3. heinäkuuta 2012

MachamysliVihreää myslisekoitusta jossa speltvehnä hiutaleita, kuivattuja makeita mansikoita, pellavan siemeniä sekä Speltvehnää jotka tällä kertaa ovat saanet terveellisen lisäsärmän japanilaisesta vihreästä teestä. Machateetä, mansikoita sekä pistaasipähkinöitä hieman erikoisemmassa myslissä.

Mysli on hyvää välipalana tai aamiaiseksi ja se on perinteisesti ollut kaurahiutaleiden ja kuivahedelmien sekoitus jota on nautittu joko maidon tai jogurtin kera.  Jogurtin valmistat helposti itse seuraamalla ohjettani kotitekoinen jogurtti. Omassa myslissä on juuri niin paljon sokeria kuin itse siihen lisäät, ja itse valmistan myslini aivan ilman mitään makeutusaineita kuten sokeria, siirappia tai hunajaa. Myslini kaikki makeus on luonnollista ja tulee sen sisältämistä aineksista, toisin kuten kaupasta ostetuissa, joissa usein on lisätty jotain makeuttamaan sitä. Raa’an ruoan dieettiä noudattavat voivat myös syödä tätä mysliä, kuten vegaanit ja muutkin kasvisyöjät jos myslin raaka-aineet valitsee käsittelemättömänä ja Luomuna.

Vihreää machamysliä
Mysli kannattaa aina säilyttää ilmatiiviissä purkissa, jossa se säilyy paremmin joten kaupasta ostetuissa mysleissä tämä ei onnistu koska ne ovat usein joko paperia tai pahvia, eivätkä ne ole ilmatiiviitä. Mysliä ei kuitenkaan kannata valmistaa liian isoissa erissä, noin parin viikon tai korkeintaan kuukauden kulutus on hyvä määrä valmistaa kerralla jotta mysli pysyy tuoreena eikä pilaannu. 

Minulla myslin raaka-aineet vaihtelevat kerrasta toiseen, mutta koska perustana kuitenkin on vilja, ja tässäkin tapauksessa olen spelthiutaleiden lisäksi lisännyt sekä leseitä ja pellavan siemeniä. Muut ainekset antavat makua myslille ja vaihtelua puremiselle. Käytän sekä paahdettuja hiutaleita että paahtamattomia ja tässä tapauksessa käytin speltvehnästä valmistettuja hiutaleita joita en paahtanut. 

Pistaasipähkinöitä
Näiden lisäksi tässä myslissä on vain kolme muuta raaka-ainetta, kuivattua mansikka jotka olen pienentänyt kuivattua viipaletta pienemmäksi, pellavan siemeniä joita minulla yleensä aina on mukana myslissä sekä leseitä, mutta sen lisäksi japanilaista vihreää machateejauhetta sekä pistaasimanteleita jotka sopivat hyvin tähän vihreään teemaan. Harmittaa vain että myös mansikat värjäytyvät vihreiksi machasta, asia jolta ei voi välttyä kun myslin kerran on sekoittanut ja se on valmista. 

Mansikat kuivumassa
Machateestä ja sen terveellisyydestä olen kertonut hieman enemmän senchateesorbetti reseptissäni ja sinun kannattaa myös kokeilla reseptiäni suklaamysli joka myös on terveellinen vaihtoehto sen sisältämän kaakaojauheen takia. Samalla sieltä löytyy tavallinen kotitekoinen perusmysli jonka makua ja ulkonäköä muuntelen vaihtamalla sen raaka-aineita. 

Machateen kanssa ei kannata liioitella koska se on hienoksi jauhettua ja värjää koko myslin hienojakoisella koostumuksellaan vihreäksi, mutta siitä tulee myös hieman tavallista totuttua makeuttamatonta mysliä kitkerämpää,  joten jollet ole tottunut makeuttamattomaan mysliin voit siihen syödessäsi jogurtin sekaan lisätä lusikallisen, parin hunajaa. Itse en tätä tarvitse ja syön myslin makeuttamattomana. Tämän satsin pitäisi riittää noin kuukaudeksi yhdelle hengelle aamiaiseksi, tai pariksi viikoksi kahdelle hengelle. Jos syöt sitä myös ajoittain välipalan on menekki tietenkin suurempi.

Vihreä machamysli
5 dl spelthiutaleita
1 dl pellavan siemeniä
1 dl kauraleseitä
1 dl pistaasipähkinöitä
1½ dl kuivattua mansikkaa
1-2 tl machateetä

Pienennä sekä mansikat että pistaasit pienemmän kokoisiksi paloiksi, jotta niitä on helpompi syödä.
Lisää mansikkapalat ja pähkinät spelthiutaleiden, leseiden ja pellavan siemenien sekä machateen kanssa kulhoon ja sekoita kaikki kunnolla. Kaada mysli ilmatiiviiseen purkkiin ja säilytä se viileässä muttei jääkaapissa ja auringonvalolta suojattuna. Tarjoile mysliä joko maidon tai jogurtin kanssa aamiaiseksi tai välipalana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...