4. heinäkuuta 2012

Lämmin perunasalaattiKesän uusista perunoista valmistettu lämmin perunasalaatti jossa rapeita fenkolisuikaleita, vihreää kevätsipulia, suolaisia kapriksia sekä kesän tilliä piparjuurella ryyditettynä. Uusia lämpimiä perunoita tillillä, basilikalla sekä kapriksilla maustettuna. Nopea ja vaivaton lisuke kesän grillirientoihin, perunasalaatti jonka voit tarjoilla sekä lämpimänä että kylmänä lisukkeena.

Kesään kuuluu uudet perunat, ja nyt kun uudet perunat ovat  parhaimmillaan on miellä niitä on viime aikoina syöty tavalla jos toisellakin. Sen perinteisin lämpimän keitetyn uuden perunan lisäksi lämmin perunasalaatti uusista perunoista on ollut hitti tämän kesän viileinä päivinä. Tässä tarjoilin sen kylmän paahtopaistin kanssa. Parasta tässä salaatissa on että sen on yhtä maukasta lämpimänä kuin jo jäähtyneenä, joten sitä voi valmistaa isomman satsin ja antaa lopun jäähtyä ja syödä seuraavana päivänä jolloin ei tarvitse panostaa sen enempää ruoanlaittoon.

Perunat maustumassa
Uudet perunat kypsyvät tuossa tuokiossa ja niiden kiehuessa liedellä saat valmistettua salaatinkastikkeen, joka on koko jutun juju. Perunat imevät itseensä kaiken kastikkeen maun ja tulos on aina parempi maustaa lämpimät perunat kuin käyttää eilisiä kylmiä jo keitettyjä perunoita perunasalaattiin. Tässä salaatissa on perunoiden lisäksi myös fenkolia sen mukula muodossa jotta salaatissa olisi muutakin kuin vain pehmeitä raaka-aineita, fenkolista salaatti saat hieman puruvastetta ja sitä on miellyttävämpää syödä.

Tilli kuuluu uusien perunoiden kanssa kesällä, ja kapriksista salaatti saa hieman syvyyttä ja samalla suolaisuutta. Kastike on tavallinen ranskalainen salaattikastike, vinaigrette jossa oliiviöljyä ja koska salaatissa myös on kapriksia halusin tasapainottaa oliiviöljyn sekä kapristen hivenen kitkerää makua lisäämällä mukaan myös ripauksen sokeria. Lisää suolaisuutta kastike saa sardelleista jotka lisätään heti viinietikan ja öljyn kanssa jotta ne saadaan haarukalla hienonnettua kastikkeeseen eivätkä ole salaatissa paloina.

Tuoreesta raastetusta piparjuuresta salaatti taas saa perinteisen pohjoismaalaisen potkun ilman mitään kaukomaiden tulista chiliä ja piparjuuri tuleekin hyvään tarpeeseen jos tarjoilet tätä perunasalaattia viileänä kesäpäivänä. Raasta piparjuuri salaattikastikkeen sekaan vasta aivan lopussa kun olet jo lisännyt kuumat perunat ja antanut niiden maustua pari, kolme minuuttia jotta voi itse tarkistaa salaatin maun ja jottei siitä tule liian tulista.

Kapriksia, tilliä, kevätsipulia
Kastikkeessa on vaaleaa balsamietikkaa jottei tumma tahraa salaatin kaunista väriä rumaksi. Salaatti säilyy jääkaapissa tiivistä muovilla peitettynä kulhossaan pari, kolme päivää. Tämän jälkeen sen maku alkaa jo mielestäni kärsiä liikaa mutta se on vielä syötävää tämänkin jälkeen, noin viitisen päivää jos koko ajan kylmässä jääkaapissa säilytettynä. Jos salaatti on jääkaapin ulkopuolella tarjolla, lyhenee sen säilyvyys joten älä valmista liikaa perunasalaattia etukäteen. Ja tässä jujuna on ne uudet juuri keitetyt perunat jotka imevät itsensä täyteen makua. Kylmänä tämä perunasalaatti on oivallista ruokaa kesän helteillä juuri sen paahtopaistin kera. 

Paahtopaistin valmistat helposti reseptini paahtopaisti mukaan ja voit myös kokeilla reseptiäni routapaisti jos paremmin pidät hirvenlihasta tai perinteinen perunasalaatti majoneesikastikkeessa jos mieluummin haluat sellaisen. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lounassalaattia paahtopaistin tms. kanssa neljälle ruokailijalle.

Lämmin perunasalaatti
500 g uusia perunoita
1 fenkoli
1 nippu tilliä
3 rkl kapriksia
5 oksaa basilikaa
2 kevätsipulia
2 sardellifileitä
2-3 cm tuoretta piparjuurta
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa balsamietikkaa
suolaa
mustapippuria
ripaus sokeria

Pese perunat huolellisesti ja harjaa ne jos sille on tarvetta. Keitä perunat kypsiksi miedosta suolatussa vedessä. Huuhtele fenkoli ja leikkaa siitä ohuita viipaleita poikkisyin. Pane fenkolin viipaleet isoon kulhoon runsaaseen kylmään veteen kymmeneksi minuutiksi jotta se rapeutuu. Huuhtele kevätsipulit, tilli ja basilika huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Pane sardellit salaattikulhoon ja lisää balsamietikka ja oliiviöljy. Hienonna sardellit kastikkeen sekaan ja sekoita kaikki tasaiseksi kastikkeeksi. Valuta kaprikset suolavedestä ja lisää ne salaattikulhoon, voit hienontaa niitä jos ne ovat hyvin isoja. Irrota basilikanlehdet varsista ja kääri ne kääryleeksi, leikkaa lehdet leikkuulaudalla hienon hienoiksi suikaleiksi. Leikkaa myös tilli hienoksia ja lisää se basilikan kanssa kulhoon. Leikkaa sipuli noin puolen sentin renkaiksi ja lisää kulhoon. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Valuta fenkolista vesi ja lisää sen kulhoon. Valuta myös perunoista keitinvesi lävikössä ja lisää ne heti salaattikastikkeen sekaan. Sekoita ja anna niiden maustua viitisen minuuttia. Kuori piparjuurta ja raasta sitä noin sentin verran salaatin sekaan. Sekoita ja tarkista salaatin maku. Lisää piparjuurta jos se sitä mielestäsi tarvitsee, ja mausta salaatti myös lisäsuolalla jos se sitä tarvitsee, sekä vasta rouhitulla mustapippurilla. Muista myös lisätä ripaus sokeria jos salaattikastike mielestäsi on liian kitkerää. Sekoita ja tarjoile lämmin perunasalaatti heti.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...