8. joulukuuta 2011

Mantelipiparkakkukierteet


Piparkakkukierteet joissa mantelilastuja, nämä mantelipiparkakut ovat helpolla tavalla laiskalle ja kiireiselle joulun valmistamiselle tarkoitettu ja hyväksi todettu oikotie kuitenkaan tinkimättä mausta grammaakaan.

Monesti on kova kiire tai taivaallisen herkullinen piparkakkutaikina jostain syystä on hyvin vaikeaa leivottavaa, ja tämä tapa helpottaa siinä rutkasti. Saat herkullisen taikinan maun ja leipominen sujuu leikiten ja tämä tapa leipoa piparkakkuja on periaatteessa sama jota käytin jo viime vuonna Stilton juustolla, pähkinöillä ja kuivatuilla hedelmillä täytettyihin piparkakkukiekkoihin joita sinun kannatta myös kokeilla. Tässä piparkakkutaikinan maku ja laatu vastaa suurimmasta osasta piparkakkukierteiden maun tuloksesta joten huonolla piparkakkutaikinalla eivät saa yhtä hyvää tulosta kuin laadukkaalla, maukkaalla taikinalla.

Valmistan piparkakkutaikinan aina itse, vain piparkakkutaloihin olen usein hieman oikonut ja käyttänyt kaupasta ostettua taikinaa. Kaupasta saa ostettu valmista piparkakkutaikinaa muistaakseni 500 g pakkauksissa, joten siihen määrään sopii noin kahdesta desistä kolmeen desilitraan mantelilastuja.
Piparkakkutalot ovat esillä olonsa jälkeen joskus olleet niin pölyisiä ettei niitä aina ole tullut edes syötyä. Loppiaiseen on pitkä aika viimeisestä koulupäivästä, jolloin meillä perinteisesti kotona leivottiin piparkakkutalot. Samaa perinnettä käytettiin meilläkin jäkkikasvun leipoessa piparkakkutaloja, ja nykyään en niitä enää harrasta. Odottelen kun perinne taas alkaa jälkikasvun kotona kun siellä joskus aloitetaan oman jälkikasvun kasvatus.

Toisinaan minulla on suuresti ikävä sisareni kanssa piparkakkutalojen kimpussa ja niiden kokoamisessa vietettyjä hetkiä, kun vapain käsin mittaamatta ja ilman piirustuksia tai suunnitelmia väsäsimme isoja talokomplekseja ja linnoja. Se oli haastetta, ja minua harmittaa vain etten silloin tullut ajatelleeksi ottaa niistä kuvia, vaikka jo pienestä lähtien olen harrastanut valokuvaamista, ja kamera ei koskaan ole ollut kaukana käsieni ulottuvuudesta. En vain silloin vielä kuvannut ruokaa.

Mantelipiparkakkukierteet
piparkakkutaikinaa
mantelilastuja

Kauli piparkakkutaikina ohueksi neliöksi ja ripottele tasaisesti sen pinnalle mantelilastut. Kääri nyt taikinalevy tiukasti rullalle, kuin olisit leipomassa korvapuusteja. Kääri rulla muovikelmuun ja pane se jääkaappiin vähäksi aikaa jähmettymään, noin puolisen tuntia tunti, ennen sen leikkaamista. Leikkaa rullasta puolen sentin paksuisia viipaleita ja pane ne leivinpaperille uunin pellille. Paista mantelipiparkakkukierteet kuumassa, noin 200 asteessa uunin keskitasolla 8-10 minuuttia, aika riippuu uunista, mutta varo niiden tummumasta liikaa. Irrota piparit paistinlastalla voipaperista heti niiden uunista tultua mutta anna niiden hieman jäähtyä voipaperilla pellillä ennen ritilälle siirtämistä jossa ne saa jäähtyä kokonaan jotta niistä tulee oikein rapeita. Säilytä piparikierteet tiiviissä rasiassa jotta pysyisivät rapeina ja tarjoile niitä pikkujouluissa tai jouluna vaalean glögin, punaisen glögin tai makean jälkiruokaviinin kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...