17. joulukuuta 2011

Papaijamarmeladi


Aamiaiseksi makeaa papaijasta valmistettua marmelaatia paahtoleivän tai tuoreen sämpylän päälle. Hedelmällistä ihanuutta myös lettujen ja köyhien ritareiden kera, kauniiksi herkulliseksi joululahjaksi hyvälle ystävälle, tai tuliaiseksi.

Aloitin tämän resepti kehittelyn mikroaaltouunissa valmistettavasta reseptistä jonka aikoinaan sain tutuilta Seyhelleillä ja koska minulla ei koskaan ole ollut mikroa, eikä tule olemaan niin kauan kuin itse saan päättää keittiöni välineistöstä, oli minun alusta alkaen kehiteltävä resepti perinteiseen marmeladin valmistukseen sopivaksi, siis kattilassa keitettäväksi.

Koska tähän marmeladiin käytetään vain rajoitetusti sokeria papaijan oman makeuden lisäksi on papaijan ehdottomasti oltava kypsää.  Papaija voi jopa olla ns. ylikypsä kunhan se vaan ei ole tummunut rumaksi hedelmälihasta. Tummunut papaija ei enää ole saman makuinen, samoin kuten tummuneissa banaaneissa maku on muuttunut. Keitetty papaija muuttuu läpikuultavaksi kypsyessään ja se myös tummuu kauniisti.

Keitetty papaija on tumman aprikoosinväristä ja maistuu aika samanlaiselle kuin kvittenhillo ja olen sitä käyttänyt monen monta kertaa hillokkeena juuston kera, vaikka useimmiten syön sitä paahdetun leivän tai uunituoreen croissantin päällä. Koska tässä hillossa on myös appelsiininkuorta, hillottua sellaista, ei tämä ole hilloa ja juuri appelsiininkuoren lisäämisen myötä se muuttuu marmeladiksi.

Papaija sisältää entsyymiä jolla on lihaa mureuttava vaikutus. Tämä papaiini pilkkoo tehokkaasti proteiineja sekä myös lihan sitkeitä kuiturakenteita imeytyviksi aminohapoiksi, joten tätä marmelaati, tai tuoretta kypsää papaijaa voi lisätä lihan marinadeihin curryyn ja kastikkeisiin tms.

Appelsiinin mehu ja sen kuori korostavat suolan kanssa papaijan omaa makua, mutta marmelaatia voi myös maustaa oman makunsa mukaan, tähän sopii appelsiinin lisäksi tietysti myös muut sitrushedelmät kuten limetti tai sitruuna, mutta myös neilikka, inkivääri, muskotinkukka, tonkanpavut tai tuore minttu sopivat myös hyvin mausteiksi.

Voit tässä hyödyntää sen appelsiinin kuoren josta puristat mehut marmeladin sekaan hillottujen appelsiinin kuorien sijaan. Muista vain että aina kun käytät sitrushedelmien kuorta, sinun kannattaa ostaa Luomua, jotteivät kuoret sisällä mitään torjunta-aineita. Vähän papaijan koosta riippuen tämä reseptissä mainittu määrä yksi kilo papaijaa on noin kolmisen papaijaa kuorittuna ja ilman siemeniä.

Papaijamarmeladi
1 kg papaijan paloja
2 ½ dl ruokosokeria
1 appelsiinin mehu
3 rkl hillottua appelsiininkuorta
ripaus suolaa

Halkaise papaija ja koverra lusikalla sen siemenet ja kaikki vaalea sen sisustasta. Nämä siemeniä ympäröivät vaaleat kalvot ovat karvaan makuinen eikä sovi hilloon. Kuori papaija perunankuorijalla, pienennä papaija karkeasti ja pane kattilaan. Punnitse papaija ja lisää sokeri, appelsiinin mehu ja kuori sekä mausteet ja anna papaijan kypsyä läpikuultavaksi miedolla lämmöllä, noin puolisen tuntia kunnes kastike on paksuuntunut, vähän riippuen papaijan kypsyydestä. Sekoita marmeladia aika ajoin pohjasta asti. Yleensä papaija on tähän mennessä soseutunut kattilassa joten sitä ei tarvitse soseuttaa, mutta jos haluat aivan tasaisen marmeladin voit toki soseuttaa sen monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella, muuten voit jättää sattumia siihen. Kaada lämmin marmelaati huolellisesti puhdistettuihin lasipurkkeihin. Pane kansi kiinni ennen kuin marmeladi on jäähtynyt jotta lasipurkkiin muodostuu itsestään tyhjiö joka auttaa säilömisessä. Anna marmeladin jäähtyä kokonaan ja säilytä se viileässä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...