3. joulukuuta 2011

Joulun makeat marmeladit


Marmeladeja, makeita ihania erivärisiä, jokaisen makuun sopivia makeita läpikuultavia herkkupaloja. Nopea ja helppotekoinen joululahja ystävälle, makea ruokatuliainen koko vuoden ympäri.

Appiukko on erityisen ihastunut vihreisiin kuuliin ja muutenkin marmeladeihin, ja mietin monta vuotta tekeväni hänelle niitä ennen kuin vihdoin ja viimein sain toimivan reseptin aikaiseksi ja sain vhidoin ja viiemein valmistettua niitä hänelle joululahjaksi.

Liivatetta tai agar-agaria

Marmeladeja on perinteisesti valmistettu liivatetta käyttämällä mutta liivatteesta valmistettu hyytelö sulaa huoneenlämmössä. Liivate on yleisesti käytetty hyytelöaine ja sitä löytää jokaisesta ruokakaupasta mutta se valmistetaan keittämällä porsaan, härän tai linnun luita, nahkaa ja rustoja. Myös kalasta saa liivatetta mutta tämä hyytelö vaihtoehto ei välttämättä sekään kuulosta kovin ruokahalua kiihottavalta. Parempi vaihtoehto on pektiini jota esiintyy luonnollisesti hedelmissä, varsinkin happamissa omenissa tai puolukassa tai Agar-agar.

Vegaaneille sopivaa

Agar-agar on merilevästä valmistettu hyytelöaine ja se sopii kasvisyöjille ja vegaaneilla. Ennen vanhaan agar-agaria sai vain kokonaisina merilevän paloina jolloin sitä piti ensin liottaa ja keittää kauan ennen kuin sitä pystyi käyttämään itse hyytelön valmistukseen. Nykyään agar-agaria saa valmiina hiutaleina, ainakin luontaistuotekaupoista, ja marmeladien valmistaminen on helpottunut ja nopeutunut.

Anna marmeladien kuivua

Huomasin kuitenkin että marmeladien pinnan kannattaa antaa kuivua ritilälle asetetulla voipaperilla pari päivää ennen niiden sokerointia, jotteivät kuutiot liukene sokerista. Tämä siitä syystä etten halua marmeladeistani liian makeita. Jos käytät enemmän sokeria ei tätä kuivatusvaihetta välttämättä tarvitse tehdä.

Marmeladeja mehusta tai soseesta

Voit valmistaa marmeladeja käyttämällä jopa pelkkää vettä käyttämällä johon lisätään sosetta tai sen voi tehdä mehusta. Marmeladin valmistuksessa vain oma mielikuvitus rajoittaa mistä niitä valmistaa.
marmeladeihin soveltuvat tuoreet hedelmät ja marjat joista soseuttamisen jälkeen valmistetaan marmeladia, tai valmis mehu tai hillo. Marmeladeissa voit käytä esimerkiksi luumuhilloa, kuningatar- tai vadelmahilloa, omenasosetta, mustaherukkaa, pihlajanmarjaa, mansikkahilloa, mustikkahilloa tai jopa kurpitsahilloa.

Valmista mehua tai hilloa käyttäessä pitää vain muistaa, ettei sokeria tarvitse lisätä yhtä paljon kuin vettä ja sosetta käyttäessä. Jos käytät sosetta tai hilloa, soseuta se ensin siivilän läpi jottei siinä ole kuoren paloja tai siemeniä, ne eivät kuulu marmeladeihin. Marmeladien kuuluu olla herkullisen läpikuultavia, sokeroituja suupaloja.

Eteeristä öljyä mausteeksi

Maustamisessa voit myös käyttää eteerisiä öljyjä. Sopivia tähän ovat esimerkiksi laventeli, piparminttu basilika, timjami, bergamotti, appelsiini, greippi, sitruuna, tai mahdollisia allergioita. Joissakin luontaistuotekaupoissa myydyissä eteerisissä öljyn pulloissa lukee että ne sisältävät 100 % eteeristä öljyä mutta kuitenkin koostuvat vain 10 % eteerisestä öljystä ja loput 90 % jostain muusta öljystä. Näitä öljyjä ei yleensä edes käytetä sisäisesti, vaan nämä on tarkoitettu kehon iholle ulkoisesti hierontaan jne.

Niitä on myös niiden kalliin hinnan takia jatkettu toisella kasvisöljyllä (usein jojoba- tai manteliöljyllä). Pointtini on että lue mitä ostat ja mitä se sisältää, etikettikin voi mainostaa väärin. Kun kyselin tätä tuottajalta he eivät osanneet selittää miksi pullossa luki 100% eteeristä öljyä vaikka 90% pullon sisällöstä oli muuta kuin mitä etiketissä luki. Varmista vain eteerisiä öljyjä käyttäessä että niitä voi käyttää sisäisesti, ja ne ovat niin vahvoja ettei niitä pidä käyttää marmeladeihin kuin vain 1-2 tippaa per puoli litraa nestettä.

Marmeladien pitää olla läpikuultavia sokerilla kuorrutettuja paloja ja ne voi kierittää joko hienossa ruokosokerissa, tavallisessa taloussokerissa tai tomusokerissa riippuen halutusta ulkonäöstä. Makeutustakin voi vaihdella mielensä mukaan, vaahteransiirappia, hunajaa, ruokosokeria, valkoista hienoa sokeria, hedelmäsokeria tai Muscovadosokeria tms.

Luontaista väriä

Jos haluat voit myös käyttää talousväriä niiden värjäämiseen, tällöin pari tippaa riittää hyvin pitkälle. Itse suosin vain luonnollisia raaka-aineita joten minun marmeladini eivät sisällä itään muuta kuin omaa väriänsä. Ne ovat sitä miltä ne näyttävät. Itse valmistan eri makuisia marmeladeja hieman pienemmissä erissä, noin puolen litran, jotta saan joka joulu pienen marmeladivalikoiman, ja joka myös vaihtelee vuodesta toiseen kestosuosikkeja unohtamatta, ja että ja niitä löytyy jokaisen makuun.
Jos makean nälkä iskee pahasti voit myös kokeilla reseptiäni joulun suklaaherkut.

Marmeladien perusresepti

5 dl mehua tai vettä
2 rkl agar-agar hiutaleita
2 dl hillosokeria
(pari kolme tippaa aitoa eteeristä öljyä)
(1 dl marja tai hedelmäsosetta)

Mittaa neste kattilaan ja maista tarvitseeko se lisä sokeria. Lisää sokeria oman makusi mukaan ja anna sokerin liueta nesteeseen. Ripottele agar-agar hiutaleet kylmään nesteeseen pinnalle ja anna mehun lämmitä ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä sitä aika ajoin sekoittaen 4-5 minuuttia kunnes kaikki hiutaleet ovat liuenneet nesteen sekaan. Tässä vaiheessa lisäät hillon tai soseen jos sitä käytät. Sekoita seos hyvin ja kaada se laakeaan astiaan jossa annat sen hyytyä 1-2 vuorokautta huoneenlämmössä. Leikkaa hyytelö kuutioiksi ja anna niiden kuivua päivä pari ritilälle asetetulla voipaperilla. Käännä niitä aika ajoin jotta ne kuivuvat yhtä paljon joka puolelta. Kierittele marmeladit sokerissa ja paketoi läpinäkyvään sellofaaniin. Koristele pakkaus kauniilla rusetilla ja vie tuliaisena suvulle kun menet jouluna käymään, tai anna ruokalahjaksi makeasta pitävälle ystävälle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...