25. maaliskuuta 2011

Grillatut chiliosterit


Chilillä maustettuja grillattuja ostereita. Nopeasti avotulella grillattuja ostereita tulisen punaisen chilikastikkeen kera, helppoa ja vaivatonta sormiruokaa alkupalaksi.

Tässä on hyvä tapa tutustua osteriin, jollet koskaan ole niitä ennen maistanut. Onhan niitä muitakin tapoja mutta nyt kun tämä grillikausi taas alkaa ovat nämä helppoja valmistaa. Mutta ostereiden grillaamiseen ei välttämättä tarvitse oikeata hiiligrilliä, vaikka siinä ne saavat ihanan savunmaun jota muuten ei saa, ja tämän hiiligrillin puutteessa sekä talvella, voit turvautua vanhaan tuttuun, grillipannuun ja sama kypsennystapa pätee kummassakin tapauksessa. Tällä tavalla pääset helpolla niiden avaamisesta, joka voi tottumattomalle olla ylipääsemätön koetus ja suuri pettymys ruokaseurueelle.

Tuoreiden osterien suhteen on vain yksi sääntö, niiden kuori pitää olla kiinni tai mennä visusti kiinni niitä kopauttamalla. Jotkut kiinni olevat osterit voivat kuitenkin olla kuolleita, tai täynnä hiekkaa. Joten kopauta jokaista osterin kuorta napakasti, ja jos ääni kolahtaa ontosti se ei ole syötävä. Tuoreen osterin ääni ei ole kumea tai ontto, se on täyteläinen, miten sen nyt selittäisin. Jos osteri taas ei avaudu kypsyttyään se on kuollut ja sitä ei pidä syödä, heitä se pois, ja jos osteri on avautunut mutta haisee pahalle, senhän jo sanoo itsesuojeluvietti, älä syö sitäkään.

Säilytä tuoreet elävät osterit jääkaapin kylmässä, avoimessa muovipussissa. Älä missään tapauksessa pane niitä veteen. Osterit avautuvat kylmässä vedessä ja ne käyttävät kaiken veden hapen, tuloksena osterien massakuolema jolloin rahasi menivät hukkaan. Harjaa kaikki osterit kunnolla joka puolelta. Kaikki osterit jotka eivät mene visusti kiinni niitä kopauttamalla tai niiden kuori on rikkoutunut, ovat syömäkelvottomia ja ne on heitettävä pois! Osterit kannattaa harjata, varsinkin jos ne grillaa grillipannulla. Grillipannua käytetään muun ruoan valmistukseen, ja osterit voivat olla likaisia. Likaisista ostereista palaa grillipannussa, ja mahdollinen käry leviää joka paikkaa liesituulettimesta riippumatta.

Pari kolme osteria riittää alkuruoaksi jo sen makuun tottuneilla jos tarjoilet ne tuoreen leivän ja salaatin kera. Mutta jos maistat näitä ensimmäistä kertaa makukokemuksena, ei sinun kannata varata kuin yksi osteri jokaista maistajaa kohden. Nämä osterit ovat kyllä kypsiä, joten ”Yih! Näähän ovat ihan raakoja” jää pois. Ja juu, tosiaankin raa’at osterit ovat oikeasti vielä eläviä kun ne syödään. Näiden grillattujen ostereiden kanssa sopisi hyvin tutustua myös valkosipulisiin sinisimpukoihin, kampasimpukoihin omenan kera ja grillattuihn kampasimpukoihin.

Nämä pikkuherkut sopivat parhaiten Tapaksiksi tai alkuruoaksi, jollei sitten herkuttele koko ateriaa eri simpukoilla, ostereilla ja muilla äyriäisillä. Osterit eivät nyt ihan kypsy alta minuutin, mutta jo kahdessa ja ne ovat valmiita syötäviksi, ja tämän tiedät siitä että niiden kuoret avautuvat. Ne pitää kuitenkin sijoitella ritilälle vaakatasossa, jotteivät niiden sisältämät mehut valu hukkaan grilliin hiilille. Nämä kuumat osterit tarjoillaan grillistä suoraan kuumina chilikastikkeen kera, tällä kertaa ei niin tulisen vaan maukkaan chilikastikkeen jossa olen käyttänyt kotitekoista chilitahnaa joka on maustettu tuoreella inkiväärillä ja valkosipulilla.

Grillatut osterit punaisella chilikastikkeella
tuoreita ostereita

Kastike:
3 rkl valkoista balsamietikkaa
6 rkl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
½ tl chilitahnaa

Harjaa osterit kunnolla ja anna niiden kuivua. Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa, voit lämmittää hunajaa jollei se ole juoksevaa. Sekoita kastike vispilällä tasaiseksi. Aseta sulkeutuneet osterit grilliritilälle vaakatasoon ja grillaa ostereita lämmöllä kaksi minuuttia kunnes ne ovat auenneet. Tarjoile osterit heti grillistä kuumana ja ripottele hieman kastiketta niiden päälle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...