1. joulukuuta 2011

Keltainen porkkanalaatikko


Keltainen porkkanalaatikko lisukkeeksi joulupöytän. Vaalean keltaisista ja valkoisista porkkanoista, riisistä valmistettua porkkanaklaatikkoa, tällä kertaa hieman rohkeammin maustettuna kuin tavallisesti.

Porkkanalaatikko ei ole meillä ollut suuri suosikki joulupöydässä, ja mutta tänä vuonna uudessa asussaan keltaisena se on ollut paremmassa suosiossa. Porkkanalaatikko sopiin hyvin joulukinkun kanssa, mutta jollet pidä kinkusta voit kokeilla norjalaisten suosimaan jouluruokaa, Juleribbeä sen kera. Sitä kokeiltiin jo pitkin syksyä ja se todettiin paremmaksi kuin tavallinen perinteinen oransseista porkkanoista valmistettu porkkanalaatikko. Käytin tähän syksyn sadon keltaisia ja valkoisia porkkanoita mutta jollei sinulla ole keltaisia tai valkoisia porkkanoita voit valmistaa perinteisen porkkanalaatikon tavallisista oransseista porkkanoista joulupöytään.

Perinteisessä porkkanalaatikossa, jonka alun perin opin valmistamaan, käytetään sokeria ja vain pippuria mausteena mutta koska se mielestäni on niin tylsää, olen maustanut porkkanalaatikon vähän eri tavalla kuin perinteisesti. Joten pysyin tässäkin tapauksessa jo hyväksi todetun viimevuotisen menetelmän mukaan siihen tällä kertaa myös muskottipähkinää sekä hillottua inkivääriä. Inkiväärijauhe ja hillottu inkivääri antavat ruoalle lisäsyvyyttä jota se mielestäni tarvitsee. Voit hunajan ja vaahterasiirapin sijaan myös käyttää hillotun inkiväärin sokerilientä, jolloin se antaa porkkanalaatikon maulle vielä lisää syvyyttä. Keitin porkkanalaatikon riisit tälläkin kertaa puuroriisistä, joten sain taas hyödynnettyä porkkanoiden keitinveden puuroa keittäessä joista vain osa oli maitoa. Laatikon päälle käytin tällä kertaa tummia ruiskorppujauhoja tavallisten vaaleiden sijaan ja maku oli yllättävän hyvä.

Valmistan porkkanalaatikon puolivalmiiksi ennen joulua. Pakastan sen siinä samassa vuoassa jossa sen sulatan ja uunissa paistan, ja panen esille joulupöytään, samoin kuten lanttulaatikonkin. Hyväksi todettua tapaa kannatta hyödyntää ja se nopeuttaa jouluherkkujen esille saamista juhlapyhinä. Näin ruoka on hauskempi kattaa pöytään juhlapöytään. Loput porkkanalaatikosta valmistan tavallisissa alumiinivuoissa ja pakastan ne lisukkeeksi Karjalanpaistille jotka on helppo ottaa esille pakkasesta sulamaan tai panna suoraan uuniin sulamaan ja kypsymään loppuun kun niitä tarvitsee. Porkkanalaatikon suhde on suurin piirtein yhtä paljon porkkanasosetta kuin riisipuuroa. Jos aiot pakastaa porkkanalaatikon, sitä ei kannata kypsyttää valmiiksi vaan paista sitä vain kunnes se on saanut hieman väriä pintaan. Anna sen jäähtyä kunnolla ennen sen peittämistä ja pakasta se. Voit joko sulattaa sen kokokaan ennen sen uunissa paistamista, tai panna sen suoraan uuniin sulamaan ja paistumaan, kunnes se on saanut kauniin värin pintaan ja kypsynyt valmiiksi.

Keltainen porkkanalaatikko
keltaisia porkkanoita
porkkanoiden keitinvettä
puuroriisiä
maitoa
suolaa
1-2 rkl hunajaa tai vaahterasiirappia
kermaa
kananmuna
ruiskorppujauhoja
voita
valkopippuria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl hillottua inkivääriä
½ tl raastettua muskottipähkinää

Kuori porkkanat ja leikkaa ne parin sentin paksuisiksi viipaleiksi ja keitä ne kypsäksi suolavedessä. Kaada porkkanat siivilään ja ota vesi talteen. Soseuta porkkanat joko sauvasekoittimella jos teet vain vähänlaatikkoa, tai monitoimikoneessa jos teet sitä isomman satsin vielä kun ne ovat lämpimiä. Anna soseen jäähtyä hiukan ennen kuin jatkat. Porkkanalaatikkoon tulee myös kananmunaa, joten soseen on jäähdyttävä ennen sen lisäämistä, jottei muna ala kypsyä ennen aikojaan. Keitä riisistä puuro ohjeen mukaan miedolla lämmöllä aika ajoin hämmentäen pohjatsa asti, lisää osissa vähän porkkanoiden keitinvettä ja annan sen imeytyä riisiin ennen kuin lisäät lisää vettä ja maitoa (samalla tavalla kuten risottoa valmistaessa). Anna puuron jäähtyä. Hienonna hillottu inkivääri pieneksi. Sekoita porkkanasose riisin kanssa ja lorauta sekaan kermaa ja mausta se makusi mukaan suolalla, valkopippurilla, parilla ruokalusikalla hunajaa, hillotulla inkiväärillä ja jauhetun inkiväärin lisäksi raastetulla muskottipähkinällä. Riko yksi kananmuna pieneen kulhoon jossa vispaat sen rakenteen rikki, tämä helpottaa munan lisäämistä soseen sekaan. Lisää muna ja sekoita se soseeseen huolella. Kaada maustettu porkkana-riisi-seos uunivuokaan. Ripottele pintaan rukiisia korppujauhoja pintaan. Tee haarukalla kuvioita laatikon pintaan ja asettele pienen pieniä voinokareita sinne tänne korppujauhojen päälle. Paista porkkanalaatikko uunissa 200 asteessa kunnes se on saanut kauniin kullanruskea pinnan. Tarjoile porkkanalaatikko joko heti uunista lämpimänä Karjalanpaistin lisukkeena lanttulaatikon kanssa tai jouluna uunissa lämmitettynä kylmän joulukinkun kanssa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...