6. maaliskuuta 2011

Voitaikinaa pakkaseen varalle


Tuoreet mustikkaviinerit ja kaalipiirakkaa suoraan uunista kun vieraat yllättävät ovella joten varaa voitaikinaa pakastimeen jotta sinulla sitä tarpeen sattuessa on vierasvarana.

Näitä kumpaakaan ei kannata valmistaa etukäteen pakkaseen, vaan ne valmistuvat tuossa tuokiossa vieraiden yllättäen. Ja reilussa puolessa tunnissa olet loihtinut esiin tuoreita itse valmistettuja herkkuja vieraiden kestittämiseksi. Kummatkin sopivat hyvin pikkupurtavaksi tai kahvin ja teen kera nautittavaksi.

Vierasvaraksi ei välttämättä tarvitse ostaa mitään valmista pakkaseen, ne voi nopeasti koota itse jos vainon tarvittavat ainekset varalla. Voitaikina on tähän ihanteellista koska siitä saa sekä suolaiset että makeat samalla taikinalla vain vaihtelemalla täytteellä ja mausteilla. Ja monesti miettii mitä tehdä ylijääneestä kaalilaatikosta, ja tässä on hyvä ehdotus jos sinulla on voitaikinaa pakkasessa varalla.

Kaalipiirakka ei ole yhtä hyvä lämpimänä kuin vasta seuraavana päivänä kun maut olivat saaneet tulla täyteen kukkaan mutta tässä käytetään jo valmista kaalilaatikkoa joka on jo ehtinyt maustua kunnolla. Laiskana voit valmistaa vain yhden ison piirakan, tai touhukkaampana hetkenä tehdä monta pientä piirakkaa, oman jokaiselle vieraalle.

Voitaikinan valmistus on työlästä ja aikaa vievää ja olen tästä syystä oikonut ostamalla sen valmiina kaupasta jotta minulla on voitaikinaa käsillä kun sille on tarvetta. Tämä ottaen huomioon vaikka niissä kaikissa valmistaikinoissa on valitettavan paljon lisäaineita. Voit joko leipoa kaalipiirakan yhtenä isona piirakkana, tapa jota itse laiskan naisena suosin, tai suuressa innokkuuden puuskassa voit valmistaa ison kasan suloisen pieniä suussa sulavia mausteisia piirakoita. Piirakka kypsyy nopeasti uunissa, tietysti hieman riippuen sen koosta, koska täyte on jo kypsennetty valmiiksi, vain itse piirakankuoren on kypsyttävä ja samalla saat valmistettu mustikkaviinerit jälkiruoaksi. Nämä viinerit valmistuvat nopsasti vain hillosta ja voitaikinasta. Hilloa ei tarvitse paljoa jokaiseen viineriin, noin teelusikallinen riittää. Liika hillo valuu uunissa kypsentäessä pois ja voi maustaa kaalipiirakkasi jos teet kumpaakin samalla pellillä uunissa.

Kaalipiirakkaa kaalilaatikosta

Kaalipiirakkaa kaalilaatikosta

kaalilaatikkoa
voitaikinaa
kananmuna sivelemiseen

Nopeat mustikkaviinerit

voitaikinaa
mustikkahilloa
kananmuna sivelemiseen
tomusokeria koristeluun

Kaalipiirakat
Sulata voitaikina sen pakkauksen ohjeiden mukaan. Kauli voitaikinasta voipaperille liitäen voitaikinalevyjä yhteen yksi levy joka peittää uunin pellin. Sijoita kylmä täyte keskelle tätä taikinalevyä. Jätä reunoille tilaa jotta saat taitettua taikinan reunat piiraan päälle. Jollei taikina riitä voit kaulita yhden palan jolla peität piirakan ja taitat vain piirakanpohjalevyn sivut ylös sen alle. Koristele piirakka jos siitä pidät ja sivele rikotulla munalla. Paista uunissa 225 asteen lämmössä kunnes taikina on saanut kauniin kullan keltaisen värin. Ota piirakka ulos uunista ja anna sen jäähtyä pellillä. Tänä piirakan voi tarjoilla heti sen uunista tultua, kunhan se vain on saanut jäähtyä vähän enne sen syömistä.

Nopeat mustikkaviinerit
Levitä voitaikina voipaperille ja leikkaa siitä neliöistä. Leikkaa neliöiden kulmiin viillot melkein neliön keskustaan. Täytä neliön keskusta hillolla ja kokoa kaikki kulmat yhteen viinerin keskelle hillon päälle. Kiinnitä ne cocktailtikulla paistamisen ajaksi. Sivele viinerit munaseoksella enne niiden paistamista uunissa 225 asteen lämmössä 10–15 minuuttia tai kunnes viinerit ovat saaneet kauniin kullanruskean värin. Ota viinerit ulos uunista ja poista tikku parin minuutin päästä. Anna viinereiden jäähtyä ritilällä. Sirottele jäähtyneiden viinereiden päälle tomusokerilla ennen niiden tarjoilua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...