12. joulukuuta 2011

Rosollihyytelö


Joulun perinteinen rosolli uudessa muodossa, rosollihyytelönä.

Tämä on meillä ollut hyvä vaihtoehto joulupöydässä siihen tavalliseen perinteiseen rosolliin, tai rosollin hyödyntämiseen ja uusiokäyttöön joulunpyhien jälkeen. Mutta se on myös ollut kiva alkuruoka joulunaikaisilla päivällisillä, rosollihan säilyy noin viikon päivät jääkaapissa.

Käytin tähän hyytelöön liivatetta, ja tässä halusin leikattavan hyytelön johon käytetään 1 ½ liivatelehteä jokaista desilitraa nestettä kohden. Lusikoitavaan hyytelöön taas tarvitset yhden liivatelehden jokaista desilitraa nestettä kohden. Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen kymmeneksi minuutiksi, jonka jälkeen liika vesi puristetaan pois liivatteesta ja se sekoitetaan hyytelössä käytettävään nesteeseen. Yleisin neste tässä rosollihyytelössä meillä on ollut punajuuren lientä jota olen hieman jatkanut jäähdytetyllä, keitetyllä vedellä tai aikuisille sopivana olen käyttänyt kuivaa valkoviiniä veden sijaan. Lapsille sopivan saat hyytelöstä jos keitätä alkoholin viinistä pois, ja annat sen jäähtyä ennen sen käyttämistä. Sinun ei kannata käyttää punajuuren lientä laimentamattomana, se on yleensä liian makeaa eikä sovellu tähän. Liotettu liivate lisätään lämpimään nesteeseen, jossa se sulaa ja sekoittuu siihen, jonka jälkeen itse rosolli lisätään nesteen sekaan ja se kaadetaan muottiin jossa se saa hyytyä jääkaapissa muovilla peitettynä. Punajuuriliemen sijaan voit myös hyödyntää rosollin omaa lientä. Punajuuret voi itse säilöä rosolliin käyttämällä reseptiäni raidalliset maustepunajuuret, joka sopii myös tavallisten punajuurien säilöntään.

Vegaaneille sopivaksi valmistat hyytelön tietysti agar-agaria käyttämällä, jolloin agar-agar sekoitetaan kylmään nesteeseen jonka on kiehuttava miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Anna tämän jälkeen nesteen jäähtyä ja sekoita se rosollia kanssa ja kaada joko isoon hyytelömuottiin, kakkuvuokaan tai annosvuokiin. Lisää Agar-agarista voit lukea reseptistäni joulun makeat marmeladit.

Hyytelövuoka kannatta kuitenkin varotoimenpiteenä vuorata muovikelmulla ennen rosollin sinne kaatamista, jotta hyytelön saa helpoiten poistettua muotista. Jos unohdit muovin voit lämmittää muottia upottamalla sen lämpimään veteen pariksi kolmeksi sekunniksi niin se yleensä irtoaa. Ainoana haittana tällä menetelmällä on että hyytelö hieman sulaa ja hyytelö voi mennä lyttyyn. Muovin käytöstä taas voi olla se haitta ettei levitä sitä tarpeeksi tasaisesti muottiin, ja muovin rypyt näkyvät hyytelön pinnassa. Lisää tästä voit lukea reseptistäni herkullinen nieriämousse.

Käytin tähän jo valmista rosollia, ja koska rosolli paranee vain päivästä, parista jääkaapissa joten se kannatta valmistaa pari päivää ennen sen syömistä, ja tässä tapauksessa hyytelö tarvitsee myös oman aikansa jotta se hyytyy ja on syötävää. Rosollin kanssa tarjoillaan meillä perinteisesti vaaleanpunaista vispattua piparjuuri kermaa, joten lisää kerman sekaan vain tipan punajuurten maustelientä sen värjäämiseksi ja sitä pursotetaan rosollihyytelön päälle. Älä vispaa kermaa liian pitkään etukäteen, se on aina parhaimmillaan juuri kun se on vasta vispattua. Tällä reseptillä saat rosollihyytelöä vähintään kuudelle syöjälle yhdessä kakkuvuoassa. Ja piparjuurikerman ja rosollin valmistuksen suhteen viittaan reseptiini joulun perinteinen rosolli.

Rosollihyytelö:
1 l rosollia
4 dl vettä
4 rkl punajuuren lientä
4 liivatelehteä

Rosollihyytelö:
Liota liivatteita pienessä kulhossa kylmässä vedessä 10 minuuttia. Kuumenna kattilassa miedolla lämmöllä vesi (tai viini) johon olet lisännyt punajuuren lientä. Purista liivatteista liiat nesteet pois ja lisää ne veden sekaan ja anna niiden sulaa. Älä vispaa vispilällä jottei nesteeseen muodostu kuplia, mutta voit puulusikalla tms. sekoittaa nestettä. Ota neste pois levyltä ja anna sen vähän jäähtyä. Vuoraa hyytelövuoka tai kakkuvuoka muovikelmulla. Yritä saada se leviämään muottiin tasaisesti ilman ryppyjä. Kaada rosolli vuokaan ja valuta päälle hyytelö niin että kaikki rosolli peittyy. Peitä vuoka muovilla ja pane se jääkaappiin hyytymään yön yli. Kumoa rosolli lautaselle tai vadille ja tarjoile sen kanssa piparjuurikermaa. Tarjoile rosollihyytelöt alkuruokana graavikalan kanssa kuten kuusenkerkällä graavattu lohi, mustanseljan kukalla graavattu lohi tai korianterilla graavattu lohi tai iso rosollihyytelö osana joulupöydän herkkuja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...