8. maaliskuuta 2011

Spelttivehnäiset Laskiaispullat


Perinteiset laskiaispullat. Vihdoinkin on laskiaistiistai, ja saa syödä laskiaspullia, mntelimassalla ja vispikermalla täytettyjälaskiaispullia spelttivehnästä. Mikä ihana nautinto!

Mietin pitkään mikä ero laskiaissunnuntailla ja laskiaistiistailla oli ja milloin tätä oikeaoppisesti vietetään. Tiesin jo sen että laskiaistiistai perinteisesti oli viimeinen päivän kun sai syödä lihaa ennen paaston alkua tuhkakeskiviikkona. Laskiaissunnuntai taas on se päivä jolloin tämä ennen paastonalkua kolmipäiväiset lihat syöntijuhlat alkoivat ja jatkuivat kunnes nelisen kymmentä päivää pitkä paasto aina pääsiäisen lauantaihin asti, joka myös oli paastopäivä meillä täällä pohjolassa katolisen aikana, ja vasta pääsiäissunnuntaina sai taas syödä lihaa.

Nykyään meillä tästä perinteestä on vain jäänteitä jäljellä lihaisin hernekeiton, lettujen ja pannukakkujen ja näiden jo mainitsemieni laskiaispullien muodossa jotka Saksasta tulleen perinteen mukaan syödään juuri tänään, laskiaistiistaina. Ja niin meillä on, kai ihan sattumalta, joka laskiaissunnuntaina syöty laskiaispullia mutta tällä kertaa valitsin taas kerran valmistaa ne Dinkel-vehnästä. Suomeen takaisin muutettuani minulla oli vaikeuksia löytää täältä mistään Dinkel-vehnäjauhoja ja kesti tovin ennen kuin keksin etsiä niitä niiden latinalaisella nimellä ja totesin että Dinkel ja Speltti ovat sama asia, eri kielillä vain on samalla alkuvehnälle kaksi vaihtoehtoista nimeä. No sittenhän jatko oli helppoa, kauppaan vain ja tiesin mitä pyytää ja Speltti jauhoja löytää nykyään melkein joka ruokakaupasta. Mutta miksi sitten juuri Speltti-jauhoja?

Pidän Speltin hieman pähkinäisestä mausta, siinä on myös enemmän proteiinia kuin vehnässä, joten tämä on parempi vaihtoehtona niille jotka aikovat syödä laskiaispullia mutta kuitenkin haluavat pitää hiilihydraatin nauttimisen niin vähänä kuin vain mahdollista. Speltin leipominen eroaa myös vehnästä sillä tavalla että sitä ei välttämättä tarvitse vaivata yhtä paljon, joten tämä sopii tälle laiskalle tytölle hyvin ja juuri tästä syystä suosin Spelttiä myös leipomissa leivissäni.

Meillä on suvussa aina ollut suuri mielipiteiden jakauma mitä laskiaispullan sisällä pitää olla muuta kuin sitä vispattua kermaa. Mamma oli ehdottomasti mansikkahillon puolella, kun taas minä nuorempana sukupolvena suosin mantelimassaa koska pidän marsipaanista. Parhainta marsipaania jota ikinä koskaan olen koko elämässäni suuhuni pistänyt, on Anthon Bergin saksanpähkinöistä valmistettua, jota hekään eivät valitettavasti enää nykyään valmista. Tämä ihana saksanpähkinästä valmistettu marsipaani on ollut tämän idean kipinä, korvata mantelit saksanpähkinöillä. Makeutusaineena valitsin käyttää vaahterasiirappia, mutta jos sinulla ei ole hunaja kotona hunajakin sopii varsin hyvin saksanpähkinän kanssa. Pähkinäjauheen ja makeutusaineen suhde on kokeiltava kerrasta toiseen. Pähkinöiden tuoreus vaikuttaa miten paljon ne ovat kuivuneet joten siirappia on lisättävä pienissä erissä kunnes massa on oikean paksuista. Tässä käytin noin kaksi desiä pähkinäjauhoja yhtä ruokalusikalliseen siirappia kohden.

Vaihtoehtona maidolle käyttää kaura- tai soijamaitoa jollet jostain syystä halua, tai voi, käyttää tavallista maitoa, etkä laktoositonta maitoakaan. Ja kun käytät täytteenä soija- tai kaurakermaa voit tarjoilla tätä herkkua myös laktoosille herkille vieraillesi. Jos vieraasi taas sattuvat olemaan pähkinälle allergisia täytä laskiaispullat perinteisemmällä vaihtoehdolla pähkinämassan sijaan, hillolla, sekä jättää pullat koristelematta mantelilastuilla. Tällä reseptillä saat valmistettua 8 pullaa, ja enemmän jos teet pullista oikein pieniä. Muista vain että pienet pullat kypsyvät hieman nopeammin uunissa, kuin nämä tässä mainitut pullat. Pullat kannattaa aina leipoa samana päivän kun ne syödään, joten jos haluat pullat aikaisin aamulla valmiiksi voit valmistaa taikinan valmiiksi ja panna sen muovikelmulla peitettynä kulhossa jääkaappiin nousemaan. Ota se aamulla esiin ja leivo siitä pullat. Nämä pullat tarvitsevat kuitenkin hieman enemmän aikaa nousta ennen uunissa kypsentämistä. Taikinan kannattaa olla suunnilleen huoneenlämpöistä ennen kuin taikinasta leivotaan pullat.

Laskiaispullat
25 g hiivaa
1½ dl maitoa
3½ dl hienoja Spelttijauhoja
½ dl kokojyvä Spelttijauhoja
3 rkl vaahterasiirappia
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
40 g voita
1 kananmuna

Pullien koristeluun:
mantelilastuja

Pullien sivelyyn:
1 kananmuna

Pullien täytteeksi:
3 dl saksanpähkinöitä
1-2 rkl vaahterasiirappia
2 dl vispikermaa
1 tl vaniljasokeria

Sulata voi miedolla lämmöllä ja lisää maito. Anna maidon lämmitä sormenlämpöiseksi. Kaada neste kulhoon ja silppua hiiva sekaan. Sekoita kunnolla kaikki hiivan voi-maidon sekaan. Lisää puolet jauhoista ja sekoita hyvin. Lisää vaahterasiirappi, kardemumma, suola ja kananmuna. Sekoita kunnolla ennen kuin lisäät jauhot osissa koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaksi ja anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi puhtaan keittiöpyyhkeen alla, noin 30–40 minuuttia. Jaa taikina kahdeksaan osaan joista käsin pyörität sileitä pullia. Pane valmiit pullat voipaperilla peitetylle uunipellille. Anna pullien nousta toisen kerran pellillä pyyhkeen alla reilun puoli tuntia. Voitele pullat rikkivispatulla munalla ja sirottele mantelilastuja päälle. Paista pullat 225 asteen lämmössä uunissa kunnes ne ovat saaneet kauniin värin, noin kymmenisen minuuttia pitäisi riittää. Anna pullien kokonaan jäähtyä ritilällä ennen niiden täyttämistä.

Laskiaispullien täyte:
Jauha pähkinät hienosti ja sekoita siirappia pienissä osissa koko ajan sekoittaen kunnes seos on paksua kuin mantelimassa. Voit ottaa avuksi kädet ja vaivata siirappia pähkinäjauhojen sekaan kunnes siitä muodostuu massaa. Vispaa kermaa kunnes se on tarpeeksi paksua jotta voi pursottaa pussista. Täytä pursotuspussi kermalla. Leikkaa pullille hattu ja kaiva sisälle pieni kuoppa. Täytä tämä kuoppa saksanpähkinämassalla ja pursota kermaa päälle. Peitä kannella ja tarjoile laskiaispullat joko perinteisesti kuumassa maidossa syvältä lautaselta, tai kahvin kera kahvileipänä.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...