19. heinäkuuta 2012

MansikkarelissiKevätsipulia, aromaattista vaaleaa balsamietikkaa ja mustapippuria mansikoiden seassa. Mitä nopeampi sitä herkullisempi mansikkarelissi lisukkeeksi grillatulle lihalle, varsinkin grillatun kanan kanssa tämä on poikaa.

Relissi, tai relish on yleensä etikkaliemeen joko marjoista, hedelmistä tai vihanneksista keittämällä valmistettu lisuke mutta pikarelissin voi myös tehdä keittämättä kuten tässä tapauksessa mansikkarelissiä ei ole keitetty vaan se on pikaisesti marinoitu viinietikalla. Pikkelssi, pickles on myös relissi ja sekä hillot kuten luumuhillo, tomaattichutney, mangochutney tai hapankaali lasketaan relissiksi. Sekä relississä että pikkelssissä on hedelmien ja vihannesten paloja kun taas esim. ketsuppi, jossa kaikki on soseutettu tasaiseksi maustekastikkeeksi. 

Mansikkarelissiä
Vaikka rakas puolison jo on monta vuotta sivusta seurannut mitä keittiössä tapahtuu yllättyy hän vielä toisinaan, ja tämän pienen relissin ilmestyminen lautaselle herätti suurta epäluuloa. Maistamisen myötä puolison epäluulo yllätyksen myötä hetkessä muuttui nautinnoksi ja hän kehui muistavansa kertoa tästä pomolleen miten hyvin mansikkarelissi sopii grillatun kanan lisukkeeksi. 

Mansikkarelissistä kyllä on muuhun kuin vain grillatun kanan seuralaiseksi, se sopii myös muun grillatun liha kylkiäiseksi ja nyt kun tuoretta mansikkaa on vielä nyt kesällä tarjolla kannattaa sitä hyödyntää. Voit myös kokeilla reseptiäni tahraantunut Mozzarellasalaatti jossa käytin mansikkaa suolaiseen ruokaan lisukesalaattiin.

Tässä paloittelin mansikat jotta ne maustuisivat nopeasti ja käytin myös koko sipulin sen vihreän varren mukaan lukien jotta mansikat puna saisi vähän kontrastia sipulin valkoisesta ja vihreästä. Vaikka kevätsipulilla ei ole liian vahvaa makua raaka-kypsytetään se vaaleassa balsamietikassa jotta se saa kivan vähän hapahkon maun. Tällä samalla tavalla voisit myös käyttää tähän tavallista kuivattua talvisipulia jos haluat ja viinietikka kypsyttää sipulia ja poistaa se liian pistävän maun. Talvisipulilla relissistä vaan jää sen kesän kaunisvihreä sipulinvarsi pois ja relissin ulkonäkö kärsii.

Sipuli maustumassa
Mansikat huudellaan ja lisätään relissiin juuri ennen tarjoilua jottei mansikat tule liian vetisiksi ja luovuta liikaa nestettään viinietikan takia. Tässä käytin vaaleaa balsamietikkaa mutta voit hyvin tähän käyttää myös mallasetikkaa sen sijaan josta mansikat myös saavat kivan aromaattisen maun. Musta pippuri on tässä relississä tärkeässä osassa, se ei ole samaa jos käytät tähän valkopippuria. Musta pippuri on hyväksi todettu kumppani mansikalle, myös makeissa jälkiruoissa. 

Oliiviöljyn kannattaa olla parhainta laatua extra virgine oliiviöljyä jota ruokabudjettisi sallii, koska se antaa relissille oma hieman kitkerän makunsa jolloin aromaattinen balsamietikka, pikantti mustapippuri ja pehmeä sipuli kietoutuvat makeiden mansikoiden maun kanssa yhteen nautittavaksi ja herkulliseksi kesäsonaatiksi jonka pienen pieni ripaus suolaa tasapainottaa harmoniseksi makukokemukseksi. Tämä on tuoretta ruokaa joka ei hyvin säily päivästä toiseen mutta sitä voi vielä syödä seuraavanakin päivänä kunhan säilytät sen jääkaapissa tiivisti muovilla peitettynä jolloin ulkonäkö on jo kärsinyt vaikka relissi on vielä syötävää. Kolmannen päivän jälkeen en enää suosittele tämän relissin säilytystä. Tällä reseptillä saat kivan pienen ja nopean yllättävän lisukkeen kesän grillijuhliin neljälle hengelle.

Mansikkarelissi
1 kevätsipuli
½ l tuoreita mansikoita
½-1 tl mustaa pippuria
1-2 rkl valkoista balsamietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Huuhtele mansikat ja kevätsipuli ja anna niiden kuivahtaa. Leikkaa sipuli hienoiksi ja ohuiksi renkaiksi. Pane sipuli kulhoon ja lisää päälle vasta rouhittua mustapippuria ja viinietikka. Sekoita kunnolla ja anna sipulin tekeytyä viidestä kymmeneen minuuttiin. Poista mansikoista niiden tyvet ja paloitte mansikat. Halkaise pienet ja leikkaa isommat neljään osaan. Lisää mansikat sipulin sekaan kulhoon suolaripauksen ja oliiviöljyn kera ja sekoita. Tarjoile mansikkarelissiä heti grillatun lihan tai kanan lisukkeena. Relissi kestää hyvin lämpöä parisen tuntia kunhan vain pidät mielessä että mansikat ajan myötä luovuttavat nestettään ja nahistuvat etikan vaikutuksen takia.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...