19. joulukuuta 2011

Joulun tähtitortut


Jouluksi kullankeltaisia rapeita voitaikinasta leivottuja tähtitorttuja, joissa makea luumusoseella täytetty torttusydän. Joulun perinteiset tähtitortut voitaikinasta ja luumusoseella.

Tämä on taas kerran niitä ruokia jotka juoduin oppimaan alusta lähtien miten ne tehdään. Voitaikinaa sai kyllä kaupasta ostettua, mutta en ole vieläkään tottunut että Suomessa kaupasta saa ostettua valmista luumusosetta jota voisi käyttää joulutorttuihin. En ole koskaan edes maistanut tätä valmista luumusosetta vaan valmistan edelleen joka joulu oman soseen, ja se on yllättävän helppoa.

Joulutortut luumuhillolla
Meillä joulutorttuihin tuli aina luumusosetta mutta perinteisesti tähän on aikaisemmin myös käytetty omenasosetta. Tähän sopisi myös tonkanpavuilla maustettu luumuhillo, varsinkin jos sitä vähän keittää kokoon tai sekoittaa kuivatuita luumuista valmistettua luumusosetta luumuhillon kanssa.

Muita vaihtoehtoja torttujen makuun luumusoseen ja luumuhillon lisäksi ovat esimerkiksi kurpitsahillo ja mustikkahillo. Meillä torttujen luumusose maustetaan aina tilkalla tuoretta sitruunamehua, näin soseesta ei tule ylen makeaa mutta torttujen luumusoseen voi maustaa jos niin haluaa, tähän sopii mm kaneli ja neilikkaripaus ja omenasosetta voi maustaa myös kanelilla, kardemummalla sekä vaniljalla.

Luumut vain ensiksi veteen likoamaan niukkaan veteen kulhossa vähintään pariksi tunniksi kunnes ne ovat imeneet itseensä vettä eivätkä enää ole niin kuivia ja sitkeitä. Tämän jälkeen luumut kiehautetaan sokerin kanssa ja soseutetaan ja luumusose on valmis torttuihin käytettäväksi. Tällä samalla periaatteella voisi hyvin myös valmistaa luumukiisseliä jos käyttäisi vähän enemmän nestettä ja lisää suurustaa kiisselin perunajauhoilla.

Parasta näissä joulutortuissa on että luumusose säilyy verrattavan pitkään jääkaapissa säilytettynä, ja voit helposti leipoa lisää joulutorttuja pienissä erissä kun niille on tarvetta esimerkiksi yllätysvieraiden ilmestyttyä ovelle. Joulutortut ovat kaikista parhaimpia suoraan uunista vielä vähän lämpiminä, joten leivo niitä mieluummin lisää kuin ison satsin kerralla. Torttuja voisi tietenkin leipoa valmiiksi pakkaseen, mutta tällöin ne eivät mitenkään edes ole verrattavissa tuoreiden vastapaistettujen joulutorttujen kanssa. Ja vaikket muuta osaisi leipoa tai ehdi itse jouluksi valmistaa, kannattaa tuoreiden tähtitorttujen eteen nähdä vaivaa.
Kanelilla tomutettu tähtihpohja

Täytettä jokaiseen tähteen menee noin teelusikallinen, korkeintaan kaksi. On muistettava ettei sosetta, tai hilloa, saa olla liikaa. Sose ei myöskään saa olla liian löysää. Soseella ja hillolla on tapana nousta yliäyräiden kun niitä kuumennetaan uunissa, ja liian suuri määrä sosetta sotkee vain uunin ja uunipellit turhaan. Myös taikinan voi maustaa, leikkaa taikinaneliöt valmiiksi ja tomuta kanelilla ennen hillon lisäämistä tortun keskelle.
Muista kuitenkin kiinittää jokainen tähden kärki cocktailtikkuun jotta tähdet pysyvät kauniisti koossa eikä repeile auki.

Valmis paistettavaksi
Jos sinulla on kiire ja haluat joulutorttujen maun mutta ulkonäöllä ei niin ole väliä, ei sinun ole välttämättä leivottava torttuja tähtien muotoisiksi, voit yhtä hyvin valmistaa joulukierteitä samalla tavalla kuin reseptissäni mantelipiparkakkukierteet. Levitä vain voitaikinalle ohutkerros luumusosetta, kääri tiiviistä rullalle ja leikkaa rullasta vajaan sentin paksuisia paloja. Asettele kierteet voipaperille, sivele ne kevyesti vispatulla munalla ja paista ne uunissa. Tomuta luumukierteet tomusokerilla kun ne ovat jäähtyneet. Joulutorttuihin käytetään usein taikinaleikkuria apuvälineenä, mutta homma hoituu yhtä hyvin kuorimaveitsellä jolla leikkaa taikinaa. Tällöin tähtien hieman säröinen reuna jää sileäksi mutta sillä ei ole mitään vaikutusta makuun, vain ainoastaan ulkonäköön.

Tässä minun on myönnettävä etten tiedä tarkkoja määriä luumuja suhteessa veteen tai sokeriin, olen aina valmistanut luumusoseen näppituntumalla. On kuitenkin tärkeää ettei sokeria ole liikaa, ja että vettä on vain niukasti, jottei soseesta tule liian löysää. Joulutortuissa oikaisen mielelläni ja käytän kaupasta ostettua valmista voitaikinaa, laiska kun olen. Täällä Suomessa voitaikinaa saa useimmiten valmiina levyissä, ja näistä levyistä tulee noin kolmesta neljään joulutorttua, vähän riippuen miten ohutta voitaikinasta kaulii. 500 gramman voitaikinapakakkausessa on 5 voitaikinalevyä joista saat leivottua 15 joulutorttua.

Tähtitortut

500 g voitaikinaa


Luumusose:

2 dl kuivattuja luumuja
3 dl vettä
½-1 dl sokeria
1-2 rkl sitruunamehua

Sivelyyn:
1 kananmuna

Viimeistelyyn:
tomusokeria

Luumusose:
Pane kuivatut luumut likoamaan veteen vähintään tunniksi pariksi. Kaada luumut kattilaan, ja lisää sokeri. Kaada luumujen liotusvettä kattilaan kunnes sokeri on kosteaa. Lisää vettä jollei liotusnestettä ole tarpeeksi. Kiehauta luumuseos, varo sitä palamasta pohjaan. Soseuta luumut ja lisää sekaan tilkka tuoretta sitruunamehua. Sekoita kunnolla. Anna soseen jäähtyä kunnolla ja säilytä se tiiviissä purkissa tai rasiassa jääkaapissa.

Joulu tortut:
Sulata voitaikina sen pakkauksessa olevan ohjeen mukaan voipaperilla. Leikkaa suorakulmasta kaksi neliöö ja leikkaa jokaisen neliön kärjestä viilto sen keskikohtaa päin. Jätä keskelle kokonaista taikinaa tortun keskustaa varten. Asettele hiukan luumusosetta tortun keskelle ja taittele yksi kärjistä tortun keskustan päälle. Tortut ovat näyttävämpiä jos taitat aina saman puoliskon kärjistä keskelle. Kiinnitä kaikki neljä siipeä cocktailtikulla kärjistään päällekkäin soseen päälle. Asettele tortut voipaperille uunipellillä ja sivele tortut kevyesti rikkivispatulla kananmunalla. Paista tortut 225 asteen lämmössä keskellä uunia noin 10–15 minuuttia kunnes tortut ovat saaneet kullankeltaisen kauniin värin. Poista heti cocktailtikku tähdistä ja anna torttujen jäähtyä voipaperilla ritilällä ja sirottele niiden päälle tomusokeria siivilän läpi ennen niiden tarjoilua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...