4. joulukuuta 2011

Egg nogg


Iso-Britanniassa Eggnogia myydään joka ruokakaupassa valmiina sekoituksena joulunaikoihin, mutta se on aina parhainta juomista varta vasten valmistettuna kotona. Itse valmistetussa ei myöskään ole mitään lisä tai säilöntäaineita kuten kaupasta ostetussa yleensä on.

Tästä juomasta on monta versiota, ja tämä on se jonka opin ensimmäisillä baarimestarikursseillani, ja jota koko kesän sen jälkeen nautin aina kun sille syy löytyi. Tästä syystä opin valmistamaan ison kannullisen egg nogia, ja lisään sen sekaan aina jäitä jotta juoma pysyy tarpeeksi kylmänä. Tähän voit käyttää joko maitoa, jos haluaa kevyemmän vähemmän rasvaa sisältävän version, mutta itse suosin perinteen mukaan kermaa. Kerman voi halutessaan vispata kevyesti ennen sen lisäämistä muitten ainesten joukkoon ja sekoittaa, tällöin saa egg nogista hieman paksumman ja kermaisemman.

Sokerina eggnogiin oikeasti käytetään drinkkeihin tarkoitettua sokerilientä, jota jokainen baarimestari osaa itse valmistaa. Puolet sokeria ja sama määrä vettä keitetään kunnes sokeri on kokonaan liuennut veden sekaan. Pullota huolellisesti puhdistettuun lasipulloon ja säilytä sokeriliemi jääkaapissa kun se on kokonaan jäähtynyt. Sokeriliemi säilyy jääkaapissa parikin viikkoa jopa kuukauteen mutta tämän jälkeen se alkaa ajan mittaan pikkuhiljaa homehtua oli pullo sitten puhdistettu miten huolellisesti tahansa. Syy tähän on pullon avaaminen usein jolloin ilman mukana pulloon menee homeitiöitä. Käytän itse usein tomusokeria sokeriliemen sijaan koska sitä yleensä on käsillä, varsinkin kun joulunaika koittaa. Eggnog on kivaa vaihtelua joulunajan glögiin, ja sen voi halutessaan valmistaa laktoosittomasta kermasta, tai maidosta.

Alkoholina tähän voi valinnaisesti käyttää puolet konjakkia ja puolet rommia, mutta koska en pahemmin pidä rommista jätän sen suosiolla pois ja käytän vain ja ainoastaan konjakkia. Egg nogin päälle kuuluu aina raastaa muskottipähkinää, mutta sen voi myös halutessaan raastaa juoman sekaan ja sekoittaa sen. Toinen tapa kerman saada egg nogista paksumpaa on käyttämisen lisäksi käyttää lisää kanan munan keltuaisia kokonaisen kananmuna sijaan.

Joulun perinteinen egg nogg
3 cl rommia
3 cl konjakkia
1 kananmuna
1 dl kermaa
1-2 rkl tomusokeria (tai 1 rkl sokerilientä)
½ tl raastettua muskottipähkinää

Mittaa viina ja sokeri ja lisää ne sekoitusastiaan kananmunan ja jäitten kanssa ja sekoita kunnolla lusikalla. Vispaa kermaa kevyesti hieman paksummaksi ja lisää se muitten ainesten sekaan. Sekoita ja siivilöi jäät pois jos tarjoat juoman heti. Viimeistele juoma raastamalla muskottipähkinää se pinnalle. Kannussa voit sekoittaa kaikki ainekset jään kanssa ja kaataa ne lasiin niitä tarjoillessa. Kannua kannatta säilyttää jääkaapissa huoneenlämmön sijaan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...