Suloisen suolaista silliä sinapilla maustetussa herkullisessa kermaisessa kastikkeessa, herkku toiselta nimeltään sillikaviaari.
Tämä on niitä asioita joita ilman minulle ei tule joulua, mamman sillikaveri, kuten sitä meillä kutustaan, mamman joululimpun lisäksi, ja siihen minulle liittyy kaksi suurta mysteeriä joihin kumpaankin sain selvyyden viimeisen kymmenen vuoden aikana vasta Suomeen takaisin muutettuani.
Lapsuudessani meillä aina jauhettiin sillikaveri lihamyllyn läpi jouluksi ja en edes ollut osannut kuvitella että sillikaveria olisi voinut valmistaa millään toisella tavalla, kunnes isäni kerran valmisti tätä samaa ruokaa eikä jauhanutkaan sitä. Vasta silloin minulle selvisi että meillä sillikaveri oli jauhettu vain koska äitini ei siedä kalanruotoja. Tämä oli myös suurin syy miksi meillä edes oli lihamyllyä kotona. Meillä syödään nykyään veitsellä hienonnettua sillikaveria äitini suosiman jauhetun sijaan, ei siksi että maussa olisi mitään suurta eroa, mutta pidän enemmän veitsellä hienonnetun sillikaverin koostumuksesta.
Toinen suuri salaisuus oli että sillikaverinkastike on se sama kermainen salaattikastike jotta mamma lapsuudessani usein valmisti, varsinkin kesällä mökillä. Ja tämän keksin vasta kun sattumalta löysin alkuperäisen reseptin mamman keittokirjasta sitä selatessani, samasta keittokirjasta jota usein ruoanlaitossa käytän ja joka minulla oli jo ollut vuosikymmeniä. Tämän keittokirjan reseptin mukaan aito tönkkösuolattu tynnyrisilli liotetaan ensin piimässä viileässä noin vuorokauden, jottei sen suolaus ole liian vahvanmakuinen, ennen kuin siitä voi valmistaa sillikaveria.
Islannin sillliä |
Tätä ei kuitenkaan tarvitse tehdä jos käyttää tavallista Islannin silliä, sen voi vain paloitella hienosti ja sekoittaa kastikkeen sekaan. Varmista vain että ostat valmiiksi fileoitua silliä. Sillin fileointi ei ole mitään hauskaa muiden pakollisten joulukiireiden lomassa, silli on hyvin liukasta ja rasvaista ja se luistaa kivasti sormien välistä ja tämän homman parissa voi rauhalliseltakin kokilta mennä herne nenään, ja pahasti. Sillissä on hyvin paljon Omega-3 rasvahappoja, joten sitä kannatta syödä muiden rasvaisten jouluruokien lisäksi. Alkuperäinen resepti puhuu kahdesta sillifileestä mutta olen hyvällä menestyksellä valmistanut tätä nyt joka vuosi yhdellä vakuumipakatulla kevyt suolatulla Islannin sillipakkauksella jossa on noin puolitoista sillifileetä. Silli on kohtuullisen suolaista joten suolaa ei välttämättä tarvitse lisätä sillikaverin sekaan, jollei sitä itse koe aivan välttämättömäksi.
Sipulit sinappikastikkeeseen |
Sillikaveri sopii hyvin leivän päälle, mutta keitetty perunakin on herkullista ja se on kiva lisä joulupöydän kalaherkkujen seassa. Sillikaveri säilyy hyvin koko jouluviikon, ja sitä voi vielä syödä Uuden vuoden aattonakin, jos sitä vain on enää yhtään jäljellä. Tällä reseptillä saat suolaista herkkua joka riittää vähintään 6-8 hengelle jos se tarjoillaan alkuruokana keitettyjen perunoiden kera, osana muita suolaisia herkkuja siitä riittää isommallekin joukolle.
Sillikaviaari
1 sipuli2 sillifileetä
Sillikaverin kastike:
2 kanan munaa
1 rkl sokeria
1-3 tl sinappijauhetta
2 rkl etikkaa
1 dl kermaa
merisuolaa
valkopippuria
Keitä kananmunat koviksi, noin kymmenen minuuttia. Anna munien jäähtyä kokonaan ennen kuin kuorit ne. Irrota munasta keltuaiset ja pane ne kulhoon. Riko keltuaiset haarukalla ja lisää kulhoon sokeri, etikka ja sinappijauhe. Sekoita ainekset keskenään huolellisesti ennen kuin lisäät kerman jonka jälkeen taas sekoitat kaiken hyvin. Tarkista kastikkeen maku ja mausta se suolalla ja valkoisella pippurilla oman makusi mukaan. Kastikkeen tulee olla aika vahvan makuista jotta se soveltuu sillin kaveriksi. Suikaloi silli ohuelti ja hienonna se niin hienoksi kuin itse haluat, tai jauha se lihamyllyssä aivan hienoksi. Sekoita sipuli ja silli kulhossa kastikkeen kanssa. Kaada sillikaveri kulhoon, peitä se tiiviisti muovilla ja säilytä se jääkaapissa kunnes on aika tarjoilla se joulupöydässä keitettyjen perunoiden kera.