Samettisen kermaista vaniljalla maustettua riisipuuroa jossa fileoitua appelsiinia kauniin läpikuultavan punaisen mansikkakastikkeen kera.
Tämän merkeissä toivotan kaikille lukijoilleni hyvää ja rauhallista joulua ja palaan joulun pyhien jälkeen taas koneen ääreen kirjoittamaan ruoasta. Ris à la Malta on ruotsalaisessa joulupöydässä ”must” jota ilman ei tule joulua, ja se tarjoillaan yleensä hyvin jäähdytettynä suoraan jääkaapista punaisen mehukastikkeen kera. Ruoan nimen alkuperästä ei ole tietoa mutta voisi on ainakin epäillä että se juontuu ranskan kielen ”Riz á l’amande”, siis manteliriisistä ja miksi näin selittyy kohta.
Riisin tulo Europpaan
Maurit toivat riisin viljelyn tullessaan valloittajina Gibraltarin salmen yli Pohjois-Afrikasta Espanjaan 800-luvulla ja keskiajalla yhdistelmä riisi ja manteli olivat hyvin usein käytettyjä yhdessä paastosääntöjen takia. Kolme päivää viikosta oli paastopäiviä, jolloin ei saanut käyttää maitotuotteita. Maito korvattiin paastopäivinä mantelimaidolla, ja tästä johtuen voin ymmärtää ruoan nimen, maitoriisiä. Keskiajalla riisi oli kallista ja hienoa, ja se maustettiin silloin usein sahramilla ja koska tämä ruoka sisältää vaniljaa joka ilmestyi meille vasta Kolumbuksen löydettyä Amerikan 1400-luvun lopulla, joten tätä ruokaa on uudistettu uusien mausteiden löydyttyä ja on myönnettävä että makea riisipuuro vaniljalla maustettuna on nerokas keksintö.Vaniljalla maustettua
Tämän ruoan voit valmistaa hyödyntämällä ylijäänyttä riisipuuroa jolloin helpointa on käyttää vaniljasokeria ja lisätä se kerman sekaan. Jos keität riisipuuroa varta vasten Ris a la Maltaan kannattaa siihen käyttää vaniljatankoa, joka halkaistaan, siemenet raaputetaan maustamaan riisipuuroa. Vaniljatangon puuttuessa voit korvata sen käyttämällä neljä ruokalusikallista vaniljasokeria, ei vanilliinisokeria, joka on eri asia eikä yhtä voimakkaasti vaniljamakuinen.Tonkanpapuja
Vaihtoehtoisesti voisi tämän myös maustaa tonkanpavuilla, jolloin 2-3 teelusikallista tonkanpapu-uutetta on riittävästi. Lisää tonkanpavuista ja sen uutteen valmistamisesta voit lukea reseptistäni tonkanpavuilla maustettua päärynäpiirasta ja tutulla tavalla laktoosittomaksi saat ruoan käyttämällä sekä laktoositonta vispikermaa että maitoa, mutta myö laktoositon maitojauhe käy tähän erittäin hyvin.Appelsiinia riisin sekaan
Käytin tähän tuoreita appelsiineja, mutta tähän voisi käyttää oikotietä ja käyttäen säilöttyjä mandariineja, jolloin niitä ei myöskään tarvitse fileoida, mutta maku ei ole sama kuin tuoreilla appelsiineilla. Lisää siitä miten tuoreet sitrushedelmät fileoidaan voit lukea reseptistäni appelsiiniankka. Mandariineja ei pidä olla liikaa, vain niiden pitää olla mehukkaita hedelmäisiä sattumia makean vaniljalla maustetun riisipuuron seassa.Mehukastiketta
Perinteisesti Ris à la Maltan kanssa tarjoiltu mehukastike on mansikkaa, vadelmaa tai sekamehua ja sen valmistaa tietysti omasta mehusta, ja sen voi tarjoilla joko lämpimänä tai kokonaan jäähtyneenä. Kastike säilyy jääkaapissa viikon päivät tiivistä muovilla peitettynä kannussa jossa se on kaatovalmiina ruoan päälle ja voit tähän käyttää esimerkiksi tavallisen mansikka- tai vadelmamehun lisäksi mustaherukkamehua, raparperimehua tai mintulla maustettua mansikkamehua. Tällä reseptillä saat 6-8 hengelle jouluista jälkiruokaa jota lapset ja lapsimieliset voivat omatoimisesti syödä myös aamiaiseksi ja välipalana.Perinteinen maltalainen riisi
1 kg riisipuuroa2-3 dl vispikermaa
3 appelsiiniä
2-3 rkl sokeria
2 vaniljatankoa
Maltan riisin mansikkakastike
4 dl mansikkamehua6 dl vettä
3 rkl perunajauhoja