9. heinäkuuta 2012

RuohosipulijuustoKotitekoinen tuoreella ruohosipulilla maustettu tuorejuusto. Piimästä valmistettu ruohosipulinen tuorejuusto joka sopii voileipäkeksin päälle ja voit ensikerralla lisätä juustotarjottimelle itse valmistetun tuorejuuston.

Tuorejuustoa ei ole vaikeaa itse valmistaa, kunhan vain lämmittää sitä jolloin se juoksettua ja sen voi aivan vapaasti maustaa oman makunsa mukaan. Meillä näitä erilaisia tuorejuustoja on vuosien mittaan tullut kokeiltua jos monen laista, aloitin tuorejuustojen valmistuksen aikoina jolloin vielä olin kasvissyöjä vajaat kolme vuosikymmentä sitten.

Ruohosipulia ja suolaa juustolle
Perinteisesti meillä valmistetaan valkosipulituorejuustoa jota myös voit kokeilla, mutta tätä ruohosipulilla maustettu tuorejuusto on myös oivallista kylmää syötävää sekä juotavaa helteillä. Kun kesä toden toimella alkaa ja kesähelteet tulevat alan ideoimaan mitä kylmää syötävä sitä on ja suuri suosikki on edelleen voileipäkakku jota myös voit kokeilla. Tämä vuonna salaatit jäävät aivan vain emännän herkuksi, puoliso jättäytyy niistä suosiolla ne ovat toistaiseksi liian kova, tai pikemminkin liian työläs, pala hänelle purtavaksi.

Valmista tuorejuustoa
Tämä on herkullinen maultaan hyvin pelkistetty juusto, ainoastaan suolalla ja ruohosipulilla maustettu ja se on parhaimmillaan vasta parin päivän jääkaapissa tekeytymisen jälkeen.

Juusto säilyy jääkaapissa noin reilun viikon mutta meillä sitä harvoin enää on tallessa kolmannen päivän jälkeen. Tätä ruohosipulijuusto voit käyttää samalla tavalla kuin muita tuorejuustoja, se on vain hieman kuivempaa ja se myös murenee enemmän kuin kaupasta ostetut valmiiksi maustetut sakeuttamisaineilla kermaiseksi saadut tuorejuustot, mutta voit itse säätää miten paljon suolaa ja mausteita siihen haluat.

Ruohosipulijuusto sopii hapannäkkileivän tai englantilaisten muffinien päälle. Ja jos olet kiinnostunut juuston valmistuksesta voit samalla tavalla itse valmistaa tuorechevreä kotona  seuraamalla reseptiäni chevre kutunmaitojuusto

Tuorejuustosta saa sivutuotteena heraa jota voit hyödyntää leivän leipomiseen. Se sopii erinomaisesti taikinan nesteenä vaikkapa pettuleivän tai vehnäisen hapannäkkileivän leivontaan. Hera säilyy noin viitisen päivää jääkaapissa tiiviillä korkilla suljetussa huolellisesti puhdistetussa ja steriloidussa lasipullossa.

Ruohosipulijuusto
3 dl kermaviiliä
suolaa
1 nippu ruohosipulia

Kaada piimä ja kermaviili kattilaan. Lämmitä seos miedolla lämmöllä aika ajoin sitä sekoittaen pohjasta asti varoen ettei se pala pohjaan. Ota kattila pois lämmöltä kun seos alkaa juoksettua. Peitä kattila kannella ja anna sen jäähtyä noin puolisen tuntia. Huomaa että juustoa ei tässä kohdassa saa sekoittaa, sen pitää saada itsestään juoksettua ja saostua kokkareiseksi. Jos nyt sekoitat juustoa muodostuvat siihen liian pieniä kokkareita eikä siitä samalla tavalla muodostu kiinteää tuorejuustoa. Valuta tuorejuusto joko kahvifiltteriin tai harsokankaan läpi. Anna heran valua vähintään pari tuntia, mutta aika voi olla pidempikin jos haluat oikein kuivaa ja kovaa juustoa. Huuhtele ruohosipuli huolellisesti ja anna sen kuivua kokonaan puhtaan keittiöpyyhkeen päällä. Pullota muodostunut hera ja käytä sitä leivontaan. Siirrä tuorejuusto kulhoon ja lisää siihen suolaa. Sekoita kunnolla joka lisäämiskerran jälkeen ja tarkista juuston maku. Lisää ripaus suolaa jos se sitä mielestäsi tarvitsee. Leikkaa kuiva ruohosipuli hienosti ja lisää se juuston sekaan ja sekoita kaikki kunnolla. Peitä juusto tiivisti muovilla ja pane se jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...