20. maaliskuuta 2011

Remouladekastike


Remulaadikastike jossa majoneesia, tuoreita yrttejä, tilliä, ruohosipulia, maustekurkkua sekä kapriksia. Herkullinen kastike kylmälle lihalle, tai kalalle, Remouladekastike.

Moni erehtyy pitämään Remouladekastiketta, josta olen jonkun kerran jo täällä jossain reseptissäkin maininnut, periaatteessa samana kuin Tartarkastiketta, ja että se olisi saman kastikkeen nimi englanniksi.

Näin ei kuitenkaan ole ja Tartarkastike eroaa Remouladekastikkeesta siinä, että se ei ole maustettu yhtä runsaasti yrteillä ja siinä on usein pikkelssiä ja hillosipulia seassa. Tartarkastike on hyvin suosittu Anglosaksisissa maissa joissa sitä perinteisesti tarjoillaan kalan kera.

Sauce remoulade taas on yrteillä maustettu majoneesin versio jossa toisinaan seassa kapriksia, Cornichons (pieniä herkkusuolakurkkuja) ja mahdollisesti myös sardelleja. Remoulade-kastiketta tarjoillaan Tartarkastikkeesta eroten sekä kalan että lihan kera. Ja tanskalainen Remoulade-kastike taas on hivenen enemmän maustettu kuin ranskalainen serkkunsa. Siinä on yleensä curryn lisäksi myös kurkumaa yrttien lisäksi ja tätä versiota suosin sen paahtopaistivoileivän kanssa. Mutta tästä sanahässäkästä huolimatta käytän rohkeasti kummankin kastikkeen nimiä varmaankin väärässä paikassa, ja itse kastikkeita hieman kummankin sekasikiönä, koska se on meillä vuosien saatossa hyväksi todettu.

Oli tämän kastikkeen nimi sitten oikeaoppisesti Tartarkastike tai Remoulade-kastike, käytän sitä usein sekä kylmien liha ja kala ruokien mutta myös lämpimän kalan kanssa ja suosittelen lämpimästi muitakin käyttävän sitä esimerkiksi Fish’n’chips’in, paistettujen silakoiden, kylmän lohipateen kanssa ehdottamieni kahden kastikkeen tilalle ja Carpaccion kera. Remoulade-kastike sopii hyvin kylmän Linnanpaistin kera voileivän päälle unohtamatta tätä niin rakastamaani paahtopaistivoileipään sen reseptissä mainitsemani chilimajoneesin tilalle. Kokeile sitä myös graavihärän kera sinappikastikkeen sijaan, kylmän pääsiäisen lammaspaistin kanssa leivällä tai vaikkapa salaattikastikkeena. Niin, tästä voisi kai rivien välistä jotenkin havaita että olen ihastunut Remoulade-kastikkeeseen, ja se on totta. Pidän siitä koska sitä on helppo tehdä, se valmistuu nopeasti hetken mielijohteesta. Ja koska aineksia on aina jääkaapissa kuitenkaan unohtamatta että se tosiaankin on erittäin monipuolinen kylmä kastike joka säilyy jääkaapissa viitisen päivää. Ja älä vain erehdy käyttämään kaupan valmista majoneesia, vaan tee se itse alusta lähtien. Näin tulee herkullisempaa.

Remoulade-kastike
2 dl majoneesia
1 valkosipulin kynsi
3 rkl salottisipuli
3 rkl suolakurkkua
3 rkl kapriksia
1 nippu tilliä
1 nippu ruohosipulia
valkopippuria

Kuori sipuli ja kuutioi siitä kolmen ruokalusikallisen verran parin kolmen millin kokoisia kuutioita ja pane kulhoon odottamaan. Leikkaa suolakurkut yhtä hienoksi ja sipulin sekaan. Leikkaat kaprikset pienemmiksi paloiksi jos ne ovat hyvin suuria, muuten ne voivat jäädä kokonaisiksi. Leikkaa yrtit saksilla hienoksi kulhoon. Lisää majoneesi päälle ja sekoita kaikki keskenään. Maista kastiketta ja mausta se oman makusi mukaan pippurilla. Suolaa kastike tuskin tarvitsee, koska siinä on niin paljon suolaliemessä säilöttyjä raaka-aineita. Anna kastikkeen maustua muovilla peitettynä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mielellään jopa yön yli seuraavaan päivään, jotta kaikki maut nitoutuvat yhteen makujen simfoniaksi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...