13. heinäkuuta 2012

Strutsipihvit minttuperunoinMehevät kokonaisena grillatut strutsinpihvit mintulla maustetuilla uusilla perunoilla ja maukkaalla punaviinikastikkeella. Tuoreet strutsinlihapihvit maukkaalla punaviinikastikkeella ja mintulla sekä ruohosipulilla maustetuin uusin perunoin.

Strutsi onkin jotain mitä en vielä ole täällä käsitellyt ja nyt päästäänkin jo asiaan kesän grillikauden ansioista.  Strutsinlihan maku muistuttaa hyvin paljoni häränlihaa, ja sitä voi valmistaa ja kypsentää aivan samalla tavalla kun häränlihaa ja parasta liha on medium, siis puolikypsänä, jolloin se on noin sen sisälämpötila lihamittarilla mitattuna on 60 astetta, strutsi kypsyy nopeasti ja läpikypsää strutsinliha on jo 70 asteessa. 

Strutsin paistia
Strutsin voi yhtä hyvin grillata hiilloksella kuin paistaa pannulla, pitää vain muistaa että lihan pitää antaa vetäytyä ennen sen leikkaamista jotta lihanesteet pysyvät pihvin sisällä eivätkä valu lautaselle, samoin kuten kuuluu antaa kaiken liha vetäytyä ennen sen leikkaamista. Vaikka strutsi on lintu, ei sitä tarvitse kypsentää aivan kypsäksi kuten kanaa, porsaanlihaa tai villisikaa, vaan strutsinlihan voit halutessaan jättää punertavaksi sisältä samalla tavalla kuten häränlihan.
 
Minttuiset uudet perunat
Meillä täällä pohjoismaissa uudet perunat yhdistetään useimmiten aina tilliin, mutta brittien saarilla niitä valmistetaan sen sijaan usein mintun kanssa, ja tässä yhdistin mintulla maustetut uudet perunat ruohosipulin kanssa, josta ne saavat miedon sipulinmaun joka sointuu hyvin strutsipihvien kanssa. 

Perunat vain pestään ja harjataan ja keitetään kypsiksi ja lisätään voisulaan jossa minttu on saanut jo vähän aikaa luovuttaa makuansa, ja perunat viimeistellään juuri ennen tarjoilua ruohosipulilla. Käytin tähän siikiliä perunana ja näihin hieman makeahkoihin uusiin perunoihin sopii hieman miedompi viherminttu piparmintun sijaan, jossa on väkevämpi ja hammastahnamaisempi mintunmaku.

Punaviinikastike valmistetaan samalla tavalla kuin reseptissäni punaviinikastike vain sillä erolla että tavallisen kuivatun keltasipulin sijaan tässä on käytetty kesän tuoretta kevätsipulia antamaan makua. Tästä johtuen sipulin maku on erittäin mieto. Käytä sitä viiniä mitä ruoan kanssa tarjoilet kastikkeen valmistukseen, älä turhaan pilaa hyvää ruokaa halvalla jo etikaksi muuttuneella viinillä. ja jollet innostu punaviinikastikkeesta voit vaihtaa sen kesän tuoreilla kangasajuruohon kukilla maustettuun punaviiniivoihin. Valmistat sen helposti reseptilläni kangasajuruohovoi. Tällä strutnipihvi reseptillä saat tuttuun hyväksi todettuun tapaan pääruokaa neljälle ruokailijalle.

Strutsipihvit
400 g strutsinfileetä
suolaa
mustapippuria

Minttuperunat:
600 g uusia Siikliperunoita
½ nippua viherminttua
½ ruohosipulia
voinokare

5 dl lihalientä
2 dl punaviiniä
1 laakerinlehti
2 kevätsipulia varsineen
50 g voita
suolaa
valkopippuria

Lisukesalaatti:
viinisuolaheinää
Rucolaa

Aloita valmistamalla punaviinikastike lihalle. Huuhtele sipuli huulellisesti ja leikkaa ja noin sentin paksuisiksi renkaiksi. Mittaa viini ja lihaliemi kattilaan ja lisää sipuli sekä laakerinlehti. Keitä kastiketta kokoon kunnes siitä on noin kolmas jäljellä. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi. Ota liha huoneenlämpöön temperoitumaan noin tunti ennen sen kypsentämistä.  Huuhtele ruohosipuli ja minttu huolellisesti aja anna niiden kuivua kokonaan puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Pese perunat ja harjaa ne, keitä kypsäksi suolatussa vedessä. Kuivaa lihan pinta talouspaperilla ja mausta se suolalla ja mustalla pippurilla. Grillaa hiilloksella tai paista lihaa paistinpannussa kunnes se on saavuttanut 60 asteen sisälämpötilan. Tällöin liha on medium kypsää ja vielä punertavaa sisältä. Nosta liha sivuun lämpimälle lautaselle vetäytymän noin kymmeneksi minuutiksi alumiinifoliolla peitettynä. Hienonna minttua vetisellä tai saksilla. Sulata nokare voita kattilassa miedolla lämmöllä ja lisää sinne hienonnettu minttu. Huuhtele salaatit ja anna niiden kuivahtaa lävikössä. Anna mintun luovuttaa makunsa voisulalle miedolla lämmöllä noin viitisen minuuttia. Nosta kastikekattila lämmöltä ja lisää sekaan kylmää voita. Anna voin sulaa kastikkeen sekaan, älä vispaa, sekoita vain varovasti kauhalla. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se suolalla ja valkopippurilla oman makusi mukaan. Valuta perunoista vesi ja kaada voisula niiden kattilaan. Sekoita ja anna perunoiden maustua pari minuuttia ennen tarjoilua. Valmista vinaigrette ohjeen mukaan ja sekoita se salaatin sekaan isossa salaattikulhossa. Leikkaa perunoiden sekaan ruohosipulia ja sekoita. Leikkaa liha viipaleiksi ja asettele lämpimille lautasille. Lisää viereen mintulla maustettuja uusia perunoita ja lusikoi kastiketta liha päälle ja viereen. Tarjoile annokset heti lämpiminä vihreän lisukesalaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...