31. maaliskuuta 2011

Grillatut herkkuhampurilaiset


Herkulliset grillatut hampurilaiset kaikkine lisukkeineen. Mehukas grillattu pihvi ja mausteista valkosipulikastiketta, rapeaa salaattia ja mehevää tomaattia, kirpeätä raakaa sipulia ja rapeaksi paistettua pekonia kotitekoisen herkullisen ketsupin kanssa tuoreen koton aleivotun sämpylän välissä. Voisiko hampurilainen edes olla herkullisempi?

Eikös se jauheliha pihvi sämpylässä, siis hampurilainen, nyt kuulostanut paljon herkullisemmalta kuin missään Mäkkärin tai Hesen mainoksessa? Hampurilainen valmistettuna kunnon raaka-aineista ja huolella ei välttämättä ole niin epäterveellistä kuin väitetään, hieman täysjyvää sämpylään niin johan se parani entisestään.

Perinteisesti sanoisin että hampurilainen valmistetaan aina häränlihasta, muttei sen näin ole pakko olla. Voit itse vapaasti valita mitä lihaa hampurilaispihveihisi valitset, mutta yksi ainoa asia on hyvä tietää, valitse vähärasvaista lihaa jauhelihaan ja jauha se itse niin teidät juuri mitä pihvissäsi on. Vaikka aina ylistän rasvaa lihassa koska se antaa makua, tässä tapauksessa siis rasva ei välttämättä tarkoita lisämakua, tässä se valitettavasti tarkoittaa hampurilaispihvin liiallista kutistumista. Joten suosittelen, älä käytä sikanauta-jauhelihaa tai possun jauhelihaa, se häviää melkein olemattomiin sitä kypsentäessä. Valitse mielummin joku muu edulline vaihtoehto sika-naudalle hampurilaispihveihin.

Itse pihvin valmistuksessa on omat kikkansa, ja tässä käytän nyt vain sekoitusta jossa puolet härän- ja puolet vasikanlihaa. Pihvien pitää olla tarpeeksi isoja muttei kuitenkaan liian suuria, koska ne kypsentäessä, oli se sitten grillissä tai paistinpannulla, kutistuvat suhteessa niiden rasvapitoisuuteen. Tämän tietää jokainen joka on joskus paistanut tai grillannut jauhelihapihvejä. Katselin tässä jokin aika sitten Rachel Raytä televisioista kun hän valmisti hampurilaisia, tai mitä pihvejä ne nyt sitten taas olivatkaan, hänhän valmistaa usein pihvejä jauhelihasta. Hän kuitenkin neuvoi että pihvit kannattaa tehdä ohuemmiksi niiden keskeltä, koska ne pullistuvat siitä kohtaa kypsyessään. No joo, niinhän ne tekevätkin, mutta tämä on nestettä joka kypsyessään haluaa ulos. Tämä tapahtuu pihville, oli se sitten porsaan, härän, kanan tai lampaan lihaa. Lihanesteet kasautuvat keskelle pihviä ja pyrkivät ulos ja tästä syystä kokonaan kengänpohjaksi kypsennetyt pihvit ovat niin kuivia ja littanoita. Ja vaikka kuinka olen yirttänyt kokeilla tätä kikkaa, en ole huomannut sen muuttavan tulosta sitten suntaan tai toiseen 100% lihaa käytettäessä.

Koska tässä näissä hampurilaispihvi reseptissä nyt käytän härän ja vasikanlihaa lihan ei välttämättä tarvitse olla kokonaan kypsää ja harmaata, vaan sen voi jokainen päättää miten raa’aksi, tai kypsäksi hampurilaispihvinsä haluaa. Vain porsaanliha on kypsennettävä kokonaan läpi, lampaan lihankin voi jättää roseeksi, muistaakseni vain jostain syystä, ainakin ennen, varoitettiin raskaita naisia syömästä punertavaa lammasta. Mutta, en suosittele sitä porsaanlihaa tähän, säästä se johonkin muuhun ruokaan johon se sopii kuin nakutettu. Meillä kastike valmistetaan joko majoneesista tai Creme Fraichesta, kummastakin saa tähän aivan oivallisen maun unohtamatta kotitekoista ketsuppia. Kastikkeeseen saa vähän lisää tulisuutta jos sen sekaan lisää vähän chilitahnaa valkosipulin ja korianterin sekaan.

Sämpylät antavat jokaiselle vapauden valita miten terveellisiä niistä tekee. Joko leivot no juuri tämän reseptin mukaan tai korvaat osan jauhoista Speltillä, Grahamjauhoilla tms. Sämpyläthän ovat tietenkin parhaita tuoreina uunilämpiminä, ja niitä ei silloin tarvitse lämmittää mitenkään. Ylijääneet kannattaa pakastaa halkaistuina siihen päivään kunnes niitä tarvitaan. Sulatetut sämpylät voi lämmittää nopeasti leivänpaahtimessa. Jos noudatat matala hiilihydraattista dieettiä, voit ihan muonamiehinä, tai naisina, jättää sämpylät pois, tämä maistuu aivan yhtä mahtavan hyvältä salaattina hampurilaisen kanssa. Tällöin ei myöskään kannata yhdistää hampurilaisia niin herkullisiin ranskanperunoihin. Alla olevalla reseptillä saat leivottua noin 15 hampurilaissämpylää, tietenkin riippuen niiden koosta. Voit joka leipoa sieniä söpöjä sämpylöitä tai isoja leipiä johon oikeasti mahtuu jotain. Tässä voi joko koota jokaiselle oman purilaisen, tai panna kaikki ainekset esille jotta jokainen voi itse täyttää oman sämpylänsä pihvillä ja täytteillä. Reseptillä saat riittävästä ruokaa neljälle hengelle.

Häränliha hampurilaiset

500 g härän- tai vasikanlihaa
suolaa
mustaa pippuria

Exän valkosipulikastike

Creme Fraichea
valkosipulin kynsi
tuoretta korianteria

Hampurilaisleivät

50 g hiivaa
2 ½ dl maitoa
1 rkl auringonkukkaöljyä
1/4 tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja

Sämpylöiden sivelyyn
1 kananmuna
seesaminsiemeniä

Hampurilaisen täytteeksi:
rapeaksi paistettua pekonia
sipulia
suolakurkkua
tomaattia
salaattia
kotisekoista herkkuketsuppia

Sämpylät:
Lämmitä maito käden lämpöiseksi, siis 37 asteeseen, kattilassa. Ripottele hiivaa taikinakulhoon ja kaada maito päälle. Sekoita hyvin kunnes hiiva on liuennut maitoon. Lisää sekaan suola ja öljy ja sekoita. Lisää jauhoja osissa, mutta säästä kuitenkin puoli toista desiä myöhempään vaiheeseen. Vaivaa taikinaa kulhossa kunnes se irtoaa kulhon reunoista, taikinan pitää tässä vaiheessa olla hyvin löysää. Anna taikinan nousta keittiöliinan alla 30–45 minuuttia. Lisää taikinaa vähän jauhoja ja vaivaa sitä pöydällä, taikinan pitää koko ajan olla aika löysää, sen ei pidä olla paksua ja kimmoisaa vaan hieman valuvaa ja löysää. Jaa taikina samankokoisiin eriin ja pyöritä niistä sileitä pullia. Pane pullat voipaperilla peitetylle uunipellille ja paina ne lyttyyn. Niiden pitää edelleen olla sileitä pyöreitä mutta nyt littanoita pullia, tai sämpylöitä. Anna sämpylöiden nousta keittiöpyyhkeen alla noin kaksinkertaisiksi. Tämä kestää puolesta tunnista vajaaseen tuntiin. Sively sämpylät rikki vispatulla kanan munalla ja ripottele runsaasti seesaminsiemeniä päälle. Paista sämpylät 250 asteen lämmössä uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia. Anna jäähtyä pyyhkeen alla. Halkaise sämpylät ennen niiden tarjoilua tai pakastamista.

Kastike:
Silppua valkosipuli hienosti ja suikaloi korianteri hienosti. Sekoita valkosipuli ja korianteri hapankermaan (tai majoneesiin) ja anna sen tekeytyä jääkaapissa tunnin tai pari.

Hampurilaiset:
Ota liha esiin jääkaapista tunnin verran ennen sen kypsennystä jotta se ehtii lämmitä huoneenlämpöiseksi. Leikkaa liha ensi pienemmiksi paloiksi ja jauha se sitten monitoimikoneessa. Muovaa lihasta tiiviitä suhtkoht ohuita ja littanoita pihvejä. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla ja paista ne keskilämmöllä, tai grillaa ne hiilloksella, kunnes ne ovat niin kypsiä kuin niistä haluat. Paista pekoni rapeaksi ja anna sen kuivahtaa talouspaperilla. Sivele sämpylän alemman puolen päälle kastiketta, ja lado sen päälle kaikki muut ainekset. Päällimmäiseksi ketsuppia ja sämpylän kansi päälle ja tarjoile ranskan perunoiden kanssa.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...