valkosipulin kynnet. Pane kuivat yrtit mortteliin ja lisää suolaa. Kierrä lehdet kevyesti pyöritellen, ei hakaten tai lyöden. Lisää kourallinen pähkinöitä kun lehdistä valuu vihreätä nestettä ja jatka morttelilla pyörittämistä. Pienennä haarukalla savustettu kutuntuorejuusto ja lisää sitä pienissä erissä koko ajan pyörittäen. Lisää juuston jälkeen oliiviöljyä ohuena norona sitä valuttaen koko ajan sekoittaen Pestoa kunnes se on tarpeeksi paksua ja niin juoksevaa kuin siitä haluat. Tarkista Peston maku ja lisää siihen oman makusi mukaan suolaa ja vasta rouhittua mustapippuria suoraan myllystä.

Kukkakaalipasta:
pese ruohosipuli ja anna sen kuivahtaa puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Huuhtele kukkakaali ja paloittele se suupala kokoisiksi paloiksi. Keitä kukkakaali miedosti suolatussa vedessä kymmenisen minuuttia ja lisää samaan keitin veteen samaan kattilaan myös pasta. Anna pastan kiehua pakkauksen ohjeen mukaan. Tämä on yleensä noin 8-12 minuuttia. Valuta kukkakaali ja pasta lävikössä ja kaada takaisin kattilaan. Lisää reilusti Pestoa kukkakaalin ja pastan sekaan ja sekoita varovasti mutta huolellisesti kaikki keskenään. Annostele kukkakaalipastaa lämpimille lautasille ja viimeistele annokset ruohosipulisilpulla. Tarjoile pasta-annnokset heti joko lämpimänä pääruokana neljälle, tai alkuruokana kuudelle hengelle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...