14. joulukuuta 2011

Jouluruokaa vegaanille


Mietin tässä mitä ruokaa tarjoilisin vegaanille jouluna, koska sellainen meille nyt mahdollisesti on taas kerran tulossa käymään, ja päädyin miettimään mitä joulun perinteisistä ruoista saisi helposti muunneltua vegaanille tai lakto-vegetaristille, siis maitotuotteita syövälle kasvissyöjälle sopivaksi.

Sekä keltaisen porkkanalaatikon että perinteisen oranssin porkkanalaatikon ja lanttulaatikon valmistaa helposti ilman voita, kananmunia ja kermaa korvaamalla voin öljyllä. Soseutat vain juurekset öljytilkan kanssa, ja suihkuttaa pinnalle öljyä korppujauhojen päälle. Kananmuna jätetään tässä tapauksessa pois, sille ei mielestäni ole mitään hyvää korviketta, eikä oikeastaan edes hyvää syytä lisätä sitä, jos tekee soseesta tarpeeksi kovaa eikä laimenna sitä liikaa keitinliemellä. Kerman voit korvata joko soijakermalla tai kookosmaidolla jos niistä pidät, tai vain lisätä keitinlientä kunnes sose on tarpeeksi juoksevaa, muttei liian juoksevaa.

Tofukermassa haudutettu kyssäkaali sopii hyvin, kuten vihreä hernesose leivän päälle, ja Tofusta saa oikeille mausteilla vaikka mitä lihatyyppistä jos niin haluaa. Paistettu tofu maustettuna samalla tavalla kuten reseptissäni tofua ja linssimuhennosta maistuu hyvin hämäävästi makkaralle, ja herkkusienillä maustettu Baba ganoushilla on myös hyvin lihaisa maku mutta myös uunissa paahdetut jättiherkkusienet menevät melkein lihasta. Leiväksi jouluna sopii tietysti vain mamman joululimput.

Rosolli on kasvisruokaa, ja sen kumppaniksi ei välttämättä tarvitse käyttää mitään soijakermaa kermaa, vaan kunhan itse rosolli on tarpeeksi kosteaa ja saanut mausta ja muhia valmiiksi pari päivää ja jos haluat rosollihyytelöä valmistat hyytelön tietysti Agar-agarista. Juustolla kuorrutettuja paprikoita voi hyvin valmistaa käyttäen soijarouhetta tai okaraa jauhelihan sijaan ja kuorruttaa paprikat kasvisperäisellä juustolla, mutta myös kesäkurpitsapullat ja falafel sopivat hyvin vegaanille, vaikkeivät nyt ole erikoisen jouluisia ruokia.

Kinkun olen monesti sekä nähnyt että maistanut lantusta valmistettuna, ja tänä vuonna tuskin sitä valmistan mutta tässä miten olen ennen sen tehnyt. Ensin lanttu keitetään jonka jälkeen se kuorrutetaan sinapilla ja korppujauhoilla uunissa samaan tapaa kuin joulukinkkukin. Se muistuttaa kinkkua mutta mielestäni jos on valinnut kasvisruokavalion ei mielestäni kinkku ole enää vaihtoehto kuin parina ensimmäisenä vuotena ennen kuin on kokonaan saanut ”perinteiset ruoat pois mielestä” ja ajatusmaailmansa tottumaan kasvisruokavalioon. Tämähän on oikeasti vain asennekysymys.

Jälkiruoaksi suosittelen joulun marmeladeja valmistettuna käyttäen agar-agaria, ja Pan Pepatossa ei ole munaa eikä voita tai muita maitotuotteita joten se sopii loistavasti vegaanillekin unohtamatta itse valmistettuja joulun suklaaherkkuja joista kaikki paitsi glögitryffelit sopivat vegaaneille. Perinteinen riisipuuro veteen tai kookosmaitoon keitettynä sopii myös vegaanille veskunavellin kanssa ja Lucianpäivän sahramipullat voit leipoa korvaamalla voin ½ dl miedon makuisella öljyllä ja sivellä pullat vedellä munan sijaan. Ja vaalea glögi sekä punainen glögi sopii kaikille joulunviettäjille, resepteistä löytää kummallekin myös alkoholiton versio.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...