17. maaliskuuta 2011

Canard à l’orange

Appelsiiniankkaa. Appelsiinillä maustettua paahdettua ankanrintaa, kullankeltaisia appelsiinifileitä vitivalkoisen perunalumen ja vihreän pippurisen vesikrassin kera.

Canard á l'orange siis tarkoittaa appelsiinilla maustettua ankkaa ja jonka tässä alkuperäisestä muodostaan poiketen valitsin valmistaa ankanrinnasta kokonaisen linnun sijaan. Appelsiiniankka tarjoillaan useimmiten lämpimänä ruokana mutta valmistettuna ankanrinnasta se sopii hyvin salaatin kera tarjoiltuna kevyenä alkuruokana. Appelsiiniankka ei sinänsä ole vaikeaa valmistaa, kokonainen ankka vain kestää kauan kypsyä uunissa, ja taas kerran kastike, joka on koko ruoan juju, on hyvin helppoa valmistaa. Kastikkeen voi suurustaa joko voilla, kuten tässä, mutta siihen voi myös käyttää maissijauhoja, jos haluaa paksumman kastikkeen. Ankka tarjoillaan useimmiten vaalean punaisena, siis medium miinuksena, mutta jollet pidä näin punaisesta linnusta, tai pelkäät vaikkapa salmonellatartuntaa, paista linnunliha kypsäksi. Linnun kypsyyden tietää kun sitä painaa, jos se joustaa paljon on se vielä raakaa. Jos se joustaa vähän on se medium ja jos se ei jousta ollenkaan se on läpikypsää. Ankanlihasta valuu sen kypsennyksen aikana nestettä, ja tämä lihaneste on myös osa tämän ruoan mausta, joten kun lintu lepää sivussa ennen sen leikkaamista, kaada siitä valuvat nesteet takaisin paistinpannuun.

Muista raastaa appelsiinista sen kuori ennen fileoimista, koska raastamien ei enää tämän jälkeen ja tähän olisi turhaa käyttää kahta appelsiiniä. Raasta kuorta vain ohuelti ja jätä kaikki valkoinen raastamatta. Appelsiinin fileiden lisäämisen jälkeen kastiketta ei myöskään samasta syystä saa enää saa lämmittää, koska tähän ruokaan ei haluta mitään kitkerää sivumakua. Kannatta myös ostaa Luomu appelsiinia tavallisen sijaan, jottei syö sen kuoressa olevia torjunta-aineita tms. Appelsiini fileoidaan seuraavalla tavalla. Leikkaa ensiksi kummatkin appelsiinin päät pois jotta se seisoo tukevasti leikkuulaudalla. Leikkaa kuori irti sitä seuraten poistaen kaiken valkoisen, kitkerän kalvon. Leikkaa jokaisen lohkon valkoisen kalvon sisäreunasta se irti appelsiininlihasta. Tämä valkoinen kalvo on se joka on kitkerän makuista, ja se pitää poistaa jotta saadaan fileitä. Toista jokaisen appelsiininlohkon kohdalla. Näin saat kaunista fileoitua appelsiinia. 

Kastikkeessa käytetään Grand Marnier likööriä, joka on yksi appelsiinille maistuva likööri jota usein käytetään ruoanlaitossa. Kaikista tärkeintä kastikkeessa on saada tasapainotettua viinin hapon ja makeuden välillä, siinä ei saa olla liikaa kumpaakaan vaan sen pitää olla juuri sopivan hapanimelä. Kastikkeen on myös syytä olla tarpeeksi suolainen, jottei siitä tule liian jälkiruokamaista ja varsinkin savustettu merisuola sopii tähän hyvin. Tällä reseptillä ruokit neljä sen ollessa pääruoka jos tarjoat ankan lisukkeena perunalunta, ja hieman isomman joukon, jos se on vain salaatin kera alkuruokana. Ja jollei tämä appelsiiniankka vaikuta mieleiselle voit kokeilla paistettua ankanrintaa vihreillä pavuilla.

Canard à l’orange
2 ankanrintaa
ripaus ruokosokeria
1 appelsiininkuori ja sen mehu
2 rkl Grand Marnier likööriä
1 salottisipuli
1 porkkana
1 valkosipulin kynsi
tuoretta timjamia
1 laakerinlehti
½ dl valkoviiniä
savustettua merisuolaa
pippuria
voita

Kuivaa ankan rinnat talouspaperilla. Leikkaa terävällä veitsellä nahkaan viiltoja noin 45 asteen kulmaan sentin välein. Älä viillä liian syvää lihaan asti vaan leikkaa vain nahkaan viillot. Tee samoin toiseen suuntaan jotta nahkaan muodistuu ruudukkokuvio, kuten esimerkiksi reseptissäni ankanrintaa Haricots verts’ien kera. Tätä kuviota ei tehdä nahkaan vain ulkonäön vuoksi, vaan se tehdään myös jotta mausteet imeytyisivät paremmin siihen. Mausta ankka suolalla ja pippurilla. Aseta rintapalat nahka alaspäin kylmälle pannulle ja anna lihan lämmitä pannulla sen kanssa. Lisää pannulle myös kuorittu ja viipaloitu porkkana, hienoksi silputtu sipulia valkosipulinkynsi ja tuoreen timjamin oksia. Anna mausteiden paistua mukana pannulla miedolla lämmöllä kunnes lintu on saanut kauniin ruskean värin ja rasvaa on valunut pannulle. Anna ankan rinnan nahan paistua rapeaksi ennen kuin käännät sen ja paistat toisenkin puolen. Käännä lintupalat ja paista kolmisen minuuttia toiseltakin puolelta. Ota lintu sivuun ja anna sen vetäytyä foliolla peitettynä ennen sen leikkaamista kunnes olet saanut kastikkeen valmiiksi. Jos rasvaa on valunut paljon pannulle, ja haluat käyttää sitä johonkin muuhun ruokaan, nyt on oikea aika ottaa se talteen. Rasvaa ei kuitenkaan saa olla liikaa, joten poista liiat, tarvitset tähän noin kolmisen ruokalusikallista ankanrasvaa. Raasta appelsiini kuori ja fileoi se. Kaada pannulle likööriä ja liekitä se. Varo sytyttämästä tulta tuulettimen alla, jottei syty tulipaloa ja muista myös varoa hiuksiasi ja kulmakarvojasi. Ne kärähtävät tässä hommassa helposti sitä huomaamatta. Sekoita pannulla olevaa nestettä jotta siitä irtoaa maut. Lisää ripaus sokeria, raastettu appelsiininkuori, viini ja laakerinlehti ja anna kastikkeen kiehua kokoon. Siivilöi kokoon kiehunut neste kattilaan, ota se lämmöltä ja lisää sen sekaan kylmää voita pienissä paloissa. Älä vispaa kastiketta vaan heiluttele sitä vaan varovasti jotta voi sulaa sen sekaan. Tarkista kastikkeen maku ja lisä pippuria ja suolaa jos se sitä tarvitsee. Lisää kastikkeen sekaan nyt appelsiinifileet ja leikkaa ankasta viistosti puolen sentin paksuja viipaleita. Asettele ankanpalat lämpimälle lautaselle vesikrassisalaatin kanssa, ja lusikoi päälle kastiketta. Lisää annokseen perunalunta jos tarjoilet sen lämpimänä ruokana jolloin kastike myös kannatta sakeuttaa maissijauhoilla.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...