29. joulukuuta 2011

Sahramipannukakku


Uunissa paistettua sahramilla maustettua pannukakkua, vispikermaa ja makeaa hilloa. Helppoa ja vähän erikoisempaa jälkiruokaa jota on helppoa valmistaa isollekin joukolle vaikka nyt Uuden vuoden aattona.

Tämä sahramilla maustettu sahramipannukakku on alkujaan Ruotsista Gotlannin saarelta, josta se sittemmin on levinnyt muuallekin päin Ruotsia ja nykyään se on osa joulupöydän herkkuja. Meillä sitä taas valmistetaan ympärivuoden, mutta jostain syystä sen syönti sijoittuu joulun tai laskiaisen aikaan. Perinteisessä Gotlantilaisessa sahramipannukakussa käytetään riisiä vehnäjauhojen sijaan, mutta olen monta kertaa oikaissut maustamalla tavallisen pannukakkutaikinan sahramilla ja vaikkei se ole yhtä maittavaa kuin alkuperäinen sahramipannukakku se kyllä menettelee hyvin jälkiruokana.

Joissakin resepteissä tähän lisätään myös vaniljasokeria mutta tällöin se ei ole perinteinen sahramipannukakku. Voit lukea lisää sahramin ja vaniljan käytöstä sekä niiden perusteista reseptistäni Ris à la Malta. Laktoosittoman saat tästä herkusta helposti käyttämällä laktoositonta maitoa sekä kermaa mutta kanamunaa tästä ei voi poistaa, se ei silloin olisi sama jälkiruoka. Ja koska sahramipannukakussa on käytetty riisipuuroa sopii se myös keliaakikoille. Mantelit kalttaa helposti itse, voit lukea tarkemmin miten se tehdään reseptistäni joulun punaiset glögit.

Riisipuuron keität samalla tavalla kuin reseptissäni riisipuuroa ja veskunavelliä ja mausteet voi sekoittaa puuron sekaan joko lämpimänä tai kylmänä joten tähän voisi myös hyödyntää sitä joulun jälkeistä ylijäänyttä riisipuuroa. Sahramipannukakkua voi tarjoilla lämpimänä suoraan uunista mutta se maistuu yhtä hyvältä vähän jäähtyneenä, ja se on kylmänä myös loistavaa retkiruokaa. Hillona voit käyttää luumuhilloa, kurpitsahilloa, kuningatarhilloa tai mustikkahilloa ja tällä reseptillä saat jälkiruokaa 6-8 hengelle.

Sahramipannukakku
4 dl riisipuuroa
5 g sahramia
½ dl sokeria
100 g kaltattuja manteleita
2 dl maitoa
2 dl vispikermaa
4 kananmunaa

Voiteluun:
voita

Keitä riisipuuro reseptin mukaan. Voitele uunivuoka tai pelti voilla. Leikkaa kaltatut mantelit pienimmiksi paloiksi. Sekoita kulhossa mantelit, sahrami, sokeri, kerma ja maito puuron sekaan. Puuro voi olla joko lämmintä tai kylmää. Vispaa munat kevyesti rikki pienessä kulhossa ja sekoita ne kunnolla sahramitaikinan sekaan. Kaada taikina vuokaan ja paista se uunissa 200 asteen lämmössä 35–40 minuuttia kunnes se on saanut kauniin värin pintaan. Tarjoile sahramipannukakkua hillon ja vispikerman kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...