30. joulukuuta 2011

Sahramilohi ruusukkeet


Sahramilla maustetussa valkoviinissä haudutettuja lohiruusukkeita Uudeksi vuoden aatoksi.

Voisi vaikuttaa että olen viime aikoina vain valmistanut ruokaa riisistä jossain muodossa ja maustanut sen sahramilla, mutta totuus on se että nämä lohiruusukkeet valmistuivat jo paljon ennen joulukuuta, mutta ne sopivat vasta nyt tänne muiden ruokien sekaan. Tarjoilin nämä lohiruusukkeet perunoiden kera, mutta keitetty riisi sopii aivan yhtä hyvin lohen kanssa.

Alkujaan käytin tähän haalean vaaleanpunaista villiä Itämeren lohta, mutta koska se nykyään on uhanalainen kalalaji, valmistan tämän nykyään aina Norjalaisesta viljellystä merilohesta. Parhaiten ruusukkeiden, tai oikeastaan ohuiden kokonaisten viipaleiden leikkaaminen onnistuu kalafileistä joissa vielä on nahka tallella, mutta mahatonkin filee käy hyvin jos osaan käyttää veistä.

Käytä tähän jotain hyvää kuivaa valkoviiniä, ja se voi mielellään olla sitä samaa jota aiot tarjoilla ruoan kera. Ruoka ei koskaan ole sen parempaa kuin sen raaka-aineet, ja kehnoa viiniä käyttämällä ruoastakaan ei tule häävi. Ei ole huolta käyttää viiniä vaikka tarjoilee ruokaa lapsillekin, tässä tapauksessa viinin alkoholi kiehuu pois liemen kokoon keittämisen aikana. Sipuli jää liemen sekaan jotta se nataa oman makunsa kastikkeelle, mutta jotta se myös itse maustuu sahramilla ja viinillä ja se tarjoillaan ruusukkeiden lisukkeena. Voit lukea reseptistäni paistettua tofua ja hillottuja kehäkukan terälehtiä miten voit itse ensi kesänä ottaa talteen ja hillota kehäkukan terälehtiä ruoan raaka-aineeksi.

Lohta tarvitset noin 100–150 grammaa jokaista syöjää kohden ja tällä reseptillä saat lämpimän ruoan neljälle aikuiselle, ja lämpimänä alkuruokana tämä riittää noin kuudelle hengelle. Voit samoilla mausteilla myös keittää kokonaisen lohifileen ja tarjoilla sen tämän kastikkeen kera.

Sahramilla maustetut lohiruusukkeet

400-600 g lohta
1 Sipuli
2 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl vettä
½ tl valkopippuria
½ tl suolaa
ripaus sahramia
loraus kermaa

Viimeistelyyn:
kourallinen tuoretta korianteria
2 rkl hillottuja kehäkukan terälehtiä

Kuori sipuli ja viipaloi se ohuelti. Mittaa kattilaan viini ja vesi ja lisää sen sekaan suola, pippuri ja sahrami. Anna liemen lämmetä poreilevaksi. Leikkaa lohesta noin puolen sentin paksuisia pitkiä viipaleita. Varo rikkomasta kalaa jotta ruusuista tulee kauniita. Kiedo lohiviipaleet yksitellen ruusuiksi etusormen ympärille ja kiinnitä ne cocktailtikulla keskeltä. Lisää poreilevan liemen sekaan sekä sipulisuikaleet että lohiruusukkeet ja anna kalan kypsyä pari kolme minuuttia ja nosta sitten ruusukkeet reikäkauhalla ylös. Pane ruusukkeet sivuun, peitä ne alumiinifoliolla ja pidä ne lämpiminä. Keitä kokoon liemi kunnes vain kolmas osa siitä on jäljellä, nosta ylös sipulisuikaleet ja pidä en lämpiminä sen aikaa kun viimeistelet kastikkeen. Lisää liemen sekaan loraus kermaa ja tarkista kastikkeen maku. Mausta se suolalla ja valkoisella pippurilla oman makusi mukaan jos se sitä vielä tarvitsee.

Annoksien viimeistely:
Huuhtele korianteri huolellisesti ja anna sen kuivahtaa. Asettele sipulia keskelle lämpimille lautasille ja nosta päälle lämpimänä pidetyt lohiruusukkeet. Lusikoi päälle sahramikastiketta ja viimeistele annokset tuoreilla korianterin lehdillä sekä hillotuilla kehäkukan terälehdillä. Tarjoile oitis keitettyjen perunoiden tai keitetyn riisin ja raikkaan vihreän salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...