7. heinäkuuta 2012

Ohramehu



Barley water, ohramehu tai ohrajuoma. Raikas sitruunalla maustettu alkoholitonta juoma jota juotiin jo keskiajalla, omassa versiossani se on sitruunan lisäksi maustettuna tuoreella mintulla.

Kesällä mietin mitä muuta voisin juoda kuin tavallista vettä tai mehua ja jääteen lisäksi harrastan monta muutakin juomaa saadakseni vaihtelua juomiseen ja samalla ylläpidettyä sitä nestetasapainoa kesähelteillä ja Barley water on hyvä esimerkki siitä.

Ohrajuomaa
Barley water oli keskiajalla ympäri Eurooppaa niin suosittua maukkaasta ohrasta ja sitruunasta valmistettua sokerilla maustettua juomaa. Ohravettä suositeltiin erityisesti vanhuksille, lapsille ja sairaille koska sen katsottiin olevan erittäin ravinteikasta ja terveellistä ja sille reseptejä löytyy useammin lääketieteellisistä keskiaikaisista teksteistä kuin keittokirjoista ja Barley water on vielä tänäkin päivänä hyvin suosittu perinnejuoma brittien saarilla, joka kai suomennettuna saisi nimen ohranmehua sen ilmeisemmän ohraveden sijaan ja tämä on tavallaan kotikaljan tai siman alkoholiton versio, ja se sopii hyvin lapsille, ja niille jotka eivät jostain syystä halua, tai lääketieteellisistä syistä ei voi, juoda alkoholia. Tämä on tuorejuoma, ja sitä ei kannata valmistaa etukäteen, kuin korkeintaan edellisenä päivänä jottei se ala käymään.

Tähän voit käyttää sekä ohranhelmiä, siis kokonaisia ohranjyviä että suurimoita, siis murskattuja ohranjyviä, kummatkin toimivat tässä hyvin. Maku on sama, ainoa on että suurimoilla juomasta tulee hiekan sameampaa mutta juoman on tarkoitus olla sameaa, joten se ei ohravettä mitenkään pilaa. Suurimat siivilöidään juomasta pois, ja koska ne ovat maustettu pitää vähän miettiä mihin ja mitä mintulle maistuvaa leipää sitä voisi leipoa. Useimmiten keitän tästä puuroa, se sopii hyvin uunipuuroksi jossa on pieni sitruunainen ja minttuinen vivahde mutta sitä voisi myös kokeilla ohraleivässä jos on seikkailunhaluinen.

Tähän käytän yleensä viherminttua joka on hieman miedompi minttu kuin piparminttu mutta olen tähän käyttänyt myös piparminttua. Määrä riippuu vähän mintun koosta, kaupasta ostetusta ruukkumintusta tähän käytetään noin kymmenisen oksaa, jos viljelet itse minttua on sinun arvioitava tämä määrä itse. Ja sitruunan kannatta itsestään selvänä olla Luomoviljety koska siitä käytetään sen mehun lisäksi myös kuori. Muista vain pestä sitruuna huolellisesti ennen sen käyttöä.

Ohrajuoma tekeytymässä
Ohra sisältää luonnollista sokeria joka ajan myötä alkaa käydä. Tässä kuitenkaan ei ole tarkoitus saada aikaiseksi mitään käymistä, juoma vain maustetaan ohranjyvillä ja sitruunalla sekä makeutetaan sokerilla. Juoman voit valmistaa sekä kokonaisista ohranjyvistä, pearl barley, mutta myös murskatut ohraryynit, ohrasuurimot käyvät tähän hyvin. Tämä on luonnollinen juoma josta saa vaihtelua kesällä kun tavallinen vesi alkaa tökkiä, eikä kuitenkaan halua juoda alkoholia sisältäviä juomia, tai sokeroituja limsoja.

Juomaa ei käytetä, mutta se kyllä käy jos sen antaa olla liian kauan tai unohtaa ohrajuoman liian pitkäksi aikaa huoneenlämpöön ja varsinkin kesähelteillä on oltava tarkkana ettei juoman käyminen  ala. Tämä ei sinänsä ole mitään haittaa, jos juomasi alkaa käydä voi sitä vieläkin juoda muttei se ei käymisen jälkeen välttämättä sovellu enää lapsille koska se sisältää hivenen alkoholia.

Mistä pääsenkin juohevasti siihen makeutukseen. Stevia on uusi ilmiö, ja voit käyttää tuoretta Steviaa ohraveden makeuttamiseen jos sinulla sitä on. En toistaiseksi itse ole kokeillut Steviaa kuin tuoreen yrttinä, joten kokemusta Steviajauheesta minulla ei ole. Jos päädyt makeuttamaan juomasi Stevialla sokerin sijaan, on sinun kokeiltava paljonko Steviaa juoma vaatii. Tuoreella yrtillä määrä voi vaihdella aika lailla, koska olen huomannut että vaikka kasvimulta ja kasvupaikka ovat olleet samat, vaihtelee Stevian makeus ruukusta toiseen. Lisää Steviaa juoman sekaan samaan aikaa kuin minttu, Stevian ei tarvitse liueta veteen samalla tavoin kuten sokerin.  Ohramehun voi säilyttää jääkaapissa jossa se säilyy jopa viikon, mutta parhaimmillaan se on seuraavana sekä kolmantena päivänä sen valmistuksesta.

Ohramehu
2½ ohrahelmiä tai 2 dl ohrasuurimoita
2 rkl ruokosokeria (tai Steviaa)
5 dl vettä
10 oksaa minttua
1 sitruuna

Pese sitruuna huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Huuhtele myös minttu ja anna senkin kuivahtaa. Mittaa ohra kannuun. Kuori sitruunan kuoren keltainen osa, jätä kaikki valkoinen sitruunaan ja pane kuoret kannuun ohran kanssa. Halkaise sitruuna ja purista sen mehu. Lisää sekä sokeri, mintunoksat että sitruunamehu ohran sekaan. Kiehauta ylös vesi kattilassa ja kaada kannuun. Peitä kannu puhtaalla liinalla ja anna ohraveden tekeytyä kunnes se on kokonaan jäähtynyt. Kaada siivilän läpi lasiin ja tarjoile jäiden kera. Koristele lasit sitruunaviipaleilla ja tuoreella mintulla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...