4. maaliskuuta 2011

Siskon sitruunainen tillilohi


Lempeää sitruunalla ja tillillä maustettua kermakastiketta, uunissa vaivattomasti itsekseen valmistuvaa herkullista lohta.

Tämä resepti on siskoni peruja enkä ole varma onko se hänen omiaan vain mistä hän sen alkujaan on keksinyt. Mutta kyllähän kokki aina reseptin keksii, varsinkin nopean ja vaivattoman kun ei ammattilaisena välttämättä enää kotona halua haaskata liian paljon aikaa ruoanlaittoon. Tutustuin kuitenkin tähän herkkuun 2000 luvun alussa ja se on siitä lähtien ollut meidän perheemme ruokarepertuaarissa rakkaana ja vaivattomana arkiherkkuna. Kuva vain ei valitettavasti päästä sitä oikeuksiinsa vaikka kaikki maut tulevat tässä ruoassa hyvin esiin.

Sitruunan kirpeä mehu yhtyy uunissa loistavasti lohesta valuvien nesteiden, tillin ja kerman kanssa aivan ihanaksi, paksuksi kermakastikkeeksi. Kastiketta vain ei välttämättä aina ole tarpeeksi, joten määrittele kastikkeen tarve teidän perheellenne. Parasta on, ettei lohelle periaatteessa tarvitse tehdä mitään sen uunin panemisen jälkeen. Kala vuokaa, sitruunamehu, tilli ja kerma päälle, jonka jälkeen se periaatteessa valmistuu uunissa ihan itsekseen.

Ruoan näytteillepanossa voi sitten revitellä enemmän. Lohen voi joko leikata valmiiksi annospaloiksi, tai tällä tavalla valmistaa kokonaisen lohenfileen uunissa. Tulos on yhtä maukasta kummassakin tapauksessa. Kalan kannattaa kuitenkin olla fileoitua ja jossa nahka on vielä kiinni, silloin se on kaikista helpoin saada ylös vuoasta kokonaisena. Lohen nahka jää usein vuoan pohjaan kiinni, varsinkin jos vuoan öljyää liian huonosti, mutta senkin voi tehdä tarkoituksella. Kala hajoaa hieman tällä tavalla kun sitä ottaa, mutta säästyy tylsän näköisiltä kalannahan jätteitä lautasella. Tässä resepti josta riittää neljälle ruokailijalle.

Siskon sitruunainen tilli-lohi
600 g lohta
nippu tilliä
3 dl kermaa
½ sitruunan mehu
suolaa
mustaa pippuria

Pane kala öljyllä voideltuun uunivuokaan ja mausta kala suolalla ja pippurilla. Kaada sitruunan mehu kalan päälle ja leikkaa saksilla tilli hienoksi päällimmäiseksi. Kaada kerma kalan päälle ja pane vuoka uuniin 200 asteeseen. Kala valmistuu itsekseen parin kastikkeen kalan päälle lusikoimista lukuun ottamatta itsekseen uunissa. Kala on valmista noin kahden kymmenen minuutin jälkeen, tietysti riippuen siitä miten isoa kalanpalaa kypsennät. Tässä ajassa kerma tiivistyy kastikkeeksi ja lohi saa hieman väriä pintaan. Tarjoa tillilohi joko kuorineen keitettyjen perunoiden tai perunalumen, siis keitetyn puristetun perunan ja vihreän salaatin kera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...