21. joulukuuta 2011

Machateetryffelit

Tummia suklaatryffeleitä jotka maustettu Machalla, japanilaisella vihreällä teellä.

Joka vuosi valmistan jotain suklaaherkkua jouluksi ja tänä vuonna valmistin machateellä maustettuja tummia suklaatryffeleitä. Vaikka suklaatryffelit kuulostavat epäterveelliselle syötävälle on näillä ihanilla herkullisilla tryffeleillä enemmän hyviä vaikutuksia kuin haitallisia jos niitä syö kohtuuden rajoissa eikä liioittele ja ahmi kaikkia kerralla koska ne vain ovat niin herkullisia.

Teellä on paljon hyviä vaikutuksia terveyteemme, ja vihreässä teessä niitä on vieläkin enemmän koska teetä ei ole samalla tavalla käsitelty kuin mustaa teetä. Vihreätee sisältää paljon antioksidantteja ja sen väitetään vähentävän veren kolesterolia. Myös tummalla suklaalla on hyvä vaikutus terveyteemme, ja tästä voi lukea enemmän reseptistäni tumma inkiväärinen suklaakakku. Käytin näihin tryffeleihin tummaa 80 % kaakaota sisältävää suklaata, mitä enemmän kaakaota suklaa sisältää sitä terveellisempää se on. Siinä on vähemmän rasvaa, ja se ei sisällä niin paljon sokeriakaan kuin vaaleampi suklaa. Maitosuklaata en periaatteessa käytä koskaan, mutta lämpimää kaakaota voisi kai sanoa maitosuklaaksi.

Macha on japanilaista jauhettua vihreätä teetä. Se on melko kitkerää maultaan, joten tähän n lisättävä vähän sokeria ja vaikka itse en kuitenkaan pidä hyvin makeasta, valmistan nämä joulusuklaat koko seurueelle joten niissä on hieman enemmän makeutta kuin lisäisin niihin jos valmistaisin niitä vain itselleni. Jos pidät vihreästä teestä voit myös kokeilla reseptiäni senchatee-sorbetti josta voit lukea lisää vihreän teen terveysvaikutuksista.

Käytin tähän taas kerran manteliöljyä voipaperin sivelyyn koska se ei ole suklaan kanssa liian kitkerää tai vahvanmakuista kuten esimerkiksi oliiviöljy olisi tässä tapauksessa. Liika kitkeryys, jota jo on machassa, ei olisi hyväksi näille tryffeleille. Jollei sinulla ole manteliöljyä tai jotain muuta pähkinäöljyä, voit käyttää jotain miedon makuista öljyä kuten esimerkiksi rypsi-, viinirypäleensiemen- tai auringonkukkaöljyä.

Useimmiten suklaa sulatetaan aina kulhossa vesihauteen päällä mutta tällä kertaa lämmitin kerman ja kaadoin sen suklaan päälle. Homma hoituu helpommin ja pienemmällä vaivalla, mutta myös nopeammin kuin ei tarvitse olla huolissaan ja varoa suklaan palamista. Voit käyttää näihin tryffeleihin tavallista voita jossa on suolaa. Makeus vaatii ripauksen suolaa jotta se korostuu, eikä ole yhtä imelä kuin ilman suolaa. Laktoosittomiksi saat tryffelit kun valitset laktoosittoman kerman sekä voin, tryffeleiden valmistustapa ei mitenkään muutu tästä. Laktoosittomat tryffelit onnistuvat aivan yhtä hyvin kuin tavallisesta voista ja kermasta valmistetut ja kanamunaa tryffelit eivät sisällä ollenkaan, eikä myöskään gluteenia. Vaihtoehtoisesti voi vegaaneille käyttää kookosrasvaa ja kookoskermaa maidon ja kerman sijaan.

Valitsin taas kerran laiskuudessani kierittää tryffelit tummassa 100 % kaakaota sisältävässä kaakaojauheessa, mutta nämä tryffelit voi yhtä hyvin päällystää sulatetulla suklaalla: tällöin suklaa kannatta sulattaa joko mikrossa, tai vesihauteessa. Pistä tryffeli cocktailtikun nokkaan ja kasta se sulaan suklaaseen. Anna niiden kovettua ritilällä tai voipaperilla ennen kuin pakkaat ne tiiviiseen rasiaan ja säilytät ne jääkaapissa kunnes on aika syödä ne. Voit Macha-tryffeleiden lisäksi myös valmistaa myös glögitryffeleitä, kummatkin sopivat hyvin joululahjaksi suklaaherkuille persolle ystävälle, ja sinulla on vielä hyvin aikaa saada ne valmistettua ennen joulunpyhiä. Näitä voi myös valmistaa jouluna, kunhan vain olet varannut raaka-aineet valmiiksi kotiin.

Machateetryffelit
250 g tummaa suklaata
50 g voita
50 g ruokosokeria
2 dl kermaa
½ tl machateetä
öljyä vuoan voiteluun

Ota voi ulos jääkaapista jotta pehmenee. Riko suklaa pienemmiksi paloiksi kulhoon. Lisää suklaan sekaan pehmeä voi nokareina. Mittaa maito kattilaan, lisää sokeri ja tee ja sekoita. Kuumenna kuumaksi mutta älä anna sen kiehua. Kaada teellä maustettu maito suklaan päälle ja sekoita. Anna kaiken suklaan sulaa maidon lämmöstä. Vuoraa laakea astia tai vuoka voipaperilla ja sivele se ohuelti öljyllä. Kaada tryffelimassa vuokaan ja anna sen jäähtyä joko jääkaapissa tai viileässä pari tuntia. Kun tryffelimassa on jäähtynyt, voit joko kuutioida sen tai muovailla massasta munia kahdella lämpimällä lusikalla. Kierittele tryffelit kaakaojauheessa ja asettele valmiit tryffelit vadille tarjolle. Säilytä valmiit tryffelit tiiviissä rasiassa jääkaapissa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...