5. heinäkuuta 2012

YakitoriMarinoitua kanaa japanilaisittain maustettuna soijakastikkeella, tuoreelle inkiväärillä ja valkosipulilla hitaasti hiilloksella paahdettuina vartaina ilmavan keitetyn riisin ja maustekastikkeen kanassa tarjoiltuna. Aitoja japanilaisia makuja jotka mutkattomuudessaan sopivat oivallisen hyvin suomen viileään suveen ja grilliin.

Sana Yakitori on japania ja tarkoittaa kanavartaita, ja niitä ne ovatkin mutta valmistan niitä myös usein lohesta, joka sopii kuin nakutettu suomalaiselle. Japanilainen ruoka mielletään useimmiten raakaan kalaan ja sushiin, ja nämä grillatut kanavartaat ovat hyvä tapa tutustua muuhun japanilaiseen ruokaan sen raa’an kalan lisäksi.

Yakitori ja lohivarras
Ruoka ei oikeastaan voisi olla helpompaa, kanapaloiksi ja soijakastikkeen ja tuoreen valkosipulin kanssa marinoitumaan jääkaappiin vuorokaudeksi ja se on valmista grilliin. Ja tämä tapa maustaa sopii aivan yhtä hyvin lohelle jota alkujaan hyvän ystäväni Yorikon kehotuksesta olen myös vuosien mittaan valmistanut. Sekä kanaa että lohta voi marinoida yhtä kauan, siis vuorokauden tai jopa pari, mutta yleensä maustan lohta hieman lyhyemmän ajan kuin kanaa. Marinadissa on ollut raakaa kanaa jota sitä ei saa käyttää sitä kuumentamatta, tässä se hyödynnetään kanavartaiden sivelyyn jolloin se kypsyy kanan kanssa. 

Pala tuoretta retikkaa
Muista aina liottaa bambuvartaita vedessä puoli tuntia ennen niiden käyttöä, tämä estää vartaita palamasta karrelle, mutta se myös helpottaa lihapalojen pujottamista vartaisiin, kosteat vartaat liukuvat helpommin lihan sisään.

Kana marinoidaan ja tähän marinadiin käytetään soijakastiketta ja joko sakeeta tai riisiviinietikkaa, olen kokoillut kumpaakin tapaa mutta niiden puutteessa hätä tapauksessa sakeen voi korvata kuivalla valkoviinillä. Olen jo kohta kolmekymmentä vuotta harjoitellut syömäpuikoilla syömistä enkä vieläkään sitä taida. Osaan hyvin opettaa toisia syömään oikealla tavalla, kuten esimerkiksi puolisoni, mutta japanilaiset ystäväni nauravat edelleen minun lastenomaiselle tavalla syödä syömäpuikoilla.

Vihreää teetä
Japanilaisittain riisi tarjoillaan omasta kulhostaan samoin kuten dippikastikekin. Vartaat asetelleen omalle lautaselleen johon myös pannaan muut lisukkeet, kuten tässä tapauksessa retikka. Retikka on retiisille sukua oleva valkoinen paksu ja pitkä juuri ja sitä syödään usein japanissa tulisen ruoan kanssa, tämä ei nyt ole sellainen jollet itse lisää chiliä marinadiin, mutta pidän retikan mausta ja syön sitä siksi. Se on kiva vastakohta kaikelle muulle lämpimälle ruoalle, retikka vain raastetaan ja tarjoillaan kylmänä lisukkeena. Käytän samalla tavalla kyssäkaalia reseptissäni tulista savustettua tofua.

Sakeeta on myös kiva juoda tämän ruoan kanssa. Sakeeta voi juoda sekä kylmänä että lämpimänä, ja niiden suositeltava tarjoilulämpötila riippuu vähän sakeesta toiseen ja useimmiten Suomessa sake tarjoillaan lämpimänä. Älä keitä sakeeta vaan lämmitä se vesihauteessa noin kädenlämpöiseksi, ei sen kuumemmaksi. Yleisesti sanotaan että halvat sakeet tarjoillaan kuumina, ja mitä hienompi sakee sitä viileämpänä se juodaan. Ruokajuomana meillä tarjoillaan japanilaisen ruoan ja sakeen kanssa lämmintä vihreätä teetä jossain muodossa.
Sakekupit ja pullo

Japanilaiseen ruokaan kuuluu tietysti riisi, keitetty ilmava riisi jonka keitossa en ole mikään asiantuntija mutta olen joitakin kikkoja vuosien saatossa oppinut japanilaisilta ystäviltäni. Yksi mitta riisiä kohta mittaa vettä suhteessa, siis yksi desi kuivaa riisiä ja vajat puolitoista desiä vettä on hyvä suhde. Tällöin kaikki keitinvesi imeytyy riisiin eikä sitä tarvitse valuttaa. Keskustelaan vilkkaasti pitääkö riisiä esiliottaa ennen sen keittämistä vai ei, ja olen todennut että kummatkin tavat käy. Ruoka ei sisällä ollenkan laktoosia. Gluteenia ruoka taaas sisältää vähän riippuen mitä soijakastiketta käytät ruokaan, joten huomioi tämä ostaessasi soijaa jos olet keliaakikko. Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan lämpimät ruoka-annokset neljälle hengelle.

Yakitori
400 g kanaa tai lohta
Marinadi:
1½ dl soijakastiketta
1½ dl sakeeta
1 valkosipulinkynsi
1 cm tuoretta inkivääriä

Tarjoilukastike:
5 rkl soijakastiketta
5 rkl sakeeta
1 kevätsipuli

Lisukkeeksi:
keitettyä riisiä
20 cm tuoretta retikkaa

Viimeistelyyn:
Paahdettuja seesamin siemeniä

Mittaa kulhoon soija ja sakee. Kuori inkivääri ja valkosipuli. Raasta inkivääri kulhoon ja hienonna valkosipuli ja lisää se marinadiin. Sekoita. Leikkaa kana tasakokoisiksi parin sentin kokoisiksi kuutioiksi ja lisää marinadiin. Sekoita, peitä tiivistä muovilla ja pane viileään maustumaan vähintään pariksi tunniksi, mielellään yön yli seuraavaan päivään. Liota bambuvartaat puolituntia kylmässä vedessä. Ota kana ulos jääkaapista tunti ennen sen kypsennystä jotta se ehtii temperoitua huoneenlämpöiseksi. Pujottele kana vartaisiin ja grillaa kana kypsäksi kuumalla hiilloksella. Sivele kanaa marinadilla ja käännä vartaita jotta kana kypsyy tasaisesti ja saa kauniin paahtuneen pinnan, koko grillauksen ajan. Kana on kypsää noin viidessä minuutissa jos hiillos on tarpeeksi kuuma.

Annosten kokoaminen:
Keitä riisi valmiiksi. Huuhtele kevätsipuli ja anna sen kuivua kokonaan. Leikkaa sipuli puolen sentin renkaiksi. Sekoita kulhossa sakee ja soijakastike ja lisää sipuli. Anna tekeytyä sen ajan kun kanaa grillataan. Kuori retikka ja raasta se hienosti. Asettele varras tai pari lämpimälle lautaselle, ja lusikoi tarjoilukastiketta päälle, ripottele päälle seesamin siemeniä. Lisää viereen keko retikkaa. Annostele riisi omaan kulhoonsa tai vartaiden viereen lautaselle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...