31. heinäkuuta 2012

FocacciaItalialainen yrteillä, oliiviöljyllä ja suolalla ryyditetty pannuleipä, laiskan emännän valinta kesähelteillä, melkein aivan itsestään tekeytynyt leipä.

Focaccia on maukasta eväsleipää retkille, sen monikäyttöisyys piilee siinä että sitä voi leikata kahteen suuntaan ja saa haluamansa kokoisia leipiä, tai viipaleita. Focaccia myös on helppoa leipoa, vaikka sen nousemisaika on pitkä on sen vaivattomuus valttia ja sitä on helppo leipoa isoihinkin juhliin isolla uunipellillä. 
Focacciaviipale

Leivon harvoin reseptin mukaan, enkä sitä tälläkään kerralla tehnyt mutta tulos suhteessa työmäärään on hyvin sopiva laiskalle emännälle, kun en kuumalla säällä halunnut viettää aikaa leivän vaivaamisessa. Sekoitin taikinan ja levitin sen öljyttyyn vuokaan jossa se sai nousta kolmeen kertaan, ja jokaisen kerran välissä käänsin taikinaa. Tuskin tämä on se perinteinen Focaccian tekotapa muta minulle se käy laiskana emäntänä.

Nousstu Focaccia
Useimmat reseptit Focaccia leipää varten käyttävät kuivahiivaa, ja kuivahiiva on asia jota en osaa käyttää vaikka sitä olen kokeillut monen monta kertaa jopa vierestä opastuksella taikinasta ei tule sellainen kuin haluan sen olevan, siinä ei koskaan ole sitä oikeanlaista tuntumaa, joten käytän edelleen vain tuoretta hiivaa. En tähän taikinaan edes lämmittänyt vettä koska sää oli niin kuuma mutta käytin keitettyä jäähtynyttä (huoneenlämpöistä) vettä jonka sekaan sekoitin hiivan sokerin ja jauhojen kanssa. Taikina on löysä, löysempi kuin tavallinen leipätaikina jotta Focaccia itse saa valua vuoassa ja nousta. Tämän taikinan nousemisen ja sen kääntämisen myötä leipään muodostuu isoja ilmataskuja ja huokosia. 
Käännetty Focaccia

Mausteet sirotelleen perinteisesti leivän päälle, minä taas sirottelin niitä kerroksittain leivän kerrosten väliin, ja viimeistelin pinnan sirottelemalla sen päälle vielä kerran suolaa. Leivän pinta myös yleensä sivellään öljyllä ennen sen kypsennystä mutta tämän jätin väliin, koska leivässä jo oli sen verran öljyä että se sai riittää. Ja vaikkei tämä leipä ole mikään perinteinen Focaccia, oli se oikealla säällä juuri tarkoitukseensa sopivaa helposti leivottavaa leipää joka periaatteessa itse tekeytyi uuniin taikina kääntämisen ja maustamista lukuun ottamatta. 
Mausteet Focaccian pinnalla

Oliiviöljy tekee sen että leipätaikina valuu pitkin vuokaa se ettei se tartu vuoan pohjaan kiinni, öljy myös edesauttaa ilmakuplien muodostumista taikinaan. Sokeri tähän taikinaa tulee vain sen verran että se edesauttaa leivän nousemista ja se käy loppuun eikä mausta leipää makeaksi, leivän oli tarkoitus olla suolaista, ilmavaa ja helposti aikaan saatavaa syötävää. Ja mikä se syötävä sitten oli, siihen palaan taas kun on sen aika. Taikina saa nousta vuoassa ilman liinaa ja se paistetaan samassa vuoassa kuin se on noussut. Saat tällä reseptillä yhden ison Focaccian tyyppisen leivän.

Focaccia
2 tl sokeria
10 g hiivaa
5 dl vehnänjauhoja
3 rkl oliiviöljyä
3 tl suolaa
2 tl kuivattua basilikaa
2 tl kuivattua oreganoa

Murenna hiiva taikinakulhoon, lisää sokeri ja kaada vesi päälle. Sekoita kunnolla kunnes kaikki hiiva on liuennut veteen. Lisää jauhot ja sekoita kunnes kaikki on kunnolla sekaisin. Lorauta vuokaan oliiviöljyä ja valuta öljyä joko kohtaan vuokaan. Kaada taikina vuokaan ja venyttele se käsin vuoan reunoihin asti. Ripottele päälle hieman suolaa sekä kuivattua basilikaa ja oreganoa. Anna leivän nousta noin n puoli tuntia. Käännä leivän oikea reuna taikina päälle, ja tee samoin myös taikinan vasemmalla reunalle. Painele kaikilla sormilla taikinaa reunoihin asti. Taikinanpintaa on tarkoitus jäädä sormenjälkiä. Anna taas taikinan nousta puolisen tuntia. Käännä nyt taikinan yläreuna sen päälle, tee sama sen alareunalle ja venyttele taas sormin painelemalla taikinaa vuoan reunoihin asti. Ripottele päälle kevyesti suolaa ja yrttejä ja anna taikinan taas nousta. Voit toistaa nämä vaiheet vielä pari kertaa. Viimeisen nousemisen jälkeen leipä saan pannaan uuniin sitä kääntämättä. Muista vain ripotelle suolaa viimeisen kerran leivän pintaan jotta se jää suolaiseksi. Kypsennä Focacciaa uunissa 200 asteen lämmössä noin 30–45 minuuttia, aika vähän riippuen uunistasi sekä miten pienessä tai isossa vuoassa leivän paistat. Mitä paksumpi leipä sitä pidempi paistoaika. Kumoa leipä ritilälle vuoasta ja anna leivän sen jäähtyä siinä jotta se saa napakan pohjan kauniiksi paahtuneen suolaisen pinna lisäksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...