23. joulukuuta 2011

Glögiparfait glögisiirapilla


Tai suomeksi glögijäädyke ja yksi niitä laiskan ja kiireisen tytön nopeita joulureseptejä koska tämän valmistat vain kolmesta aineksesta, jollet halua siitä hyvin makeaa jolloin joudut lisäämään siihen sokeria. Ja jollet lisää tähän sokeria saat valmistettua jäädykkeen suoraan pakkaseen ilman mitään lämmitystä tms.

Joulukuun ruokahaaste on glögi ja ajattelin tällä glögijäädykkeellä ottaa osaa kisaa jota ChocoChili emännöi ja aiheena on glögi, ja mikä olisi sen jouluisempaa kuin glögi, ja nyt kun joulu jo alkaa olla ovella ei ole mitään hauskempaa kuin saada nopeasti väsättyä jotain hyvää kasaan, joka ei välttämättä ole se aivan tavallinen jouluruoka.

Tämä on aikuisille tarkoitettu glögiparfait joten se sisältää alkoholia ja siihen on hyvä syy. Alkoholi estää parfait kovettumista liikaa, mutta alkoholia ei saa olla liikaa. Liian suuri alkoholisisältö estää jäädykettä kovettumasta tarpeeksi ja se jää vain hileeksi, mikä sinänsä on hyvä jos parfaitin sijaan haluaa valmistaa esimerkiksi Granitaa.

Parfait, tai jäädyke eroaa siis jäätelöstä ja sorbetista sillä ettei sitä tarvitse mitenkään enää sekoitella sen jäätymisvaiheessa, se vain kaadetaan vuokaan ja sen annetaan jäätyä, tai pakastua. Joten voit pakastaa parfaitin joko annosvuoissa, perinteisesti leipävuoassa tai isossa rengasvuoassa. Voit myös leikata "kakkupaloja" isosta pyöreästä jäädykkeestä ja jollei sinulla ole silikonivuokaa käytössä kannattaa jäädykkeen vuoka voidella ohuella öljykerroksella, tai vuorata vuoka muovikelmulla samalla tavalla kuten reseptissäni nieriämousse.

Glöginä voit tähän käyttää siihen valmista kaupasta tai siis Alkosta ostettua glögiä jos niin haluat, vaikka suosittelisin että käytät itse valmistettua punaista glögiä tai joulun vaaleata glögiä. Tämän lisäksi tähän nopeaan ja helppoon parfaitiin käytetään vain munanvalkuaisia ja kermaa. Muista vain tarkastella maku kun olet sekoittanut kaikki ainekset ennen jäädykkeen pakkaseen panemista, ja maista myös että jäädyttyään parfaitin makeus laimenee hieman kun se jäätyy.

Ja jos haluat jäähdykkeestäsi makeampaa lisää siihen myös hieman sokeria, 1-2 dl riittää. Tämän teet helpoiten lämmittämällä glögiä sokerin kanssa miedolla lämmöllä kunnes kaikki sokeri on liuennut glögiin. Anna vain makeutetun glögin jäähtyä ennen sen lisäämistä valkuaisten sekaan. Voit myös valmistaa glögisiirappia kuten reseptissäni kirsikka krepit ja käyttää sitä parfaitin tarjoiluun.

Glögiparfait on hyvä tapa saada hyödynnettyä ylijäänyttä glögiä joulun jälkeen, mutta samalla saat käytettyä esimerkiksi ne Bearnaisekastikkeen valmistuksesta ylijääneet kanan munan valkuaiset jotka sinulla on pakkasessa. Munan valkuaiset sulavat jääkaapissa yön yli jonka jälkeen ne ovat valmiita käytettäväksi ja laktoosittomaksi saat jäädykkeen jos käytät laktoositonta vispikermaa. Tällä reseptillä saat jouluista jälkiruokaa kuudelle hengelle tai miksei vanhan vuoden loppumisen juhlintaan Uudenvuoden aattoiltana.

Glögiparfait
1½ dl glögiä
2 munan valkuaista
3 dl vispikermaa

Viimeistelyyn:
½ dl mantelilastuja
1-1½ dl glögisiirappia
1 dl rusinoita

Glögiparfait:
Vatkaa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää valkuaisvaahdon sekaan glögiä tippa tipalta koko ajan sekoittaen vaahtoa. Vatkaa toisessa kulhossa kerma kovaksi muttei rakeiseksi ”voiksi”. Sekoita vispattu kerma glögillä maustetun vaahdon sekaan. Sekoita kunnolla. Kaada parfait vuokaan, peitä se muovilla tai tiiviillä kannella ja anna sen jäätyä 3-4 tuntia pakkasessa tai kunnes se on kovaa.

Viimeistely:
Paahda mantelilastut kuivassa pannussa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes ne ovat saaneet kauniin kullankeltaisen värin reunoista. Varo polttamasta niitä kitkeriksi. Pane rusinat kulhoon ja kaada glögisiirappia päälle. Anna rusinoiden tekeytyä kymmenisen minuuttia. Leikkaa jäädykkeestä paloja ja asettele ne kylmille lautasille. Ripottele paahdettuja mantelilastuja parfaitin ympärille. Lusikoi mantelilastujen päälle glögisiirappia, tomuta annoksen päälle kanelia pienen siivilän läpi jos siitä pidät ja tarjoile annokset oitis jottei parfait sula liikaa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...