17. heinäkuuta 2012

Marjatilan tuorehilloIhanaa tuoretta mansikkahilloa ympäri vuoden, nopasti valmistettua pikahilloa ja tuoretta mansikkaa jälkiruokiin ja hilloksi. Voiko se olla totta ja miten sinäkin sitä saat.

Mansikkahillon reseptejä on jokaista kokkia kohden kymmeniä, ja kaikki ovat variaatiota samasta asiasta, harvemmin tapaa uuttaa tietoa tai tapaa valmistaa hilloa. Olen jo aikaisemmin hyödyntänyt soseuttamista marjojen ja hedelmien sekä myös vihannesten kuten esimerkiksi kurpitsan sosetta, mutta tämä on yleensä ollut niiden kypsentämisen jälkeen. Tämä taas on uusi tapa, ja aivan loistava sellainen, ja sanoisin että kyllä marjatilan emäntä konstit osaa mansikan viljelijä kun on. 

Mansikat sokerissa
Sain tämän reseptin, tai pikemminkin vinkin miten valmistaa tuoretta majahilloa joka on tarjolla ympäri vuoden Yrjölän marjatilan emännältä, joka taas vuorostaan oli se anopiltaan saanut, siis marjatilan entiseltä emännältä tai pikemminkin eläkkeelle siirtyneeltä emännältä. Yrjölässä tätä mansikkahilloa kutsutaan nimellä tuorehilloksi ja miellän sen hyvin puolukkasurvoksen tyyppiseksi hilloksi, tuoreeksi hilloksi tai kypsentämättömäksi marjasurvokseksi.

Ei hillon valmistus voisi olla helpompaa. Mansikat survotaan sokerin kanssa ja pakastetaan, ja pakkasesta tulee ulos ”tuoretta” mansikkahilloa, tai mansikkasurvosta ihan keittämättäkin ja sosetta voi heti käyttää kunhan se vain on sulanut. Marjat voi soseuttaa niin tasaiseksi soseeksi kuin haluaa tai jättää marjat vain karkeasti survotuiksi jolloin hillossa on enemmän sattumia. Tätä sosetta voit käyttää jälkiruokiin ns. Coulis kastikkeisiin. Coulis on soseutettua hedelmää, marjoja tai vihanneksia kuten esimerkiksi jo kerran mainitsemani kurpitsasose. Coulis siivilöidään jottei siinä ole mitään sattumia tai hedelmien ja marjojen siemeniä joten tällä tavalla voit tehdä jo valmista mansikkacoulis'ta pakkaseen talven jälkiruokien varalle.

Tuorehillo valmis pakastimeen
Tämän saman mansikkasoseen voit myös myöhemmin keittää hilloksi jos haluat, jolloin helposti saat mansikoita ja hilloa säilöön talveksi vaikkei sinulla olisikaan tilaa jääkaapissa tai sinulla ei ole kylmäkellaria jossa hilloja säilyttää. Meillä oli jonkin aikaa ennen viime syksyllä ostettua pakastinta juuri tämä pulma, pakastin oli aivan täynnä, ja jääkaappi taas pursui erilaisista lasipurkeista joissa oli mitä milloinkin. 

Nytkyään suurin osa jääkaapin hillopurkeista on hävinnyt pakastimeen, josta myöhemmin tarpeen tullen pyöräytän hilloa, tai pikemminkin keitän hilloa jollen sitä nauti tuorehillona. Muista vain pakastaessa että jäätynyt ruoan tilavuus aina kasvaa jäätyessään joten rasioita ei pidä täyttää piripintaan vaan niihin on jätettävä tilaa soseen jäätymiselle. Pakastimeen mahtuu paremmin mansikkasosetta tai coulis’ta jota voi käyttää sinänsä jälkiruokiin. 

Steviaa
Tässä on nyt tavallaan kaksi eri mansikkahilloa samassa, sekä raaka tuorehillo tai survos, sekä perinteinen tavallinen hillo joka keitetään tästä raasta tuorehillosta. Jos haluat keittää tuorehillosta perinteistä keitettyä mansikkahilloa kiehautat vain sokerin ja marjat kattilassa ja kaada hillo huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin. Anna hillon jäähtyä kokonaan ennen kuin siirrät sen jääkaappiin jossa se säilyy tavallisen hillon ajan. Avaamattomana noin vuoden ajan seuraavaan satokauteen, puolisen vuotta huoneenlämmössä auringonvalolta suojattuna ja avattuna viikon pari korkeintaan kuukauden vähän riippuen sokerin määrästä. Ja jos mieluummin haluta valmistaa perinteistä mansikkahillo kannattaa sinun kokeilla mamman mansikkahilloa.

Mistä pääsenkin sujuvasti makeutukseen joka tässä hillossa onkin jo kiinnostavampaa. Koska nyt on kyse tuorehillosta, ei se säily jääkaapissakaan kuin pari, kolme päivää vaikka se sisältäisi paljonkin sokeria. Tämä johtuu siitä ettei hilloa keitetä, mutta, tässä hillossa voit itse säädellä makeuden juuri sinulle sopivaksi ja oikeaksi. Sokeria voi olla paljon, sokeria voi olla vähän, voit makeuttaa tämän hillon jopa Stevialla tai hunajalla tai olla sitä ollenkaan sokeroimatta. Tuorehillo säilyy pakastimessa ja sulatettuna kolmisen päivää. Halutessaan tarjoilu vaiheessa, tai kun soseesta keitetään perinteistä hilloa voi siihen lisätä makua oman mieltymyksien mukaan, tähän sopii hyvin esimerkiksi minttu, vanilja, sitruunaa tai appelsiinin kuori. 

Marjatilan tuorehillo
1 kg mansikoita
200–500 g sokeria

Huuhtele marjat ja poista niistä tyvet. Anna marjojen kuivahtaa. Soseuta mansikat sokerin kanssa ja siivilöi marjasose jos haluat siitä coulis’ia jälkiruokiin. Kaada tuorehillo sopivan kokoisiin rasioihin, muista jättää tilaa soseen tilavuuden kasvamiselle sen jäätyessä ja pakasta. Sulata tuorehillo jääkaapissa yön yli ennen sen käyttöä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...