30. maaliskuuta 2011

Spagetti Carbonara


Miilunpolttajan pastaa, pasta carbonara jossa rapeaksi paistettua pekonia, al denteksi keitettyä spagettia, munan keltuaisia ja Parmesaanijuustoa. Nopeaa ja vaivatonta herkkuruokaa arkipäiväksi.

Spagetti Carbonara tarkoittaa suomeksi miilunpolttajan spagettia ja se ilmestyi vasta 1900-luvulla reseptikirjoihin, ja taaskaan kukaan ei tiedä mitä alkuperää se on vaikkei se niin tärkeätä olekaan. Tärkeämpää on tietää että sitä voi syödä. Carbonara on pastaa, johon siis spagettikin sisältyy jonka seassa on rapeata savustettua pekonia ja kanan munan keltuaisia. Voit itse valmistaa "tavallisen" spagetin seuraamalla reseptiäni Nokkoscapellinia mutta olla käyttämättä siihen sitä nokkosta.

Oikeaoppisesti tämän pekonin pitäisi olla joko Pancettaa tai Guancialea jotka kummatkin ovat suolattua pekonia. Itse pidän paremmin savustetusta suolatusta porsaankyljestä joten käytän tähän kylmäsavustetusta pekonia. Carbonara on tarinan mukaan alkuperin Laziosta, siis Rooman ympäristöstä ja Carbonaran lähin sukulainen taitaa olla Amatriciana, jolloin paistettu pekoni saa kastikkeen tomaatista joka on maustettu chilillä.

Jollet uskalla tai jostain syystä halua syödä raakaa kananmunaa tämä resepti ei ole sinulle, voit silloin fuskata kermalla tämän munan keltuaisen sijaan, tulos ei ole sama mutta tämä on tapa jolla vähän oikaista, keittää kermalla tai Creme Fraichella kokoon kastike. Tulos on maukas muttei aito Carbonara ja vaikkei alkuperäisessä reseptissä jolla tämän ruokalajin opin, ollut valkosipulia. Joskus taas lisään hienoksi silputtua sipulia ja kuullotan sen pekonin kanssa. Ne kummatkin sopivat vaan niin mainiosti tähän mukaan, että lisään niitä kumpaakin melkein joka kerta kun tätä valmistan.

Tähän pastaan kuuluu kuitenkin juustoa ja kysymys on käyttääkö parmesaanijuustoa vai Pecorinoa, kummatkin sopivat hyvin ja se voi olla kukkaro joka sen päättää. Tavallinenkin miedon makuinen raastettu juusto kelpaa hätä tapauksessa. Minä käytin tässä taas spagettia mutta tällä kertaa täysjyvä sellaista mutta tässä olisi yhtä hyvin voinut käyttää ns. nauhaspagettia, tagliatellea valkoisessa perusversiossaan tai jopa vihreänä pinaattiversiona. Minulla nyt vaan sattui olemaan täysjyväspagettia kotona ruokakomerossa.

Tämä on yksi pasta resepti lisää joka sopii tiukemmallakin budjetilla, voit myös kokeilla Tonnikalaspagettia, Bolognesekastiketta tai "huoran pastaa". Carbonarasta saa kivasti myös näyttävän ruokalajin kun se sekoittaa valmiiksi isolle vadille josta jokainen syöjä saa itse ottaa.

Joskus lisää sekaan myös tuoretta Rucolaa tai kokonaisia basilikanlehtiä, jotta se saa kivaa mausteista makua, ja myös vastavärin vihreistä salaatin lehdistä, mutta kuten jo totesin, tämä on sitten jo variaation teemasta eikä alkuperäinen versio, ja jos haluat lisätä jompaakumpaa kannattaa se tehdä vasta juuri, kun pasta asetellaan tarjolle, sekoita se vaan pastan sekaan.Tällä reseptillä saat tuttuun tapaan ruokaa neljölle hengelle.

Miilunpolttajan pasta

300 g spagettia tai nauhapastaa
n 200 g savupekonia
1 valkosipulin kynsi
mustaa pippuria
2 munan keltuaisia
merisuolaa
n 100 g parmesan juustoa
oliiviöljyä

Keitä suolattu vesi ylös ja pane siihen spagetti kiehumaan. Kuori valkosipulinkynsi ja silppua se niin hienosti kuin vain osaat. Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi. Kun vesi kiehuu lisää sen sekaan spagettia ja anna sen kiehua pakkauksen ohjeiden mukaan. Tämä on yleensä 8-12 minuuttia. Lämmitä paistinpannussa tilkka öljyä ja lisää siihen pekoni joka saa ruskistua miedolla lämmöllä. Lisää sekaan valkosipuli kun pekoni alkaa olla rapeat ja anna sen paistua mukana minuutti pari kunnes sen tuoksu levittäytyy koko keittiöön. Nyt spagetin pitäisi olla kypsää jos haluat sen al Dente, siis niin että siinä on jotain puruvastinetta. Valuta spagetista lävikössä pois kaikki vesi. Kaada spagetti takaisin kattilaan jossa sen keitit ja lisää paistettu pekoni. Erottele keltuainen ja valkuainen, valkuaisen voit pakastaa ja käyttää joskus toiste. Sekoita keltuainen spagetin sekaan ja raasta päälle parmesaania. Rouhi päälle mustaa pippuria ja sekoita kunnolla. Tarjoile se kauniisti aseteltuna isolta vadilta josta jokainen voit itse ottaa ja raasta juusto vasta oman annoksen päälle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...