20. joulukuuta 2011

Kinkunlientä ja ruiskuorta


Herkullisen rapeaa kinkun ruiskuorta joka kastetaan maukkaaseen kinkunliemeen

Meillä perinteisesti paistetaan kinkku ruiskuoressaan, ja se pannaan myöhään jouluaaton iltana uuniin tietysti vähän riippuen kinkun koosta vuodesta toiseen. Alkujaan tämä perinne alko siitä että isä vasta yömyöhään kotiin tullessaan kinkku mukanaan aaton aattona, se pantiin silloin heti uuniin, joten meillä joulukinkku on valmistunut aina joko yömyöhään tai aamuvarhain ja sitä perinnettä oli helppo jatkaa koska me panemme kinkku uuniin kypsymään illalla ja käymme jouluaattona, keskiyön messussa ja kirkosta palatessa kinkku on kypsää, mutta myös jouluaaton paaston on loppunut, ja kinkkua voi jo maistaa.

Muistan kun yhtenä vuonna jälkikasvu oli erityisesti pyytänyt että kirkon jälkeen ja kinkun maistelun lomassa olisi voinut saada avata joitakin lahjoja mutta kinkkua maistettuaan oli jo unohdettu kaikki joululahjat, koska uni maittoi paljon paremmin, hyvä että sänkyyn päästiin ennen nukahtamista.

Niin, tosiaan, meillä alkaa joulunvietto vasta joulupäivänä, joten minulla on suomen olosuhteisiin verrattuna yksi päivä lisää valmistella joulua, ja samalla meillä on aikaa myös vierailla jälkikasvun omien puolisokokelaittensa kodeissa appivanhempien katsastuksessa, puoliso vanhemmillaan jne joten kiirettä riittää kumminkin.

Isä piti kinkunpaistinliemestä, meillä oli sitä lapsuudessani mutta jossain vuosien mittaan se perinne hävisi ja oikeastaan on exän syy että minä sitä osaan edes laittaa. Hän halusi joululeipää liemensä kanssa, meillä taas on aina käytetty kinkun kuorta tähän, joten tässä käytän sitä mutta voit hyvin käyttää esimerkiksi mamman joululimppua liemeen kastamiseen.

Kinkusta valuu sitä kypsentäessä paljon nesteitä. Osa tästä on rasvaa ja sen lisäksi kinkusta valuu myös suolaista nestettä. Ota talteen kaikki kinkusta valunut neste ja erittele siitä rasva pois, sen teet helpoiten kannussa jossa rasva kellu pinnalla, ja liemi jää pohjalle. Kaada pinnalta rasva pois, ota se talteen ja pane se kompostiin menevien jätteiden sekaan. Rasvan voi myös kuria lusikalla pinnalta kun liemi on jäähtynyt jolloin rasva on valkoisena liemen pinnalla.

Maustan aina lientä lisää, lisään siihen joulun mausteita, mutta myös jotain nestettä koska muuten liemestä tulee liian suolaista. Nesteenä olen käyttänyt olutta ja viiniä, mutta olen myös lisännyt vettä jottei liemestä tulee liian väkevää. Tänä voit siis käyttää sekä uunissa kypsytetyn kinkun lientä että keitetyn kinkun lientä, keittokinkun lientä on vain vähän keitettävä kokoon ennen kuin siinä on tarpeeksi makua. Tämä kinkunliemen ja veden suhde voi vaihdella kinkun suolaisuuden mukaan joten käytä tässä kohdassa tervettä maalaisjärkeä ja mainitsemani määrät ovat summittaisia taas kerran. Lientä voi lämmittää uudestaan ja käyttää samaa lientä koko joulunpäivät, kunhan vain muistat jäähdyttää liemen nopeasti panemalla sen ulos, ja säilytät sen myös kylmässä seuraavaan käyttekertaan kunnes taaas lämmitätä sen miedolla lämmöllä.

Kinkkuliemi

4 dl kinkun paistolientä
3 kokonaista neilikkaa
1-3 rkl konjakkia
1 muskotinkukka
2-3 dl vettä
6 maustepippuria
2 laakerinlehteä
1-3 dl punaviiniä tai olutta
½ tl inkivääriä
1 tl kuminan siemeniä
1 rkl hillottuja appelsiinin kuoria

Ota talteen kinkun paistin liemi, kuori siitä rasva tai keitä kinkkulientä kokoon jos keitit kinkun. Pane liemi kattilaan, lisää vettä, viiniä tai olutta ja mausteet kokonaisina. Keitä lientä kokoon puolisen tuntia ja tarkista maku. Lisää vettä jos maku on liian väkevä ja suolainen. Anna liemen jäähtyä kokonaan ja kuori pinnalta pois kaikki rasva sen jäähdyttyä. Lämmitä liemi miedolla lämmöllä ja kasta liemeen kinkun ruiskuorta tai mamman joululimppua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...