26. maaliskuuta 2011

Valkosipuliperunat nopeutettuna

Valkosipulilla mausteut kermaperunat nopeammalla tavalla isommallekin joukolle lisukkeeksi. Kermaisia uunissa valmistettuja valkosipuliperunoita, nopeasti ja helposti.

Mietitkö koskaan kun olet ravintolassa miksi ruoanlaitto kestää niin kauan? Tai miten ravintolassa loihditaan esiin ruokaa joka oikeasti kotona kestää tunteja valmistaa?

Hyvä esimerkki siitä ovat valkosipuliperunat ja keskustelimme juuri kotona tästä viime viikolla puolison kanssa. On kaksi tapaa valmistaa valkosipuliperunoita on se aito pitkä menetelmä jonka mainitsin tekstissäni Gratin Dauphinois, ja se nopeampi tapa, se tapa jolla myös kannatta valmistaa valkosipuliperunoita isolle joukolle tai jos et jostain syystä voi ennakoida tarkkaa syömisajankohtaa. Totesimme kuitenkin että maussa on eroja ja että sillä tavallisella pitkällä valmistustavalla saa maukkaamman tuloksen mutta kerron tässä kuitenkin miten voit hieman oikoa valkosipuliperunoiden valmistamisessa, niiden kaupasta ostamisen sijaan. Tällä tavalla ei mitenkään pääse vähemmällä työllä, sanoisin että se jopa lisääntyy mutta valmistus nopeutuu huomattavasti tuloksen laadun kärsimättä likaa.

Perunoiden paistoaika riippuu kuten aina perunan lajikkeesta, ja jos valitsee väärän kovamaltoisen perunan (tai jos kaupasta on saanut väärin merkittyä perunaa) voi perunoita paistaa uunissa tunteja saamatta niistä pehmeitä vaikka miten olisi esikeittänyt ne ennen niiden uuniin panemista. Virheitä sattua ja van Gogh ei välttämättä ole se mitä merkinnöissä lukee. Tämä nopeutettu perunagratiinin valmistustapa antaa myös paremman mahdollisuuden lisätä esimerkiksi juustoa, jopa sinihomejuustoa, valkosipuli perunoiden sekaan. Jos haluat lisätä juustoa perunoihin, lisää se niiden sekaan, tai ainoastaan gratiinin päälle, siinä vaiheessa kun perunat kaadetaan vuokaan ennen kuin se pannaan uuniin. Meillä perunagratiinia syödään pippurisen paahtopaistin tai tavallisen paahtopaistin kera mutta kokeile sitä myös Tournedosin kera. Tällä tavalla saat nyt pääsiäisenä valmistettua uunissa sekä perinteisen pääsiäisen lammaspaistin että perunagratiinin sillä aikaa kun paisti vetäytyy ennen sen leikkaamista.

Nopeutetut valkosipuliperunat
600 g perunoita
2 dl kermaa
2 dl maitoa
15-20 cm purjosipulia
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 tl suolaa
½-1 tl valkopippuria
(juustoraastetta)

Kuori ja viipaloi perunat. Sijoita ne kattilaan ja kaada puolet kermaa ja puolet maitoa niiden päälle kunnes ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää hienoksi silputtu valkosipuli, purjosipuli, suolaa ja valkopippuria ja anna perunoiden hautua miedolla lämmöllä. Annan perunoiden kypsyä ja sekoita seosta ajoittain. Peruna on kypsää kun se tuntuu pehmeälle sitä haarukalla koittamalla. Suurimman osan kerma-maidosta pitäisi imeytyä perunoihin ja kattilassa pitäisi niiden lisäksi olla vain paksua kerma-maitoa. Kaikki neste ei siis saa imeytyä perunoihin, niistä tulee silloin kuivia eivätkä ne ole ollenkaan maukkaita. Tähän asti voit valmistella ruoan etukäteen, ja perunoita voi säilyttää melko kauan tällä tavalla jonkun tuntia jopa. Mutten kuitenkaan suosittele niiden valmistusta edellisenä päivänä koska niiden maku kärsii liika tällaisesta jäähdyttämisestä ja uudelleen lämmittämisestä. Kun alkaa olla syömisen aika, kaada perunaseos voideltuun uunivuokaan ja paista se 225 asteessa kunnes sen pinta on saanut kauniin värin ja melkein kaikki kermamaito on imeytynyt niihin. Perunoiden pitää edelleen olla kermaisia. Tarjoile gratiini lämpimänä lihan lisukkeena salaatinkera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...