2. maaliskuuta 2011

Mmm ihanaa kuumaa kaakaota


Tummaa täyteläistä kuumaa kaakaota. Mitä ihaninta juotavaa hiihtolenkin jälkeen sisään kylmästä tullessa ja tässä vähän maustettuna versiona.

Meillä täällä Suomessa kaakao juomana on nykyään hieman ohuempaa ja juoksevampaa kuin se alkujaan Eurooppaan Kolumbuksen mukana tullessaan oli. Kaakao oli silloin paksua tummaa juomaa, ja sen tapaista saa edelleen Pariisin Cafe Angelinasta Rue de Rivolilta, jossa tätä tummaa, makeata ja paksua herkkua ensi kerran opiskeluaikoinani maistoin. Heidän Chocolat Africain, jonka myös David Leibovitz on maininnut blogissaan, on todellakin elämys, jota lämpimästi suosittelen sinun kokeilevan ainakin kerran jos joskus satut oleilemaan Pariisissa.

Useimmiten käytetään kaakaojauhetta kaakaota valmistaessa, mutta minä halua nyt kyseenalaistan sen. Miksi maksaa kaakaojauheesta jossa suuri määrä sokeria unohtaen tyystin sen aidomman vaihtoehdon, kaakao valmistettuna suklaalevystä? En tiedä onko tämä edullisempi tapa vai ei, mutta tulos on mielestäni paljon parempi hyvänä esimerkkinä saman tehtailijan levysuklaa ja kaakaojuoma joten meidän perheessämme on jo jälkikasvun pienestä lähtien kaakao, tai pikemminkin suklaajuoma, on valmistettu samanmerkkisestä suklaalevystä. Kokeile itse, vertaile ja totea mitä mieltä sinä olet.

Toinen hyvä syy valmistaa kaakao juuri suklaalevystä on se että tällä tavalla voit paremmin säädellä sokerinmäärää kaakaossa. Mitä tummempaa suklaalevyä käytät sitä vähemmän sokeria siinä on, ja sitä enemmän suklaata siinä on. Voit käyttää tähän maitosuklaata tai paljon tummempaa suklaata, 60, 70 tai jopa 80 % kaakaota sisältävää suklaata. Tämä kaakao sopii sinullekin joka vältät hiilihydraatteja jos vain valmistat sen niin tummasta suklaasta kuin suinkin, etkä syö mitään kahvileipää sen kera. Vispatun kerman voit kyllä lisätä siihen, jollei kermassa ole ollenkaan sokeria. Kaakaon voi tietysti valmistaa kaakaojauheesta, mutta se on hankalampaa tummasta joten tässä kohdassa oion hieman.

Sokerimäärän hallitsemisen lisäksi toinen hyvä syy keittää kaakao itse maidosta on se että voit valita maidon rasvaisuuden oman mieltymyksesi mukaan, tai valita laktoosittoman vaihtoehdon jos sille on tarve. Joissakin kaakaojouheissa kun on jo valmiiksi maitojauhetta ja niihin lisätään vain kiehuvaa vettä. Ja jos olet huolissasi ettet saa tarpeeksi, joko rasvaa tai sokeria, voi sokeria aina lisätä kaakaon sekaan, ja sen voi tarjoilla vispikerman kera. Suklaata sulattaessa on muistettava ettei sitä saa lämmittää liian kuumalla, unohtamatta maitoakaan, joka helposti kärähtää pohjaan tai kiehuu yli äyräiden. Kaakaon voi myös tällä tavalla valmistettuna maustaa itse. Käytät kokonaisia mausteita jotta voit ensin kiehuttaa ne maidossa ja siivilöidä pois ennen suklaan lisäämistä. Tässä mainitun chili lisäksi voit maustaa kaakaon esimerkiksi kardemummalla, kanelilla tai muskotinkukalla joilla se perinteisesti ennen vanhaan maustettiin. Koska tätä kaakao valmistetaan levysuklaasta, on vaikeata arvioida jokaisen makutottumuksia, joten määrät ovat vain viitteellisiä. Sinä itse päätät missä suhteessa niitä tulee juomasi.

Kuumaa kaakaota yhdelle
2-3 riviä levysuklaata
2½ dl maitoa
1-2 kuivattua chiliä
1 tl vaniljasokeria

Mittaa maito ja chili kattilaan ja lämmitä sitä miedolla. Siivilöi mausteet seasta ja lisää
suklaa maidon sekaan. Lämmitä kaakao höyryävän kuumaksi ja maista sitä. Jos maku on mieleisesi nauti se, jollei lisää suklaata ja lämmitä lisää kunnes kaakao on mieleistäsi. Jollet välttele hiilihydraatteja kuuman kaakaon kera sopii hyvin syödä englantilaisia Cream Scones’eja, sahramilla maustettuja biscotteja tai rusinakierrepullia jollet sitten pyöräytä kaksia pikkuleipiä samasta taikinasta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...