14. maaliskuuta 2011

Muskotinkukalla maustettu Potkäs


Juustoruukkua, Potkäsiä leivän päälle. Raastettua juustoa, sinihomejuustoa, kypsytettyä juustoa. Hyvä tapa hyödyntää tähteeksi jääneitä juustonpaloja on valmistaa Potkäsiä.

Potkäs tarkoittaa ruukkujuustoa ja olenkin jo julkaissut yhden reseptin sille, mutta kun vähän aikaa sitten näin Hugh Fearnley-Whittingstallin version innostuin taas tekemään sitä uusilla mausteilla.

Kuten jo olen maininnut, juusto on yksi heikkouksistani ja en vain osaa vastustaa hyvää juustoa. Mutta sitä ei vaan aina valitettavasti saa syötyä kaikkea juustoa ja varsinkin juustotarjottimen jäljiltä voi jäädä hyviä juustoja, joita ei joko saa, tai ehdi syödä ennen niiden pilaantumista. Tällöin voit pakastaa nämä ylijääneet juuston palat ja kannikat kunnes olet saanut säästettyä kokoon tarpeeksi paljon jotta voit tehdä tätä herkkua. Vaikka se ei kuulosta herkulliselta, tämä vanhojen juustojen keskenään sekoittelu, sinun kannattaa oikeasti kokeilla joko tätä muskotinkukalla maustettua Potkäsiä, tai kokeile ensimmäistä Potkäs reseptiäni jossa juustot maustettiin kuminalla.

Kaikista parasta, sekä myös jännittävintä on, ettei toista samanlaista koskaan saa tehtyä toista kertaa kun ei ole samoja juustoja. Ja vaikka käyttäisitkin aivan samoja juustoja ja samassa suhteessa toisiinsa seuraavalla kerralla, ei niiden kypsyys, tai maidonkoostumus josta ne ovat valmistettu ole sama riippuen vuodenajasta jne. ja tulos ei edes voi olla sama. Tämä sama pätee siihen voihin joka tähän lisätään. Voin maku ja koostumus eivät ole aivan identtinen vuoden ajasta riippuen, siis oikeastaan tarkoitan nyt, lehmien ruoasta riippuen ja mitä ne milloinkin ovat saaneet syödäkseen.

Muskotinkukalla maustettu Potkäs
60 g sinihomejuustoa
240 g juustoja
60 g sulatettua voita
½ tl muskotinkukkaa
½-1 tl jauhettua mustaa pippuria
pari ruokalusikallista konjakkia

Ota juustot lämpiämään huoneenlämpöön puoleksi tunniksi. Riko sinihomejuusto haarukalla kulhossa ja raasta muut juustonpalat hienosti kulhoon. Jauha muskotinkukka ja pippuri morttelissa niin hienoksi kuin vain suinkin. Lisää mausteet, viina ja kaada päälle sulatettu voi ja sekoita kunnolla. Kaada Potkäs kauniiseen purkkiin tai ruukkuun ja anna maustua jääkaapissa vähintään yön yli. Parhainta se kuitenkin on jos se saa maustua jääkaapissa pari kolme päivää ennen sen syömistä. Ota Potkäs ulos jääkaapista hyvissä ajoin ennen tarjoilua jotta se pehmenee. Se säilyy parisen viikkoa jääkaapissa ja maistuu ihanalle sekä voileipäkeksien että tuoreen hapanleivän tai voileipäkeksien päällä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...