18. maaliskuuta 2011

Mansikka ja raparperikeitto


Mansikkaista raparperikeittoa, raparperilla ryydytettyä mansikkakeittoa. Vaniljalla maustettua raparperia ja mansikkaa yhdistettynä perinteiseen mehukeittoon tarjoituna vispikerman kanssa.

Joka vuosi pakastan raparperia, ja käytän sitä ruoanlaiton lisäksi myös muuten joten minulla ei haittaa vaikka raparperi jäisi liian pitkäksi aikaa pakkaseen, hyödynnän sen kuitenkin vaikka se ei enää olisi syötävää. Mutta, jos pakkasessasi on raparperia viime kesältä, nyt alkaa olla aika käyttää se hyvissä ajoin jotta saat taas tilaa pakkaseen tämän tulevan kesän sadolle. Viime kesänä pakastin myös mansikoita, kokonaisina ja soseena. Enin sose on jo käytetty mutta kokonaisia mansikoita riittää vielä.

Raparperikeitto on ihanaa, siitä vain tulee vähän tylsän väristä kun se ei ole valmistettu punaisesta varhaisraparperista. Koska raparperi ja mansikka on hyväksi todettu yhdistelmä vaniljan kanssa, joten panin hieman kumpaakin kattilaan ja kiehautin vaniljaisen mansikka ja raparperi keiton. Jos käytä tuoreita mansikoita ja raparperia pese ne ensin huolellisesti ja anna niiden kuivahtaa ennen niiden keittämistä. Pakastan aina raparperin parin kolmen pituisina pätkinä, ja sama koko pätee hyvin tähän keittoon tuoretta käyttäessä. Pakastetut pannaan vain kattilaan, annetaan ensin sulaa miedolla lämmöllä tilkassa vettä jonka jälkeen ne kiehautetaan. Olen todennut pakastemarjojen toimivan paremmin tässä kun ne kiehautetaan suoraan jäisinä, niistä tulee vain turhan vetisiä jos ne ensin sulattaa jääkaapissa.

Keiton tumma väri johtuu tietysti pakastetuista mansikoista, niistä ei tule yhtä herkullisen kaunista punaista väriä kuin tuoreista, ja ruokosokerin ollessa loppu minun oli tällä kertaa käytettävä tummaa Muscovado sokeria. Keitto sai enemmän särmää ja syvyyttä ja suosittelen sinuakin kokeilemaan Muscovado-sokeria tavallisen sokerin sijaan. Muscovado maistuu hieman toffeemaiselta ja siinä on pienen pieni lakritsimainen vivahde. Sokerin määrä vaihtelen sen mukaan oletko käyttänyt keitossa tuoreita vain pakastettuja marjoja ja raparperia, ja miten makeita, tai happamia ne ovat, joten luota omaan makuaistiisi tässä kohdassa. Keitossa on kaksi vaihtoehtoa, voit joko siivilöidä sen tai soseuttaa sen, jolloin tulos on paksumpi ja tässä valitsin itse siivilöidä keiton jolloin se olevinaan hivenen hienostuneempi kuin soseutettu keitto. Terveydestä puheen ollen, soseutettu olisi kuitenkin terveellisempi sen sisältämien ravintokuitujen takia.

Keitto on suurustettu perunajauhoilla ja tästä syystä keittoa ei enää saa lämmittää uudestaan jottei se juoksetu. Tämä sama pätee joulun väskynävelliin, joka valmistetaan samalla periaatteella kuin tämä keitto. Perunajauhoja menee 2-3 ruokalusikallista per litraa keittoa. Joten valmista keittoa juuri ennen sen tarjoilua jos tarjoilet sitä lämpimänä. Tai anna sen jäähtyä ja tarjoile se vasta haaleana. Se on yhtä maukasta jääkaappikylmänä kesän helteillä kuin suoraan lämpimänä kattilasta. Voit valmistaa tämän keiton valmiiksi jääkaappiin, josta jälkikasvu voi itse ottaa sitä välipalaksi koulusta tultuaan. Keitto säilyy viikon päivät jääkaapissa säilytettynä. Keiton voi syödä vaniljajäätelön, tavallisen maidon, vispikerman, Creme Fraichen tai Chantillyn kera, siis vispatun kerman kanssa.

Mansikka-raparperi-keitto
½ l mansikoita
½ l raparperia
½ l vettä
2-3 rkl perunajauhoja
1-3 dl ruokosokeria
1 vaniljatanko
vispikermaa tai Creme Fraichea tarjoiluun

Pane marjat ja paloiteltu raparperi kattilaan. Lisää vettä puoleen väliin marjoja ja anna sulaa jos käytät pakasteita. Kun mansikat ja raparperi ovat sulaneet, lisää sokeria ja kiehauta ylös. Siivilöi pinnalta siihen muodostunut vaahto ja anna keiton kiehua kymmenisen minuuttia. Ota kattila pois lämmöltä ja kaada keitto siivilän läpi mittakulhoon ja pane muistiin keiton määrä. Kaada se takaisin joko puhdistettuun tai uuteen puhtaaseen kattilaan ja tarkista sen maku. Lisää keittoon sokeria jos se mielestäsi ei ole tarpeeksi makea. Halkaise vaniljatanko ja raaputa pienellä veitsellä sen sisustasta kaikki siemenet ulos. Lisää sekä tanko että vaniljansiemenet keiton sekaan. Mittaa oikea määrä perunajauhoja suhteessa keittomäärään ja pane se pieneen kulhoon. Lisää tilkka vettä ja sekoita jauhot veteen lusikalla. Pane kattila takaisin miedolle lämmölle levylle ja kaada jauhoseos keiton sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kiehauta keitto ylös koko ajan sekoittaen jolloin se koko ajan saostuu kiehuessaan. Kuin keitto on kiehahtanut ylös ota se lämmöltä ja anna sen jäähtyä. Tarjoile vispikerman tai Creme Fraichen kera. Kerman voit joko vispata vaahdoksi tai tarjoilla vispaamattomana.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...