7. joulukuuta 2011

Trifle kerrosjälkiruoka


Makeita mansikoita, spongefingers, kurpitsahyytelöä, vadelmavanukasta, vaniljavanukasta ja vispattu kermaa, se on ihanan herkullinen Trifle.

Englannista kotoisin oleva Trifle, joka koruttomasti selitettynä on kerrosjälkiruoka tai kerrosvanukas. Sana Trifle tarkoitta suomeksi pikkuasiaa, sivuseikkaa, mitätöntä tai merkityksetöntä mutta jälkiruokana se ei ole mikään mitätön asia vaan sen sijaan hyvin merkityksellinen ja ainakin minulle henkilökohtaisesti tärkeä jälkiruoka. Trifle on niin näyttävä jälkiruoka, varsinkin mitä enemmän kerroksia siihen teet joten se kannatta aina valmistaa läpinäkyvässä lasikulhossa tai astiassa jotta kaikki saavat nauttia sen raidallisesta kauneudesta ja itse voit ylpeänä ihailla omaa aikaansaannostasi.

Kerrosjälkiruoka

Meillä kautta aikojen omista teinivuosista lähtien on ehdottomasti ollut suosituin jälkiruoka on ollut ja opin sen valmistaman vuonna 1985 hieman perinteisestä Triflestä poikkeavalla tavalla. Perinteinen brittiläinen Trifle on pelkistetympi kuin oppimani versio ja siinä vain kolme kerrosta. Triflessä on aina pohjassa sherryllä kostutettuja spongefingers keksejä tai spongecake sokerikakkua, hedelmiä tai marjoja, hedelmähyytelöä, toisessa on custardia, siis meikäläisittäin vaniljakastiketta tai vanukasta, joka joskus voi olla maustettua esimerkiksi kirsikalla tai kuten tässä tapauksessa kurpitsalla ja koko helahoito viimeistellään vispikermalla.

Oppimassani Triflessä sen sijaan oli enemmän kerroksia ja makuja kuin siinä jota yleisesti valmistetaan ja jota myös saa valmiina ostettu kaupasta Iso-Britanniassa. TässäTriflessä on vähintään kaksi eri makuista hyytelöä ja saman verran vanukaskastikkeita. Vaniljakastikkeena käytän tavallisesti perusreseptiäni jota myös käytin appelsiinikukalla maustettuihin mansikkaleivoksiin. Hyytelönä taas käytin periaatteessa samaa reseptiä kuten aina, joten se sinun kannattaa lukea reseptistäni joulun makeat marmelaadit.

Mansikat maustumassa
Ennen vanhaan minulla oli kaappi täynnä erimakuisia hedelmäcocktailia pohjaksi, marja- ja hedelmä hyytelöitä sekä erimakuisia vaniljakastikkeita jauhemuodossa tähän tarkoitukseen, jotta voisin ilman varoitusaikaa valmistaa herkullista Trifleä, ja joskus aikoinaan kun löysin kaapista melkein kymmenen vuotta vanhaa hyytelöä, hyytelöä jota siis oli muuttanut mukanani aika monta kertaa kysyin itseltäni miksen itse valmistaisi Trifleä alusta loppuun asti itse.

Hedelmähyytelö

Hyytelöhän on hyvin helppoa saada aikaiseksi, ja niin on vaniljakastikekin, ja senkin saa itse maustettua niillä mausteilla joita juuri sillä hetkellä on käsillä, joten aloin valmistaa omat Triflet itse. Tämä valmistuotteiden käyttö taisi vain olla oire siitä millä tavalla alkujaan kyseisen jälkiruoan opin valmistamaan, enkä sittemmin kuin vasta pakon edessä miettinyt parempaa tai vaihtoehtoista tapaa valmistaa Trifleä.

Vaniljakastiketta

Custard on siis tavallaan vaniljakastiketta, ranskaksi Creme Anglaise, ja valmistetaan oikeasti käyttämällä kastikkeen saostukseen kanan munankeltuaista, mutta tässä hieman helpommassa versiossa oikaisin käyttämällä maissitärkkelystä kanan munan sijaan jotta se sopii myös kasvissyöjälle. Spongefingers, ne keksit jota tähän perinteisesti käytetään on samaa kuin Italialaisessa Tiramisussa, savojardikeksejä, ja myös kummankin jälkiruoan valmistustapa ovat muunnelmia samasta teemasta, kuivat keksit kostutetaan alkoholia sisältämällä nesteellä, päälle vanukasta ja kermaa.

Valmista Trifle etukäteen

Kummatkin jälkiruoat kannattaa tehdä hyvissä ajoin jo pari päivää ennen jotta eri hyytelökerrokset saavat hyytyä kokonaan ja edeltävän päivänä lisätään vanukas jotta jälkiruoan raaka-aineet saavat tarpeeksi aikaa nivoutua yhteen tarpeeksi kauan jotta tulos olisi paras herkullinen. Vasta samana päivänä lisätään Triflen päälle vispattua kermaa joka viimeistellään joo kaakaojauheella tai mantelilastuilla ja tällä kertaa meille valmistui Itsenäisyyspäiväksi mansikkainen Trifle jossa kurpitsavanukasta.

Kurpitsasose
Kun teet itse koko Triflen alusta alkaen itse voit säädellä sen makeutta. Kaupasta ostetuissa vanukasjauheissa ja valmiiksi maustetuissa hyytelöissä on paljon sokeria jota ilmankin pärjää hyvin ja koska meillä kaikilla on vähän erilaiset makutottumukset makean suhteen on reseptissä mainittuna vähimmäismäärä joka kerrasta toiseen vaihtelee raaka-ainesten makeudesta riippuen, mutta voit hyvin makeuttaa hyytelön ja vanukkaan oman makeanhimosi mukaan ja käyttää enemmän.

Kurpitsahyytelöä

Kurpitsasoseessa vain on lisättynä pieni ripaus suolaa jotta se korostaa paremmin kurpitsan makeutta ja tonkanpavun omintakeista vaniljaista makua. Jos halut kirkkaan ja läpinäkyvän hyytelön kannattaa sose ensin siivilöidä mehuksi, ja ajan puutteessa jätin tästä tällä kertaa toisen hyytelökerroksen pois. Vadelmavanukkaan valmistin vadelmahillosta joten se tarvitsee vähemmän maissisuurustetta kuin vaniljakastike jos hillon on käytetty hillosokeria ja Triflessa on jo niin paljon makeutta joten voit käyttää kuivaa sherryä, vaikka alkuperäisreseptissäni piti käyttää makeaa sherryä.

Sherryä

Tämä Trifle on tarkoitettu aikuisille koska se sisältää sherryä mutta voit hyvin jättää sherryn pois, jos niin haluat ja valmistaa lapsille paremmin sopivan version käyttämällä mansikka mehua keksein kostutteluun. Laktoosittoman saat tästä korvaamalla maidon ja kerman laktoosittomalla, ja hyytelöön voit käyttää agar-agaria jotta jälkiruoka sopii kasvissyöjälle.

Vegaaneille tämä taas ei tässä versiossa ole sopivaa syötävää, voihan tietysti kerman ja maidon mahdollisesti korvata soijakermalla ja soijamaidolla mutta tällöin tulos ei ole sama, joten jättäisin itse sen version kokeilematta. Sekä hyytelön että vanukkaan saat hyytymään nopeammin kuin kattilan panee tiskialtaaseen jossa on kylmää vettä ja jääkuutiota, tai jos sinulla vain on mahdollisuus siihen, pane ne ulos jäähtymään. Varo vain antamasta hyytelön jäähtyä kokonaan ja asettua kattilaan kiinni.

Trifle lasikulhossaan

Hyytelöksi liivateella

Triflessä on hyytelöä johon käytetään liivatetta, ja liivate sulaa huoneenlämmössä, joten pidä Trifleä esillä vain niin lyhyt aika kuin on pakollista, ja pidä se muuten jääkaapissa. Trifle säilyy jääkaapissa pari kolme päivää tämän jälkeen hääkaapissa, jollei sitä kukaan syö. Triflen ulkonäkö kärsii kuitenkin heti kun sen syömisen aloittaa, joten kannattaa mieluummin antaa tätä herkkua vierailla kotiin vietäväksi jos sitä vain yhtään jää yli.

Tämä on erittäin iso ja runsas jälkiruoka, ja tällä reseptillä saat reilusti jälkiruokaa isoille syöpöille, noin 6-8 hengelle mutta tukevan päivällisen jälkeen tästä riittää isommallekin seurueelle.

Kurpitsatrifle mansikoilla

10–12 savojardikeksejä (spongefingers)
½ dl sherryä
5 dl mansikoita
3-5 rkl sokeria
1 rkl tonkanpapu-uutetta
2 dl vispikermaa


Kurpitsahyytelö

5 dl kurpitsasosetta
2 dl vettä
1-2 dl sokeria
6 liivatelehteä
pieni hyppysellinen suolaa


Vaniljavanukas

5 dl maitoa
5-6 rkl Maizena jauhoja
3-4 rkl sokeria
1 vaniljatanko

Vadelmavanukas

2 dl vadelmahilloa
5 dl maitoa
4-5 rkl Maizena jauhoja
1-2 rkl sokeria

Trifle:
Asettele tarjoilukulhon pohjalle savojardikeksit, spongefingers, voit jättää ne joko kokonaisiksi tai katkaista ne puoliksi. Kaada mansikat pieneen kulhoon ja lisää sokeri ja tonkanpapu-uute. Sekoita kunnolla ja anna mansikoiden maustua viitisen minuuttia. Kostuta keksit sherryllä ja asettele mansikat niiden päälle ja lomaan. Kaada loppu mansikkamehu keksien päälle.

Kurpitsahyytelö:
Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan kymmeneksi minuutiksi. Kaada kurpitsasose kattilaan, lisää sokeri, tonkanpapu-uute ja vesi. Lämmitä miedolla lämmöllä hitaasti jottei sose pala kattilan pohjaan. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne soseeseen, Sekoita kunnes kaikki liivate on sulanut soseeseen. Ota kattila lämmöltä ja anna sen jäähtyä jonkun aikaa ennen kuin kaadat sen astiaan mansikoiden ja keksien päälle. Peitä kulho kelmulla ja pane se jääkaappiin hyytymään kokonaan, mielellään yön yli.

Vaniljavanukas:
Mittaa kattilaan maito ja lisää sen sekaan sokeri. Halkaise vaniljatanko ja raput sen sisältä siemenet. Lisää vaniljan siemenet sekä halkaistu tanko maidon sekaan ja sekoita kunnolla ja anna maidon lämmetä muttei kiehua. Sekoita Maizena jauhot tilkkaan vettä pienessä kulhossa ja kaada se nauhana maidon sekaan koko ajan sekoittaen. Keitä vaniljavanukasta vielä kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä kunnes se on paksua. Ota vanukas pois lämmöltä, ongi ylös vaniljatanko ja anna vanukkaan jäähtyä kunnes se alkaa olla paksua ja kaada se hyytelön päälle. Anna vanukkaan jäähtyä kokonaan, jonka jälkeen ennen kuin kaadat päälle seuraavan maustetun vanukkaan. Peitä kulho taas muovilla ja pane se jääkaappiin asettumaan yön neljäksi tunniksi tai yön yli.

Vadelmavanukas:
Mittaa kattilaan maito ja lisää siivilöity vadelmahillo sekaan. Anna maidon lämmetä muttei kiehua. Sekoita Maizena jauhot tilkkaan vettä pienessä kulhossa ja kaada se nauhana maidon sekaan koko ajan sekoittaen. Maista vanukasta ja lisää sekoittaen sokeria jollei se sinusta ole tarpeeksi makeaa.
Sekoita Maizena jauhot tilkkaan vettä pienessä kulhossa ja kaada se nauhana maidon sekaan koko ajan sekoittaen. Keitä vaniljavanukasta vielä kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä kunnes se on paksua. Ota vanukas pois lämmöltä ja anna vanukkaan jäähtyä melkein kokonaan ennen kuin kaadat sen vaniljavanukkaan päälle. Anna Triflen jäähtyä peiteltynä jääkaapissa.

Triflen viimeistely:
Vispaa kerma juuri ennen Triflen tarjoilua, mausta se vaniljalla jos niin haluat ja lisää se Triflen päälle. Kerma ei saa olla liian paksua tai tönkköä. Viimeistele jälkiruoka tomuttamalla sen päälle joko kaakaota tai kerman pinnalle mantelilastuja.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...