23. maaliskuuta 2011

Tuore Pesto


Perinteinen vihreä tuorepesto Genovalaisittain.Tuoretta oliiviöljyyn valmistettua pestoa tuoreesta basilikasta, pinjasiemenistä sekä valkosipulista. Mikä ihana klassinen yhdistelmä pastan kera, unohtamatta sen olevan terveyspommi näin flunssa aikoina talvella.

Ensimmäinen kirjoitettu Peston resepti on 800 luvulta, eikä se oikeastaan ole sen jälkeen muuttunut. Sanotaan otetaan yksi valkosipulinkynsi jokaisen kolmenkymmenen basilikanlehdelle. Alkujaan Pesto valmistettiin aina puisessa morttelissa, mutta nykyään sen saa kaikista nopeimmin valmiiksi monotoimikoneella tai sauvasekoittimella. Sauvasekoitinta käyttäessä kannattaa vain murskata pähkinöitä hieman ennen niiden lisäämistä, jotteivät ne sinkoudu ulos sekoituskulhosta.
No mikä idea nyt sitten on julkaista resepti Pestosta kun tuoretta Pestoa saa lasipurkissa ostettua sekä herkkukaupoista että tavallisesta ruokakaupasta? Sanokaa minua ronkeliksi mutta koko blogini idea on valmistaa ruoat itse alusta asti joten Pesto kuuluu tähän hyvin ja Pesto kaikista parhainta aivan tuoreena, samana päivänä kuin se on valmistettu. Se on mielestäni jo kyseenalaista voiko sitä enää syödä seuraavana päivänä vai ei.

Monessa reseptissä mainitaan että Pestoa voi valmistaa varastoon, ja sitä voi käyttää viikkojakin sen valmistuksen jälkeen mutta oikeasti valkosipuli ei enää maistu yhtä hyvälle seuraavana päivänä, ja kolmantena päivänä tuore murskattu, millään tavalla ollenkaan kypsentämätön valkosipuli alkaa jo maistua pahalle, joten teen vähän Pestoa tämän päivän tai parin päivän tarpeeseen. Ja Pestoa voi tietenkin valmistaa ja pakastaa sopivan kokoisissa erissä joten jos teit liikaa tuoretta Pestoa, ei työ kuitenkaan mene hukkaan. Se on niin helppoa tehdä että sitä kannattaa tehdä joka päivän uudestaan, jotta raaka-aineet ovat aivan tuoreita eivätkä ehdi väljähtyä jääkaapissa. Myös tuoreen Peston terveysvaikutukset ovat suuremmat mitä tuoreinta se on joten se sopii hyvin tähän tämän talven flunssan värittämään ruoka ja juoma teemaani.

Vaikkei alkuperäisessä Pestossa olekaan timjamia kannattaa sitä kuitenkin lisätä flunssakaudella jotta saa maittavan ja tehokkaan yskänlääkkeen. Pestossa voi myös käyttää osan ituja tai versoja, jos niitä on tuoreina käsillä. Mutta älä korvaa niillä liian suurta osaa basilikasta, koska tuore basilika on koko Peston juju. Kaikki yrtit, idut ja versot lisätään samassa kohta reseptiä suolan kera. Olen kokeillut monenlaista pestoa, joissa bsilika on korvattu milloin milläkin, ja kaikkein kamalimmat oli tilli- ja persilja-pesto. Ei tillistä valmistettu pesto sovi sen paremmin kalan kanssa kuin tillinoksa. Mutta tässähän on tietenkin taas kyse makuasiasta, mutta mielestäni pesto ei ole Pestoa jollei siinä ole ainakin pieni osa basilikaa.

Pinjansiemenet maistuvat hieman pihkalle joten jollet pidä niiden mausta voit korvata ne joko kokonaan tai osittain manteleilla tai saksanpähkinöillä. Alkuperäisessä reseptissäni suositellaan myös oliiviöljyn valinnan suhteen. Sen maku ei saa olla liian aggressiivinen ja intensiivinen jotta se yhdistää maut hyvin eikä se peitä niitä oman makunsa alle.

Tästä syystä suosittelen niitä jotka eivät pahemmin välitä vahvasta oliiviöljyn mausta, ja varsinkin jos hakee tuoreen Peston terveysvaikutusta, sen voi korvata joko kokonaan tai osaltaan manteliöljyllä vaikka nuhaisena nyt ei välttämättä aina maista kaikkia makuja. Parmesaanijuusto kuuluu pakollisen ainesosana Pestoa, mutta tässä kohdassa sitä ei välttämättä tarvitse lisätä, jos taas käytät Pestoa sen flunssaa parantavan terveysvaikutuksien takia. Juusto kun maitotuotteena lisää liman eritystä, joten voit tässä kohtaan jättää sen pois. Sitä paitsi Peston päälle voi jokainen ihan yhtä hyvin lisätä parmesaani juustoa oman annoksensa päälle miten paljon, tai vähän itse haluaa.

Aivan toinen kysymys onkin sitten käytetäänkö Pestoon Parmesaani- vai Pecorino-juustoa. Sen määrää omat makutottumukset ja mistä päin Italiaa ruoanlaittosi no kotoisin. Valitsit sitten kumman tahansa, tai käyttää kumpaakin yhdessä, käytä aina palana ostettua Parmesaani- tai Pecorino-juustoa, älä koskaan valmiiksi raastettua. Valmiiksi raastettu juusto on jo ehtinyt kuivua eikä tulos ole yhtä hyvä. Kivana vaihtelun voit valmistaa Peston käyttämällä savustettua merisuolaa. Valmista Pesto aina huoneenlämpöisistä raaka-aineista. Kun kaikki raaka-aineet ovat saman lämpöisiä, valmistuu Peston nopeasti eikä liikaa hapettumista tapahdu ja maut pysyvät raikkaina. Munatonta ja vegaaneillekin sopivaa nauhapastaa valmistat itse helposti kotona seuraamalla ohjettani reseptissäni pasta fresca. Voit myös itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.

Pesto Genovese

50 g pinjansiemeniä
1 nippu tuoretta basilikaa
2-3 valkosipulinkynttä
1-1½ dl oliiviöljyä
suolaa
100 g parmesaani juustoa

Huuhtele yrtit hyvin kylmässä vedessä ja anna niiden kuivua puhtaalla keittiöpyyhkeellä. Kuori valkosipulin kynnet. Pane kuivat basilikan lehdet mortteliin ja lisää suolaa. Kierrä lehdet kevyesti pyöritellen, ei hakaten tai lyöden. Kun lehdistä valuu vihreätä nestettä, lisätään kourallinen pähkinöitä. Jatka morttelilla pyörittämistä. Lisää vasta hienoksi raastettu juusto, koko ajan pyörittäen ja ala lisätä öljyä ohuena norona sitä valuttaen koko ajan sekoittaen Pestoa. Käytä Pestoa heti pastan seassa tai pakasta ylijäänyt osa sopivan kokoisissa erissä. Pesto säilyy alle kolme kuukautta pakkasessa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...